Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα φόρμουλα συνεργασίας ΔΕΗ - Ήρων (ΤΕΡΝΑ)

Νέα σύμβαση συνεργασίας μεταξύ της Ήρων Θερμοηλεκτρική και της ΔΕΗ προβλέπεται να έχει υπογραφεί έως τα τέλη του μήνα για την εκμετάλλευση της θερμοηλεκτρικής μονάδας της πρώτης από τη δεύτερη.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Νέα φόρμουλα συνεργασίας ΔΕΗ - Ήρων (ΤΕΡΝΑ)
Νέα φόρμουλα συνεργασίας έχει βρεθεί ώστε να εξακολουθήσει να ισχύει η συνεργασία μεταξύ της Ήρων Θερμοηλεκτρική, του ομίλου της ΤΕΡΝΑ, και της ΔΕΗ για την εκμετάλλευση της θερμοηλεκτρικής μονάδας της πρώτης από τη δεύτερη.

Οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει πέρυσι η εμπορική εκμετάλλευση της μονάδας, ισχύος σήμερα 147 MW, να περάσει στη ΔΕΗ έως το 2010, ωστόσο η ΡΑΕ τον περασμένο Νοέμβριο είχε απορρίψει την αίτηση της Ήρων για μεταβίβαση της άδειας παραγωγής στη ΔΕΗ.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες του euro2day.gr, έως τα τέλη του μηνός προβλέπεται να έχει υπογραφεί νέα σύμβαση μεταξύ της Ήρων και της ΔΕΗ, η οποία θα ισχύσει έως το 2010, όπως και η αρχική. Η νέα συνεργασία θα αφορά στη ΔΕΗ ως προμηθεύτρια και στην Ήρων ως παραγωγό, ώστε να μην απαιτηθεί να περάσει από έγκριση από τις θεσμοθετημένες αρχές.

Η Ήρων Θερμοηλεκτρική, θεωρώντας ότι η συμμετοχή της σε καθημερινή βάση στο σύστημα ηλεκτροδότησης είναι μη ελκυστική εμπορικά, αποφάσισε να παραχωρήσει την εκμετάλλευση της μονάδας της στη ΔΕΗ από την 1η/7/2007 έως τις 30/10/2010.

Υπέβαλε αίτημα στη ΡΑΕ για τη μεταβίβαση της άδειας παραγωγής στη ΔΕΗ, ωστόσο η Αρχή γνωμοδότησε στις 12/11/2007 ότι πρέπει να απορριφθεί, με το αιτιολογικό ότι δεν πρόκειται για αίτημα μεταβίβασης της άδειας, αλλά για μεταβίβαση μόνο της εμπορικής εκμετάλλευσης, κάτι το οποίο δεν προβλέπεται από τον κανονισμό αδειών.

Αντιρρήσεις για τη μεταβίβαση είχαν διατυπώσει η Endesa Hellas και η Ενεργειακή Θεσσαλονίκης, του ομίλου των ΕΛΠΕ, που έγιναν εν μέρει αποδεκτές από τη ΡΑΕ.

Η Ήρων θα αποκτήσει το καλοκαίρι του 2009 άλλη μία θερμική μονάδα, που κατασκευάζεται δίπλα από την πρώτη, στη θέση Χαραϊντίνι στη Θήβα. Είναι συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο, ισχύος 435 MW.

Παράλληλα, προχωρά το σχέδιο αναβάθμισης της μονάδας των 147 MW, ώστε έως τα τέλη του 2009 να φτάσει σε παραγωγή περίπου 210 MW. Οι εργασίες αναβάθμισης εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν από τις αρχές του επόμενου έτους. Στόχος είναι η μονάδα να μετατραπεί από ανοιχτού σε κλειστού κύκλου, γεγονός που θα ανεβάσει περίπου κατά 50% την απόδοσή της.

Η τρίτη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής που έχει εντάξει στον προγραμματισμό της η Ήρων προς το παρόν έχει "παγώσει" καθώς υφίστανται έντονες αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας για την εγκατάστασή της.

Πρόκειται για σταθμό ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, ισχύος 448 MW, που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στη θέση Ασπρούδα-Μότσου, στα Βιγκλάφια της Νεάπολης Λακωνίας.

Η σχετική αίτηση στη ΡΑΕ υποβλήθηκε τον Ιούλιο του 2007 από τη θυγατρική εταιρία Στερόπης Θερμοηλεκτρική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v