Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έσπασε τις προβλέψεις στο Q1 η Εθνική

Σημαντικά υψηλότερα των εκτιμήσεων διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη της Εθνικής στο Q1, στα € 423 εκ. (+25%). Από Finansbank το 30% των κερδών. Τα "μυστικά όπλα". Τι λένε Citi, HSBC, Proton.

  • του Γιώργου Μαντέλα
Έσπασε τις προβλέψεις στο Q1 η Εθνική
Σημαντικά υψηλότερα των εκτιμήσεων διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη της Εθνικής Τράπεζας στο α' τρίμηνο, καθώς ανήλθαν σε 423 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας αύξηση 25% σε ετήσια αναπροσαρμοσμένη βάση. 

Σημειώνεται ότι στα μεγέθη δεν συνυπολογίζεται έκτακτος φορολογικός συμβιβασμός ύψους 22 εκατ. ευρώ του Τουρκικού Δημοσίου με το σύνολο των τραπεζών της Τουρκίας.

O ρυθμός ανάπτυξης και ο περιορισμός των δαπανών εκτιμάται από την διοίκηση της Εθνικής ότι αποτέλεσαν τα δύο μυστικά "όπλα" του ομίλου για την ανακοίνωση των υψηλότερα των εκτιμήσεων αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου.

Η απόδοση ιδίων κεφαλαίων διαμορφώθηκε στο 28%, αυξημένη κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο. 

Τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν σε 855 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 21%, με ισχυρή αύξηση καταθέσεων και χορηγήσεων.  

Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του euro2day.gr και του Thomson Financial News, προέβλεπαν ότι τα καθαρά κέρδη της τράπεζας για το α΄ τρίμηνο θα εμφανίσουν άνοδο 7,8% σε ετήσια βάση, στα 410 εκατ. ευρώ. Η πρόβλεψη για τα καθαρά έσοδα από τόκους ήταν στα 843 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 19,6% σε ετήσια βάση.   

Σχολιάζοντας τα μεγέθη α' τριμήνου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Τάκης Αράπογλου, αναφέρει: "Σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας και κλυδωνισμών στις διεθνείς αγορές, η Εθνική εμφανίζει ένα ακόμη τρίμηνο ισχυρών οικονομικών αποτελεσμάτων. 

Η συνεχιζόμενη επιτυχία μας είναι αποτέλεσμα της έμφασης στην κερδοφορίας μέσω συνετής διαχείρισης ρίσκου, ισορροπημένης ανάπτυξης ενεργητικού και αυστηρού ελέγχου στα κόστη. 

Τα ανωτέρω, σε συνδυασμό με την ισχυρή κεφαλαιακή μας επάρκεια και ρευστότητα, μας παράσχουν το πλαίσιο για την ευθυγράμμιση με τους στόχους του business plan 2007-2009".   

Θετική υποδοχή στα αποτελέσματα τριμήνου της Εθνικής επιφύλαξαν οι HSBC, Citi και Proton, σχολιάζοντας τις θετικές εκπλήξεις από τα επιτοκιακά περιθώρια στην Ελλάδα και τα μεγέθη της Finansbank.   


Η ανάλυση των αποτελεσμάτων

Οι χορηγήσεις της τράπεζας ανήλθαν σε 57,1 δισ. ευρώ το Μάρτιο του 2008, αυξημένες κατά 25% σε ετήσια βάση, ενώ το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο βελτιώθηκε στο 4,31% από 4,19% κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Ωστόσο, η ποιότητα του ενεργητικού δεν επηρεάστηκε αρνητικά, με το ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 3,5%, αμετάβλητο από το δ' τρίμηνο του 2007 και μειωμένο κατά 0,5% σε σχέση με το Μάρτιο του 2007. 

Αύξηση 13% εμφάνισαν οι συνολικές καταθέσεις του ομίλου, στα 60,5 δισ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα, η σχέση δανείων προς καταθέσεις διαμορφώθηκε σε 92% έναντι 82% την αντίστοιχη περίοδο του 2007. Η ιδιαίτερα χαμηλή σχέση δανείων προς καταθέσεις αποτελεί εχέγγυο για την απρόσκοπτη χρηματοδότηση της μελλοντικής επέκτασης του Ομίλου και ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, ιδίως στην τρέχουσα συγκυρία στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίων.

Παρά τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη του δικτύου καταστημάτων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στην Τουρκία (+207 μονάδες σε ετήσια βάση, +2.436 εργαζόμενοι) και τις επενδύσεις για τη λειτουργική ενσωμάτωση των θυγατρικών εξωτερικού, το ύψος των λειτουργικών δαπανών ανήλθε κατά το Α΄ 3μηνο του 2008 σε €525 εκατ. έναντι €492 εκατ. της αντίστοιχης περιόδου του 2007, αυξημένο κατά +7%. Η επίδοση αυτή αποτελεί επιβράβευση της συνεχούς προσπάθειας περιστολής των εξόδων. Ως αποτέλεσμα, ο λόγος κόστους προς έσοδα μειώθηκε στο ιστορικό χαμηλό του 46.3% (έναντι 49.4% το Α΄ 3μηνο του 2007).

Τα έσοδα της Εθνικής από προμήθειες εμφάνισαν αύξηση 4% στα 216 εκατ. ευρώ, ενώ μείωση 22% παρουσίασαν τα έσοδα από συναλλαγές, στα 63 εκατ. ευρώ. 

Οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας διαμορφώνονται στο 9,2% (Tier I) και 10% (Total Capital).  

Ελλάδα

Με δυναμικούς ρυθμούς συνεχίζει να αυξάνεται η λιανική τραπεζική στην Ελλάδα. Το σύνολο των χορηγήσεων κατά το Α΄ 3μηνο 2008 ανήλθε σε €26.6 δισ. σημειώνοντας αύξηση κατά +20% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2007. Συγκεκριμένα:

• Το ύψος των στεγαστικών δανείων αυξήθηκε κατά +17% έναντι του Μαρτίου 2007 και διαμορφώθηκε σε €16.9 δισ. Οι εκταμιεύσεις νέων στεγαστικών δανείων ανήλθαν σε περίπου €800 εκατ. κατά το Α΄ 3μηνο του 2008 παρά τις απεργιακές κινητοποιήσεις διάρκειας 8 εργασίμων ημερών (ή 13% του συνόλου των εργάσιμων ημερών), διατηρώντας την υπεροχή της Εθνικής στο κρίσιμο αυτό τμήμα της εγχώριας αγοράς.

• Το ύψος των καταναλωτικών δανείων και καρτών ανήλθε σε €6 δισ., καταγράφοντας αύξηση +24% σε σχέση με το Μάρτιο του 2007. Οι εκταμιεύσεις νέων καταναλωτικών δανείων υπερέβησαν τα €550 εκατ. αυξημένες κατά +70% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2007. Παράλληλα αυξήθηκε και ο αριθμός των νέων πιστωτικών καρτών ως αποτέλεσμα των επιτυχημένων προωθητικών ενεργειών των τελευταίων μηνών.

• Οι χορηγήσεις της Τράπεζας προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες ανήλθαν σε €3.7 δισ. το Μάρτιο του 2008, αυξημένες κατά +28%, με παράλληλη διεύρυνση του αριθμού των συνεργαζομένων επιχειρηματιών.

Αύξηση ρεκόρ κατά +22% σε €14.3 δισ. σημείωσαν οι χορηγήσεις προς μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις σε σχέση με το Μάρτιο του 2007.

Οι καταθέσεις πελατών στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν στα €49.3 δισ. αυξημένες κατά 11% σε ετήσια βάση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Όμιλος της ΕΤΕ αύξησε από το Δεκέμβριο του 2007 το μερίδιο αγοράς του στις καταθέσεις ταμιευτηρίου κατά 0.2% ποσοστιαίες μονάδες στο 32.3%, παρά τον εντεινόμενο ανταγωνισμό.

Παράλληλα, τα αμοιβαία κεφάλαια υπό διαχείριση ανήλθαν σε €6.8 δισ. Ο Όμιλος βρίσκεται σταθερά στην πρώτη θέση με συνολικό μερίδιο 31.7% αυξημένο κατά +1.2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το Μάρτιο του 2007. Εξαιρουμένων των κεφαλαίων διαχείρισης διαθεσίμων το μερίδιο αγοράς μας ανήλθε σε 18.3% παρουσιάζοντας αύξηση +2 ποσοστιαίων μονάδων σε ετήσια βάση.

Τα καθαρά κέρδη από τις δραστηριότητες στην Ελλάδα εμφάνισαν αύξηση κατά 8% σε σχέση με το Α΄ 3μηνο του 2007 και ανήλθαν σε €255 εκατ.


Finansbank

Τα κέρδη της θυγατρικής στην Τουρκία, Finansbank, αυξήθηκαν κατά 40% σε ετήσια βάση, στα 129 εκατ. ευρώ (232 εκατ. τουρκικές λίρες), αποτελώντας πλέον το 30% των καθαρών κερδών της Εθνικής. Τα καθαρά έσοδα από τόκους της τουρκικής μονάδας αυξήθηκαν κατά 28% στα 400 εκατ. τουρκικές λίρες και τα έσοδα από προμήθειες αυξήθηκαν κατά 21% στα 102 εκατ. λίρες. 

Το δανειακό χαρτοφυλάκιο της Finansbank διαμορφώθηκε σε TRY20.1 δισ. (€9.7 δισ.) σημειώνοντας αύξηση κατά +43% σε ετήσια βάση. 
 
Οι χορηγήσεις λιανικής τραπεζικής εξακολουθούν να αποτελούν τη βάση της αναπτυξιακής πορείας της Finansbank και συνεχίζουν να αυξάνονται με εντυπωσιακούς ρυθμούς της τάξης του +64%. Το Μάρτιο του 2008 ανήλθαν σε TRY7.9 δισ. (€3.8 δισ.).

Ιδιαίτερη δυναμική παρουσιάζουν οι χορηγήσεις στεγαστικής και καταναλωτικής πίστης, οι οποίες αυξήθηκαν κατά +62.5% και +57% αντίστοιχα σε σχέση με το Μάρτιο του προηγούμενου έτους. Οι χορηγήσεις επιχειρηματικής πίστης ανήλθαν σε TRY12.2 δισ. (€5.9 δισ.) σημειώνοντας αύξηση +32% σε ετήσια βάση.

Η ραγδαία αύξηση των χορηγήσεων δεν επηρέασε την ποιότητα του χαρτοφυλακίου με το δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων να παραμένει στα επίπεδα του Δεκεμβρίου 2007 (μόλις 2.4% του συνολικού χαρτοφυλακίου).

Τα υπόλοιπα καταθέσεων της Finansbank εξακολουθούν να αυξάνονται με εξαιρετικούς ρυθμούς, ιδίως όσον αφορά τις καταθέσεις σε τοπικό νόμισμα οι οποίες ανέρχονται σε TRY6.8 δισ. (€3.3.δισ.) έναντι TRY4.7 δισ. (€2.8 δισ.) το Μάρτιο του 2007, καταγράφοντας αύξηση +44%.

Η προγραμματισμένη επέκταση του δικτύου καταστημάτων της Finansbank πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της με την προσθήκη 85 νέων καταστημάτων τους τελευταίους 12 μήνες, με αποτέλεσμα το Μάρτιο του 2008 το δίκτυο της Finansbank να αριθμεί 413 καταστήματα.

Τέλος, αυξημένα κατά 72% εμφανίστηκαν τα κέρδη από τις δραστηριότητες στη νοτιοανατολική Ευρώπη, στα 50 εκατ. ευρώ, αποτελώντας το 12% των κερδών του ομίλου. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v