Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Οκ" από ΥΠΑΝ για μονάδα της Endesa

Το Υπ. Aν. ενέκρινε τη θετική γνωμοδότηση της ΡΑΕ για τη μετατροπή της μονάδας του ομίλου Μυτιληναίου που θα εισφερθεί στη Endesa Hellas σε συμπαραγωγό. Η μονάδα αναμένεται να λειτουργήσει στις αρχές του καλοκαιριού.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Οκ από ΥΠΑΝ για μονάδα της Endesa
«Ανάσα» στο Σύστημα Ηλεκτροδότησης, ιδιαίτερα κατά το κρίσιμο διάστημα του θέρους, αναμένεται να δώσει η μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας του ομίλου Μυτιληναίου, που θα εισφερθεί στην Endesa Hellas έως τα μέσα Ιουνίου.

Πρόκειται ουσιαστικά για το δεύτερο αμιγώς ιδιωτικό ανεξάρτητο παραγωγό που θα διαθέτει ηλεκτρική ενέργεια στο Σύστημα

Το υπουργείο Ανάπτυξης ενέκρινε τη θετική γνωμοδότηση της ΡΑΕ τη Μεγάλη Πέμπτη και ήδη έχουν ξεκινήσει όλες οι διαδικασίες για την έναρξη λειτουργίας της μονάδος στις αρχές του καλοκαιριού.

Με τη λειτουργία του Σταθμού επιδιώκονται πολλαπλά οφέλη. Από την εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας πλέον του 10%, τη μείωση της Οριακής Τιμής του Συστήματος, την υποκατάσταση ακριβών εισαγωγών ρεύματος, έως τη μείωση των απωλειών του Συστήματος, τη δημιουργία νέων καταναλωτών φυσικού αερίου και την αναβάθμιση του περιβάλλοντος στη Νότια Βοιωτία.

Ο Σταθμός Συμπαραγωγής και Θερμότητας, ισχύος 334 MW, είναι η πρώτη μεγάλη συμπαραγωγή όχι μόνον στη χώρα μας, αλλά και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Προβλέπεται η κάλυψη των αναγκών σε ατμό όλου του βιομηχανικού συγκροτήματος του Αλουμινίου, καθώς και η έγχυση σημαντικής ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας στο Σύστημα, μέσω της τεχνολογίας των αεριοστροβίλων με λέβητα ανάκτησης θερμότητας και σε συνδυασμό με τη χρήση μονάδος ατμοστροβίλου-λέβητα διπλού καυσίμου.

Το έργο κατασκεύασε η Μέτκα, ενώ την ευθύνη της μονάδος θα έχει η Endesa Hellas.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v