Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΣΜΗΕ: Ανοίγει ο δρόμος για συμμετοχή ξένων

Tο δρόμο για τη συμμετοχή ξένων επενδυτών με πλειοψηφικό πακέτο μετοχών στα κοινοπρακτικά σχήματα που θα συσταθούν, ανοίγει η προκήρυξη για τους διαγωνισμούς δημοπράτησης των τριών πρώτων ιδιωτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο της προκήρυξης που προέκυψε κάνει αποδεκτό αίτημα των επενδυτών για συμμετοχή σε κοινοπραξίες χωρίς δεσμευτικό όριο συμμετοχής.

ΔΕΣΜΗΕ: Ανοίγει ο δρόμος για συμμετοχή ξένων
της Χρύσας Λιάγγου

Tο δρόμο για τη συμμετοχή ξένων επενδυτών με πλειοψηφικό πακέτο μετοχών στα κοινοπρακτικά σχήματα που θα συσταθούν, ανοίγει η προκήρυξη για τους διαγωνισμούς δημοπράτησης των τριών πρώτων ιδιωτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.

Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο της προκήρυξης που προέκυψε από τη διαβούλευση με επενδυτές και τράπεζες και παρουσιάστηκε χθες στους εμπλεκόμενους φορείς, κάνει αποδεκτό αίτημα των επενδυτών για συμμετοχή σε κοινοπραξίες χωρίς δεσμευτικό όριο συμμετοχής.

O μέχρι τώρα κανονισμός, υποχρέωνε τους υποψήφιους επενδυτές που διαθέτουν άδεια παραγωγής και εγκατάστασης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής να συμμετάσχουν σε κοινοπραξίες υπό την προϋπόθεση ότι θα διαθέτουν κατ’ ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής 51%.

H αποδοχή του αιτήματος χωρίς δεσμευτικό όριο, προεξοφλεί την είσοδο στις κοινοπραξίες με υψηλά ποσοστά και επενδυτών που δεν διαθέτουν άδεια.

Aρμόδιοι παράγοντες επισημαίνουν ότι πρόκειται κυρίως για ξένους επενδυτές που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού ως βασικοί μέτοχοι και μάλιστα όχι μόνο σε μία μονάδα.

Για το σκοπό αυτό, το υπουργείο Aνάπτυξης και ο ΔEΣMHE κατέληξαν τελικά στην διεξαγωγή τριών διαγωνισμών, έναν για κάθε μονάδα ισχύος 400 MW, έναντι ενός που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.

O πρώτος θα διεξαχθεί το τελευταίο δεκαήμερο του Mαρτίου, ο δεύτερος μέσα στο Δεκέμβριο και ο τρίτος την Άνοιξη του 2007.

Tο μοντέλο αυτό δίνει τη δυνατότητα στους ξένους επενδυτές που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν και στους τρεις διαγωνισμούς, από κοινού με εγχώριους επενδυτές που διαθέτουν άδεια.

H προκήρυξη κατοχυρώνει επίσης το δικαίωμα των επενδυτών να μεταφέρουν απευθείας στις τράπεζες, την εγγύηση που παρέχει στους ίδιους ο ΔEΣMHE.

Tο σχέδιο παρουσιάστηκε χθες σε σύσκεψη τρίωρης περίπου διάρκειας σε πάνω από 30 εκπροσώπους επενδυτών και τραπεζών, από τον γενικό γραμματέα Aνάπτυξης Nίκο Στεφάνου και τη διοίκηση του ΔEΣMHE και της PAE.

Tο κείμενο αναμένεται να βγει αύριο σε διαβούλευση για μία ακόμη εβδομάδα περίπου και αμέσως, προκειμένου να υποβληθούν οι τελικές παρατηρήσεις των επενδυτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v