Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Δ. Σιούφας στο Συνέδριο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

Στο 4ο Διεθνές Συνέδριο Κοινωνικών Δραστηριοτήτων των Εργαζομένων στην Ενέργεια, που διοργάνωσε η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, και στο οποίο συμμετείχαν σύνεδροι από 40 χώρες στον κόσμο συμμετείχε ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας. Όπως σημείωσε, στο νέο περιβάλλον απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρισμού, η ΔΕΗ θα εξακολουθήσει να έχει τον κεντρικό, πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ο Δ. Σιούφας στο Συνέδριο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ
Στο 4ο Διεθνές Συνέδριο Κοινωνικών Δραστηριοτήτων των Εργαζομένων στην Ενέργεια, που διοργάνωσε η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, και στο οποίο συμμετείχαν σύνεδροι από 40 χώρες στον κόσμο συμμετείχε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας.

Στο χαιρετισμό που απηύθυνε ο κ. Σιούφας εξήρε την πρωτοβουλία αυτή και χαρακτήρισε την εκδήλωση ”ως γεγονός εξαιρετικής σημασίας και ως μια παγκόσμια συνάθροιση, με τη συμμετοχή οργανισμών, ομοσπονδιών και συνδικάτων, που σίγουρα μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος των εργαζομένων στον τομέα της ενέργειας, που δημιουργεί συνθήκες εξωστρέφειας, ενδυναμώνει την αλληλεγγύη και πολλαπλασιάζει τις εμπειρίες και τη γνώση των εργαζομένων”.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η μετάβαση στη μεταβιομηχανική κοινωνία συνοδεύεται από ριζικές αλλαγές σε όλους τους τομείς της οικονομικής ζωής. Αλλαγές που γεννούν καινούργιες δυνατότητες, νέες ευκαιρίες, νέες ανάγκες. Αλλά και νέες απαιτήσεις, νέα προβλήματα, νέες αβεβαιότητες.

Οι πολίτες της Ευρώπης, οι εργαζόμενοι, θέτουν συγκεκριμένα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν από τους πολιτικούς. Απασχόληση, υγεία, ανάπτυξη, παιδεία, περιβάλλον, ελεύθερος χρόνος.

Όπως επισήμανε ο κ. Σιούφας, σε αυτό το νέο, σύνθετο περιβάλλον, ο τομέας της ενέργειας βρίσκεται στα κορυφαία θέματα της ατζέντας διεθνώς. Αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους και βασικότερους τομείς όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας.

Ασκεί σημαντικό ρόλο στην αύξηση της παραγωγικότητας και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την πραγματοποίηση μεγάλης κλίμακας επενδύσεων. Στηρίζει την απασχόληση και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας με εξέλιξη και προοπτικές. Είναι γεγονός ότι το τοπίο στο χώρο της ενέργειας, τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, συνεχώς εξελίσσεται. Με γνώμονα την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας με την ταυτόχρονη ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής.

Ο κ. Σιούφας αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις στον ενεργειακό τομέα που έχει προωθήσει τα τελευταία 2 χρόνια, το υπουργείο Ανάπτυξης και ειδικότερα στην απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, την προώθηση μεγάλης κλίμακας ενεργειακών διασυνδέσεων, αλλά και τον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε η χώρα μας στην ίδρυση της Ενεργειακής Κοινότητας των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης, που δημιουργούν το κατάλληλο περιβάλλον για την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων και την αύξηση της απασχόλησης σε εθνικό επίπεδο.

Όπως σημείωσε, στο νέο αυτό περιβάλλον απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρισμού, η ΔΕΗ θα εξακολουθήσει να έχει τον κεντρικό, πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ νέες μεγάλες προοπτικές δημιουργούνται για την περαιτέρω δραστηριοποίηση της εταιρείας στην ευρύτερη περιοχή.

Η ίδρυση της Ενεργειακής Κοινότητας και η δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς ενέργειας στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, δίνει την ευκαιρία στη ΔΕΗ να αναλάβει επενδυτικές πρωτοβουλίες στις αντίστοιχες αγορές της ευρύτερης περιοχής, αξιοποιώντας την υψηλή τεχνογνωσία της και την εμπειρία των στελεχών της.

Επίκεντρο της στρατηγικής της κυβέρνησης, είναι η κινητοποίηση του συνόλου του οικονομικού και ανθρώπινου δυναμικού της χώρας με την ενθάρρυνση της ποιότητας και της καινοτομίας, καθώς και με την εκμετάλλευση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας ώστε να καταστεί δυνατή η δημιουργία περισσότερων και ποιοτικότερων θέσεων απασχόλησης και η ανάπτυξη όλων των περιοχών της χώρας.

Τέλος, ο κ. Σιούφας έκανε ειδική αναφορά στους εργαζόμενους στον τομέα της ενέργειας τονίζοντας πως ”είναι πολλές οι φορές που ξεπερνούν τον εαυτό τους προκειμένου να επισκευάσουν βλάβες, να αποκαταστήσουν ζημιές, να διασφαλίσουν την ομαλή τροφοδοσία των καταναλωτών με ενέργεια. Τα παραδείγματα είναι πολλά. Και πρόσφατα. Η ποιότητα της δουλειάς σας, η αυταπάρνηση σας, η προσφορά σας στο κοινωνικό σύνολο, αποδεικνύεται στις μάχες που δίνετε καθημερινά”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v