Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε Κομισιόν - ΤτΕ ο λόγος για ελληνική οικονομία

Κοντά στις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομίας κινούνται οι προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος για την εξέλιξη ρυθμού ανάπτυξης και πληθωρισμού, όπως αποτυπώνονται στην έκθεση νομισματικής πολιτικής.

Σε Κομισιόν - ΤτΕ ο λόγος για ελληνική οικονομία
της Έλενας Λάσκαρη

Επί τάπητος τίθενται αύριο, Τετάρτη, τα θέματα της ελλληνικής οικονομίας, καθώς η Κομισιόν αναμένεται να εγκρίνει το ελληνικό πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης, ενώ η ΤτΕ δημοσιεύει την Ετήσια έκθεση νομισματικής πολιτικής.

Την Τετάρτη εξάλλου συνεδριάζει η Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων με θέμα την επιλογή συμβούλου για την αποκρατικοποίηση της Εμπορικής Τράπεζας.

Οι προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος για την εξέλιξη του ρυθμού ανάπτυξης και πληθωρισμού, όπως αποτυπώνονται στην έκθεση νομισματικής πολιτικής, σύμφωνα με πληροφορίες, κινούνται κοντά στις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομίας.

Παράλληλα, χωρίς συστάσεις για λήψη πρόσθετων μέτρων αλλά με υποδείξεις μέτρων διαρθρωτικού χαρακτήρα που θα συμβάλλλουν στη μόνιμη αντιμετώπιση του ελλείμματος , αναμένεται να εγκριθεί την Τετάρτη από την Κομισιόν το ελληνικό πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα στοιχεία που έχει υποβάλλει το υπουργείο Οικονομίας, δεν φαίνεται να αμφισβητεί τη δυνατότητα μείωσης του ελλείμματος κάτω από το 3 % του ΑΕΠ στο τέλος του 2006 αν και θέτει δύο ”υποσημειώσεις”.

Αφενός το θέμα του ακριβούς προσδιορισμού των πλεονασμάτων των ασφαλιστικών ταμείων, το ύψος των οποίων ενδέχεται να επηρεάσει όχι μόνο το φετινό έλλειμμα αλλά και αυτό των προηγουμένων ετών, αφετέρου το ζήτημα των προσωρινών μέτρων ύψους 1,1 δισ. ευρώ τα οποία έχουν μεν ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό αλλά δεν έχουν εγκριθεί από τη Eurostat.

Η έκθεση πάντως σε γενικές γραμμές αναμένεται να σημάνει ”ανακούφιση” στο οικονομικό επιτελείο καθώς δεν υπάρχει ευθεία αμφισβήτηση του στόχου μείωσης του ελλείμματος στο 2,6% του ΑΕΠ στο τέλος του έτους.

Στο μέτωπο των συστάσεων, ξεχωρίζουν οι προτροπές άμεσης αντιμετώπισης των προβλημάτων του ασφαλιστικού, σύσταση η οποία επίσης δεν προβληματίζει, καθώς έχου δρομολογηθεί οι διαδικασίες διαλόγου από την κυβέρνηση.

Η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος υποβάλλεται στις 11.00 το πρωί της Τετάρτης στη Βουλή και παρουσιάζεται στη 1.00 το μεσημέρι από τον διοικητή της ΤτΕ, Ν. Γκαργκάνα.

Για το ρυθμό ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα κινηθεί φέτος κοντά στις επιδόσεις του 2006 (στο 3,7% σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία) ενώ για τον πληθωρισμό αναμένεται υποχώρηση έναντι του 3,5% που διαμορφώθηκε ο μέσος δείκτης το 2005.

Από την έκθεση βεβαίως δεν θα λείπουν οι συστάσεις για συγκράτηση των μισθολογικών αυξήσεων, την ώρα που εργοδότες και εργαζόμενοι βρίσκονται σε πλήρη ασυμφωνία για τη υπογραφή της νέας εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Συστάσεις θα διατυπώνονται και για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού, ενώ η ΤτΕ αναμένεται να ενθαρρύνει την κυβέρνηση στην κατεύθυνση προώθησης διαρθρωτικών αλλαγών.

Όσον αφορά στο δημοσιονομικό έλλειμμα, θέση της ΤτΕ είναι ότι είναι απαραίτητο η εξυγίανση να στηριχθεί σε μέτρα μόνιμου χαρακτήρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v