Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτυχές της Βασιλείας ΙΙ συζήτησαν Γκαργκάνας- ΕΕΤ

Δώστε ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα στους εσωτερικούς μηχανισμούς διαχείρισης κινδύνων. Το μήνυμα αυτό έστειλε ουσιαστικά, μέσω της νέας Πράξης Διοικητή, που εναρμονίζεται με τα κελεύσματα της Βασιλείας ΙΙ, ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Ν. Γκαργκάνας.

Πτυχές της Βασιλείας ΙΙ συζήτησαν Γκαργκάνας- ΕΕΤ
του Γιώργου Μαντέλα

”Δώστε ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα στους εσωτερικούς μηχανισμούς διαχείρισης κινδύνων”. Το μήνυμα αυτό έστειλε ουσιαστικά, μέσω της νέας Πράξης Διοικητή, που εναρμονίζεται με τα κελεύσματα της Βασιλείας ΙΙ, ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Ν. Γκαργκάνας, προς τους εμπορικούς τραπεζίτες, κατά τη διάρκεια γεύματος.

Εξάλλου, ο κ. Γκαργκάνας επεσήμανε τις καθυστερήσεις πληρωμών, στις οποίες παρουσιάζεται μικρή αύξηση, παροτρύνοντας τις τράπεζες να προβαίνουν σε σωστές εκτιμήσεις του πιστωτικού κινδύνου, ούτως ώστε να γίνονται οι ανάλογες προβλέψεις για την κάλυψή τους.

Ταυτόχρονα, ο Διοικητής της ΤτΕ μίλησε για τις τελευταίες εξελίξεις και τις προοπτικές του χρηματοπιστωτικού συστήματος, καθώς και των 35 μεγαλυτέρων τραπεζών της ζώνης του ευρώ, με βάση την αντίστοιχη έκθεση της ΕΚΤ.

Σε ό,τι αφορά στη νέα Πραξη που παρουσίασε σήμερα, βασικά σημεία της είχε φροντίσει να τους τα καταστήσει γνωστά, ώστε να γίνει μια κατ’ αρχήν συζήτηση για το ζήτημα, αφού θεωρείται ως ένα από τα μείζονα, καθώς ”περνάει” μέσα από την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ”έκτακτες καταστάσεις”.

Πιθανή πηγή των τελευταίων, θα μπορούσαν να αποτελέσουν κακής ποιότητας δάνεια, για τα οποία, οι εμπορικοί τραπεζίτες, για μια ακόμα φορά διαβεβαίωσαν ότι κυμαίνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην ίδια Πράξη συγκεντρώνει κι εκείνο το σημείο που έχει να κάνει με την καταστολή των φαινομένων χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και γενικότερα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (σ.σ. πρόκειται για το γνωστό ”πλυντήριο”).

Η Τράπεζα της Ελλάδας, στο πλαίσιο πάντα της Βασιλείας ΙΙ, επιθυμεί μεγαλύτερο κι ασφυκτικότερο έλεγχο και σε αυτό το κομμάτι δραστηριοποίησης, γεγονός που κατέστησε σαφές ο κ.Γκαργκάνας.

Στην ίδια συνάντηση, συζητήθηκαν επίσης και θέματα τρέχουσας επικαιρότητα, όπως για παράδειγμα το εργασιακό, όπου, από την πλευρά των τραπεζιτών, επαναλήφθηκε η πρόθεση τους να προχωρήσουν στην αντικατάσταση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας από τις Επιχειρησιακές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v