Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΟΕ: Νέα απεργία στις 17 Φεβρουαρίου (update 3)

Νέα απεργία στις 17 Φεβρουαρίου αποφάσισε κατά τη σημερινή του συνεδρίαση το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ, ενώ άκαρπη απέβη η συνάντηση της ΟΤΟΕ με τον υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη. Σε εξέλιξη από το πρωί απεργία που κήρυξε η ΟΤΟΕ.

ΟΤΟΕ: Νέα απεργία στις 17 Φεβρουαρίου (update 3)
των Γιώργου Μαντέλα - Ελενας Λάσκαρη

Νέα απεργία στις 17 Φεβρουαρίου αποφάσισε κατά τη σημερινή του συνεδρίαση το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ, ενώ άκαρπη απέβη η συνάντηση της ΟΤΟΕ με τον υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη.

Η κυβέρνηση δεν αναμειγνύεται στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, είναι δεδομένο όμως ότι επιθυμούμε εργασιακή ειρήνη, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών μετά τη συνάντηση με την αντιπροσωπεία της ΟΤΟΕ, επαναλαμβάνοντας ότι πλέον οι τράπεζες λειτουργούν ως ιδιωτικές επιχειρήσεις και κλειδί για τη λειτουργία τους είναι ο ανταγωνισμός.

”Η θέση της κυβέρνησης είναι καθαρή. Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με τους κοινωνικούς εταίρους και εφόσον ζητούν συναντήσεις η κυβέρνηση έχει τις πόρτες ανοιχτές. Τους ακούμε όλους. Όμως οι αρμοδιότητες της κυβέρνησης είναι συγκεκριμένες”, τόνισε ο κ. Αλογοσκούφης.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας χαρακτήρισαν στη συνέχεια αστειότητες δημοσιεύματα του τύπου που φέρει την κυβέρνηση να επιθυμεί τη διάλυση της ΟΤΟΕ.

Οι ίδιοι απέφευγαν να πάρουν θέση για το αν ενδεχόμενη κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων στον τραπεζικό κλάδο θα έχει ευνοϊκά αποτελέσματα, τονίζοντας ότι όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος.

”Ο Γιώργος Αλογοσκούφης ως Πόντιος Πιλάτος ένιψε τα χέρια του και έδωσε τους εργαζόμενους για σταύρωση”, δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Δημήτρης Τσουκαλάς μετά από συνάντηση αντιπροσωπείας της Ομοσπονδίας με τον υπουργό Οικονομίας.

Οι τραπεζοϋπάλληλοι πραγματοποίησαν διάβημα διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομίας και όπως είπε ο κ. Τσουκαλάς ”καταστήσαμε το Γιώργο Αλογοσκούφη κοινωνό της άποψή μας ότι είναι ο κύριος παράγοντας αυτής της ιστορίας γιατί μπορεί να επηρεάσει τους τρεις τραπεζίτες που έχουν σχέση με το δημόσιο”.

”Υπογραμμίσαμε στον υπουργό”, πρόσθεσε ο κ. Τσουκαλάς ”ότι η κίνηση των τραπεζών καταργεί τις διατάξεις του νόμου 1876 και το άρθρο 22 του Συντάγματος. Μας είπε ότι δεν γνωρίζει τους νόμους και ότι είναι θέμα του υπουργείου Απασχόλησης. Μας είπε επίσης ότι είναι υπέρ των συμβάσεων χωρίς να λάβει θέση όμως για τις κλαδικές συμβάσεις”.

Νωρίτερα το πρωί, σε συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι των απεργών με τον πρόεδρο της Εθνικής Τάκη Αράπογλου, επανέλαβαν τα αιτήματά τους, αλλά και από την πλευρά του ο κ. Αράπογλου έμεινε σταθερός στην αρχική θέση που τάσσεται υπέρ των επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας.

Στο μεταξύ, από το πρωί σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη η 24ωρη απεργία που κήρυξε η ΟΤΟΕ για τον ίδιο λόγο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μεγάλη είναι η συμμετοχή στην απεργία που παρατηρείται στο ”κρατικό μπλοκ”, δηλαδή στην Εθνική, την Εμπορική και την Αγροτική Τράπεζα, ενώ μικρότερα είναι τα ποσοστά συμμετοχής στις ιδιωτικές τράπεζες και κυρίως στις μικρές, οι οποίες εργάζονται σχεδόν κανονικά.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΟΤΟΕ, πάντως, η κινητοποίηση έχει μεγάλη επιτυχία, τα τελικά της αποτελέσματα όμως θα ανακοινωθούν αργότερα σήμερα.

Οι απεργοί της ΟΤΟΕ είχαν συγκεντρωθεί από το πρωί έξω από το κεντρικό κατάστημα της Εθνικής στην οδό Αιόλου και έξω από τα γραφεία του dealing room της Εμπορικής Τραπέζης.

Εκ διαμέτρου αντίθετες είναι οι εκτιμήσεις που κάνουν η ΟΤΟΕ και οι διοικήσεις των τραπεζών, σχετικά με τη συμμετοχή στη σημερινή 24ωρη απεργία, προκήρυξε η τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση των τραπεζοϋπαλλήλων.

Συγκεκριμένα, ενώ η ΟΤΟΕ δίνει ποσοστό συμμετοχής στο πάλαι ποτέ κρατικό μπλοκ πάνω από 80 και 90% (αφορά τις Εθνική, Εμπορική και Αγροτική) οι τράπεζες με εκτιμήσεις τους υποστηρίζουν ότι τα αντίστοιχα ποσοστά διαμορφώθηκαν περίπου στο 50% και στην περίπτωση της Εμπορικής ακόμη πιο χαμηλά.

Σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικές τράπεζες, οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν κανονικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v