Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΟΕ: Προχωρά σε 24ωρη απεργία τη Δευτέρα (upd3)

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΤΟΕ και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η πρόταση για την 24ωρη απεργία της Δευτέρας. Η διοίκηση της ΟΤΟΕ είναι τώρα στο υπουργείο Εργασίας για να συναντηθεί με τον κ. Παναγιώτοπουλο, ενώ θα επιδιώξει συναντήσεις και με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.

ΟΤΟΕ: Προχωρά σε 24ωρη απεργία τη Δευτέρα (upd3)
του Γιώργου Μαντέλα

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΤΟΕ και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η πρόταση για την 24ωρη απεργία της Δευτέρας.

Η διοίκηση της ΟΤΟΕ είναι τώρα στο υπουργείο Εργασίας για να συναντηθεί με τον κ. Παναγιώτοπουλο, ενώ θα επιδιώξει συναντήσεις και με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΟΤΟΕ συνεδρίασε για να εξετάσει τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της απόφασης των έξι μεγάλων ελληνικών τραπεζών να μην προχωρήσουν στην υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Η πρόταση της διοίκησης ήταν η κήρυξη 24ωρης απεργίας στις τράπεζες τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου.

Λίγο πριν την έναρξη των εργασιών ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ κ. Δ. Τσουκαλάς με δηλώσεις του έκανε λόγο για προσπάθεια ”εγκαθίδρυσης του νόμου της ζούγκλας στον εργασιακό χώρο των τραπεζοϋπαλλήλων, και όχι μόνο”.

Η σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να είναι εξαιρετικά κρίσιμη καθώς κατά τη διάρκεια της, ενδεχομένως να αποφασιστούν τα πρώτα ”μέτρα άμυνας” στη χθεσινή ”επίθεση” των τραπεζικών διοικήσεων.

Από την πλευρά τους, οι τελευταίες από χθες το μεσημέρι, οπότε και έγιναν γνωστές οι προθέσεις τους τηρούν σιγή ιχθύος, ενώ κορυφαία τραπεζικά στελέχη υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται να γίνουν νεότερες και επίσημες ανακοινώσεις σχετικά με το θέμα στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Πώς σχολιάζουν οι τραπεζικοί κύκλοι

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η κόντρα τραπεζιτών – ΟΤΟΕ για το εργασιακό.

Τραπεζικοί κύκλοι υποστήριζαν σήμερα το απόγευμα ότι από τη δική τους πλευρά δεν υφίσταται πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση, οπότε δεν μπορεί να υπογραφεί νόμιμα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Αντιθέτως η τελευταία μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε επίπεδο κάθε τράπεζας.

Οι ίδιοι κύκλοi υποστήριζαν ξανά ότι οι χρηματιστηριακές και όχι μόνο συνθήκες που έχουν αλλάξει στη χώρα μας, όπως επίσης και το άνοιγμα σε χώρες εκτός Ελλάδας επιβάλλουν τις επικείμενες αλλαγές, ενώ πρόσθεταν ότι η ΟΤΟΕ δεν διαθέτει ευελιξία και αντίληψη των νέων συνθηκών με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ακολουθήσει τα γεγονότα.

Επίσης τόνιζαν ότι η λειτουργία του ΕΤΑΤ επιβάλλει την νέα διαδικασία υπογραφής των συμβάσεων εργασίας, όπως επίσης και το έντονο ενδιαφέρον που έχει αρχίσει να επιδεικνύεται το τελευταίο διάστημα από νέους ανθρώπους για απασχόληση στις τράπεζες.

Πως σχολιάζουν οι αναλυτές την απόφαση των τραπεζών

Θετική κίνηση, η οποία φέρεται να παρέχει στις τράπεζες μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά στα εργασιακά θέματα χαρακτηρίζουν οι αναλυτές την απόφαση έξι μεγάλων τραπεζών να διαπραγματεύονται εφεξής με τα σωματεία των εργαζομένων και όχι με την τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση τις συμβάσεις εργασίας, που θα ισχύουν ανά ίδρυμα.

Υπενθυμίζεται πως χθες οι έξι τράπεζες (Εθνική, Αγροτική, Alpha Bank, Eurobank, Εμπορική και Πειραιώς) ενημέρωσαν εγγράφως την ΟΤΟΕ για την πρόθεσή τους.

Ειδικότερα, η Σίγμα Securities σχολιάζοντας την κίνηση ”έκπληξη” των τραπεζών αναφέρει πως παρέχει μεγαλύτερη ευελιξία στις διοικήσεις των τραπεζών στα εργασιακά θέματα.

Ανάλογη είναι και η τοποθέτηση της Eurobank Securities η οποία εκτιμά παράλληλα πως η κίνηση είναι θετική για τις τράπεζες καθώς όπως εξηγεί (εάν και εφόσον υλοποιηθεί) θα αφήσει περιθώρια για ευελιξία.

Ωστόσο, η Eurobank Securities συμπληρώνει πως η ΟΤΟΕ ενδέχεται να ασκήσει πιέσεις προχωρώντας σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Η Εγνατία Finance χαρακτηρίζει την κίνηση θετική, καθώς όπως επισημαίνει η κάθε τράπεζα θα μπορεί να καταθέτει τις απαιτήσεις της, προσαρμόζοντάς τις ανάλογα με τον ανταγωνισμό, χωρίς να χρειάζεται να συμμορφώνεται με τις άκαμπτες διατάξεις των σωματείων.

Θετική εκτιμά και η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ πως είναι η εξέλιξη για τον κλάδο, παρά το γεγονός ότι μπορεί να οδηγήσει σε περίοδο απεργειακών κινητοποιήσεων.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η αρχική αντίδραση των σωματείων ήταν αρνητική προσθέτει η HSBC η οποία παράλληλα αναφέρει πως η εν λόγω εξέλιξη αποτελεί μια μεγάλη αλλαγή για τον τραπεζικό κλάδο.

Εξάλλου, η HSBC επισημαίνει και εκείνη με τη σειρά της την ευελιξία που θα προσφέρει στην κλάδο, αλλά και την ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας των τραπεζών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v