Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εγγραφο - βόμβα των τραπεζών σε ΟΤΟΕ (update)

Εξέλιξη βόμβα για τις εργασιακές σχέσεις στον τραπεζικό και όχι μόνο χώρο, καθώς οι τράπεζες ενημέρωσαν την ΟΤΟΕ ότι προτίθενται στο εξής να διαπραγματεύονται με τα Σωματεία τους και όχι με την τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση της σύμβασης εργασίας.

Εγγραφο - βόμβα των τραπεζών σε ΟΤΟΕ (update)
του Γιώργου Μαντέλα

Εξέλιξη βόμβα για τις εργασιακές σχέσεις στον τραπεζικό και όχι μόνο χώρο σημειώθηκε σήμερα το μεσημέρι.

Οι έξι μεγαλύτερες τράπεζες (Εθνική, Αγροτική, Alpha Bank, Eurobank, Εμπορική και Πειραιώς) ενημέρωσαν εγγράφως την ΟΤΟΕ ότι προτίθενται στο εξής να διαπραγματεύονται με τα Σωματεία τους και όχι με την τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση τις συμβάσεις εργασίας, που θα ισχύουν ανά ίδρυμα.

Η εξέλιξη αυτή συνεπάγεται την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων και τη μετάβαση στην εποχή των επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις διοικήσεις των τραπεζών, ”οι επιχειρησιακές συμβάσεις μπορούν να δώσουν καλύτερες λύσεις με τις απευθείας διαπραγματεύσεις εργοδότη και εργαζομένου και με την άμεση γνώση των συγκεκριμένων συνθηκών και προβλημάτων της κάθε τράπεζας”.

Λεπτομέρειες της εξέλιξης αυτής αναμένεται να γίνουν σύντομα γνωστές, ενώ οξύτατη αναμένεται η αντίδραση της ΟΤΟΕ.

---Οι επιστολές Τ. Αράπογλου, Ν. Νανόπουλου προς ΟΤΟΕ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνουν οι επιστολές που έστειλαν στην ΟΤΟΕ ο πρόεδρος της Εθνικής Τάκης Αράπογλου και ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Νίκος Νανόπουλος.

Ειδικότερα, η επιστολή του επικεφαλής της Eurobank απευθύνεται στον πρόεδρο της ΟΤΟΕ κ. Τσουκαλά και αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι ”τα θέματα τα οποία θέτετε προς διαπραγμάτευση απέχουν πολύ από τα μείζονος σημασίας θέματα τα οποία απασχολούν τον οργανισμό μας, ενώ ορισμένα από τα αιτήματά σας κρίνονται ανεδαφικά.

Ενδεικτικά και μόνο επισημαίνω την υπερβολική αύξηση των αποδοχών, άνω του 10%, που θα οδηγήσει σε υπέρμετρη επιβάρυνση του κόστους λειτουργίας και τη μείωση των ωρών εργασίας σε 35 ώρες εβδομαδιαίως από 37 που ισχύει σήμερα”.

”Από τα αιτήματά σας”, επισημαίνει ο κ. Νανόπουλος, ”αλλά και από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίσατε και αντιμετωπίζετε σοβαρά θέματα που μας απασχολούν γίνεται πλέον σαφές ότι δεν έχει γίνει αντιληπτό από την ΟΤΟΕ ότι οι συνθήκες της αγοράς και οι ανάγκες του καταναλωτικού κοινού έχουν διαφοροποιηθεί ποιοτικά και ποσοτικά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια”.

Τονίζει δε πως ”παράλληλα η ΟΤΟΕ δεν έχει επιδείξει την απαιτούμενη ευελιξία ώστε να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες και να αντιμετωπίσει τα καινούργια δεδομένα, ενώ τα προβλήματα διαφοροποιούνται από τράπεζα σε τράπεζα. Είμεθα επομένως υποχρεωμένοι να δηλώσουμε ότι δεν επιθυμούμε να λάβουμε μέρος στις διαπραγματεύσεις, ούτε και να δώσουμε εξουσιοδότηση για το σκοπό αυτό”.

”Προτιθέμεθα βεβαίως να εξακολουθήσουμε τη συνεργασία μας και τις διαβουλεύσεις με τους αντιπροσωπευτικούς συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των εργαζομένων μας, οι οποίοι γνωρίζουν τον οργανισμό μας και αντιλαμβάνονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και τα θέματα που πρέπει να επιλυθούν για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητάς μας προς όφελος και του προσωπικού μας και όλων των εμπλεκομένων μερών”, καταλήγει η επιστολή του διευθύνοντος συμβούλου της Eurobank.

Σε ό,τι αφορά στην επιστολή Τ. Αράπογλου, ο πρόεδρος της Εθνικής αφού γνωστοποιεί στην ΟΤΟΕ ότι δεν θα συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις για τη σύναψη Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας εξηγεί τους λόγους αυτής της απόφασης.

”Παλαιότερα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα σχεδόν στο σύνολό του ελεγχόταν ιδιοκτησιακά από το δημόσιο, η εκπροσώπηση του 70% αυτού ήταν εύκολη λόγω του ενός κυρίου μετόχου...” και συνεχίζει ”σήμερα το δημόσιο συμμετέχει σε τράπεζες με αμελητέο ποσοστό, οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές συμμετέχουν με ποσοστό πλέον του 30%, οι δραστηριότητες των τραπεζών επεκτείνονται συνεχώς και εκτός Ελλάδας, τα προϊόντα αυξάνονται, ο ανταγωνισμός εντείνεται και τα επιχειρησιακά σχέδια των τραπεζών διαφοροποιούνται έντονα. Στο περιβάλλον αυτό τα εργασιακά, κοινωνικά και πάσης φύσεως άλλα θέματα των τραπεζών δύσκολα λύνονται με ενιαίο τρόπο μέσω κλαδικών συμβάσεων”.

Και η επιστολή καταλήγει: ”οι επιχειρησιακές συμβάσεις μπορούν να δώσουν καλύτερες λύσεις με τις απευθείας διαπραγματεύσεις εργοδότη και εργαζομένου και με την άμεση γνώση των συγκεκριμένων συνθηκών και προβλημάτων της κάθε τράπεζας. Την προτίμησή μας στην επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εκφράζουμε ρητά και αυτήν θα επιδιώξουμε με τα συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων στην τράπεζά μας, μέσα στο πλαίσιο των διατάξεων που ισχύουν”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v