Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤτΕ: Διεύρυνση στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών

Αυξημένο κατά 197 εκατ. ευρώ εμφανίστηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών τον Νοέμβριο του 2005 διαμορφούμενο στα 2.137 εκατ. ευρώ, ενώ σε επίπεδο ενδεκαμήνου Ιαν. - Νοεμ. διευρύνθηκε κατά 2.919 εκατ. ευρώ στα 11.551 εκατ. ευρώ.

ΤτΕ: Διεύρυνση στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών
Αυξημένο κατά 197 εκατ. ευρώ (σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα) εμφανίστηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών τον Νοέμβριο του 2005, διαμορφούμενο στα 2.137 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη σχετικά μεγάλη αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου των εισοδημάτων, στον περιορισμό του πλεονάσματος του ισοζυγίου των υπηρεσιών και στη διεύρυνση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου.

Αντίθετα, το πλεόνασμα του ισοζυγίου των τρεχουσών μεταβιβάσεων αυξήθηκε σημαντικά.

Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου χωρίς καύσιμα και πλοία περιορίστηκε τον Νοέμβριο κατά 102 εκατ. ευρώ. Επειδή όμως ταυτόχρονα αυξήθηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου καυσίμων κατά 140 εκατ. ευρώ και –σε μικρότερη έκταση- το έλλειμμα του ισοζυγίου των πλοίων (πωλήσεις μείον αγορές) κατά 35 εκατ. ευρώ, το έλλειμμα του συνολικού εμπορικού ισοζυγίου τελικά διευρύνθηκε κατά 72 εκατ. ευρώ.

Το συνολικό πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών μειώθηκε κατά 79 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον Νοέμβριο 2004, λόγω του περιορισμού του πλεονάσματος των μεταφορικών υπηρεσιών (κατά 105 εκατ. ευρώ), ενώ το πλεόνασμα του ισοζυγίου των ταξιδιωτικών υπηρεσιών εμφάνισε μικρή άνοδο και το έλλειμμα του ισοζυγίου των ”λοιπών” υπηρεσιών μειώθηκε ελαφρά.

Τέλος, το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων αυξήθηκε κατά 114 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2004, καθώς η αύξηση των ακαθάριστων τρεχουσών μεταβιβάσεων από την Ε.Ε. προς τον τομέα της γενικής κυβέρνησης (κατά 130 εκατ. ευρώ) ήταν σημαντικά μεγαλύτερη από την αύξηση των αντίστοιχων πληρωμών (κατά 29 εκατ. ευρώ).

Στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου του 2005 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διευρύνθηκε κατά 2.919 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2004 και διαμορφώθηκε σε 11.551 εκατ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου και του ελλείμματος του ισοζυγίου των εισοδημάτων και δευτερευόντως στη μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων. Η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου των υπηρεσιών αντιστάθμισε μόνο εν μέρει τις ανωτέρω μεταβολές.

Η διεύρυνση του συνολικού ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου (συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων και των πλοίων) κατά 1.659 εκατ. ευρώ οφείλεται κυρίως στην αύξηση των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων (κατά 1.481 εκατ. ευρώ) και, δευτερευόντως στο γεγονός ότι το ισοζύγιο των πλοίων εμφάνισε έλλειμμα 528 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 389 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Οι εξελίξεις αυτές υπεραντιστάθμισαν την ευνοϊκή εξέλιξη του εμπορικού ισοζυγίου χωρίς καύσιμα και πλοία, το έλλειμμα του οποίου μειώθηκε κατά 740 εκατ. ευρώ, επειδή οι μεν εξαγωγές (εκτός καυσίμων και πλοίων) αυξήθηκαν κατά 390 εκατ. ευρώ, ενώ οι αντίστοιχες εισαγωγές μειώθηκαν κατά 350 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τα ιδιαιτέρως υψηλά επίπεδα της αντίστοιχης περιόδου του 2004.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου των υπηρεσιών διευρύνθηκε (κατά 284 εκατ. ευρώ), ως αποτέλεσμα της ανόδου των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές και μεταφορικές υπηρεσίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v