Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνα: Σειρά συμφωνιών για ελληνικές επιχειρήσεις

Θετικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα της επίσκεψης της ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής στην Κίνα. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν πάνω από 400 συναντήσεις μεταξύ Ελλήνων και Κινέζων επιχειρηματιών στο Πεκίνο και στη Σαγκάη.

Κίνα: Σειρά συμφωνιών για ελληνικές επιχειρήσεις
της απεσταλμένης μας Ρίβα Λάββα

Σαγκάη, 1.12.2005

Θετικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα της επίσκεψης της ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής στην Κίνα. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν πάνω από 400 συναντήσεις μεταξύ Ελλήνων και Κινέζων επιχειρηματιών στο Πεκίνο και στη Σαγκάη.

Ξεπεράστηκαν με επιτυχία οι δυσκολίες που είχαν εμφανιστεί στην αρχή – το γεγονός ότι οι Κινέζοι επιχειρηματίες είναι ”δύσκολοι” στα ραντεβού τους και όταν προσέρχονται, ενδιαφέρονται κυρίως ως εξαγωγείς.

Οι τομείς στους οποίους έγιναν τα πιο διακριτά βήματα είναι οι εξής:

- Συμφωνήθηκε η συμμετοχή των κινεζικών προϊόντων στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, ενώ έχει δημιουργηθεί δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ Κίνας και HELEXPO. Να σημειωθεί ότι η κινεζική πλευρά έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον συμμετοχής στην κλαδική έκθεση μαρμάρων.

- ΕΛΚΕ, ΟΠΕ και ΤΕΕ έχουν πετύχει καλές επαφές με κινεζικές επιχειρήσεις. Η μεταφορά τεχνογνωσίας εκ μέρους του Τεχνικού Επιμελητηρίου στον επικείμενο σχεδιασμό αναπτυξιακών ζωνών στην Κίνα και σε θέματα βιολογικού καθαρισμού προσέλκυσε το ενδιαφέρον της κινεζικής πλευράς.

- Ο Λιμένας Θεσσαλονίκης πέτυχε 7 συναντήσεις, κατά τις οποίες ενθάρρυνε την επένδυση κινεζικών κεφαλαίων για τον εκσυγχρονισμό (χρήση containers) και τα logistics του λιμένα.

- Πολλές επαφές έκανε ο Οργανισμός Προώθησης Ελληνικού Πολιτισμού.

- Στο πλαίσιο του προγράμματος ”Doing business in China” προωθούνται εκπαιδευτικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών (ανταλλαγή φοιτητών, καθηγητών, κοινό ΜΒΑ) με στόχο την κατάρτιση εξειδικευμένων στελεχών για τις ελληνοσινικές επιχειρήσεις.

- Πολλά υποσχόμενες είναι οι επαφές της ΣΕΚΑΠ με Κινέζους επιχειρηματίες σχετικά με την εξαγωγή του βιοφίλτρου (παγκόσμια πατέντα). Η ελληνική πλευρά προτείνει να δοθεί ως υπεργολαβία η κατασκευή εξαρτήματος του φίλτρου στην Κίνα και να γίνει ποσοστιαία χρέωση σε κάθε τσιγάρο που πωλείται.

Επιπλέον, προτείνει την επανέναρξη της εξαγωγής καπνών από την Ελλάδα στην Κίνα για τη διασφάλιση της ποιότητας του προϊόντος.

- Η εταιρεία Epigon πέτυχε συμφωνία για την ανακαίνιση νοσοκομειακών μονάδων στην Κίνα.

- 3 μικρές ελληνικές εταιρείες έκαναν συμφωνίες για την εξαγωγή λαδιού και ελιών.

- Έκλεισε συμφωνία για το εμπόριο ”σκραπ” (πλαστικά) στην Κίνα.

- Συζητήθηκε η εξαγωγή ελληνικής τεχνογνωσίας στον τομέα ηλεκτρολογικών υλικών και πινάκων και σε θέματα λογισμικών.

- Η εταιρία συσκευασίας ESPET (Πέλλα, Νίκος Σουμελίδης) έκλεισε 4 συμφωνίες με τους Κινέζους, εκ των οποίων η μία αφορά σε joint venture μετοχικού κεφαλαίου 400.000 ευρώ για την παρασκευή / συσκευασία κινεζικών μανιταριών στην Ελλάδα.

Οι άλλες τρεις αφορούν σε εξαγωγές χυμών/αναψυκτικών, βιολογικών κρασιών και του σπόρου πιπεριού.

- Η Protecta έκλεισε συμφωνίες.

- Οι Alucom/Alumil δρομολόγησαν συνεργασίες.

- Έγινε ελληνική πρόταση (Θεοχαράκης) για συναρμολόγηση αυτοκινήτων στην Ελλάδα, η οποία περιλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων με κινεζικά κεφάλαια. Η κινεζική πλευρά ζήτησε περιθώριο 2-3 χρόνων για να μελετήσει το επιχειρηματικό σχέδιο

- Η S&B (Βιδάλης) κατάφερε την επανενεργοποίηση κινεζικών κεφαλαίων, ενώ επιδιώκει την αδειοδότηση των προϊόντων της.

- Έτοιμη είναι η συμφωνία για την εξαγωγή 60.000 τόνων φωσφορικών λιπασμάτων (Καβάλα - Κωνσταντινίδης), η οποία αναμένεται να υπογραφεί κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού.

- Με τις ιδιαίτερες προσπάθειες του προέδρου του Ελληνοκινεζικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, κ. Θεόδωρου Φέσσα, δρομολογείται η συνεργασία μεταξύ των Χρηματιστηρίων Αθηνών και Σαγκάης. Μεταξύ των στόχων συνεργασίας είναι και η εισαγωγή ελληνικών εταιριών στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης.

Οι κ. Στυλιανίδης και Φέσσας επισκέφθηκαν σήμερα το Χρηματιστήριο της Σαγκάης και συναντήθηκαν με τον πρόεδρό του, κ. Γκενγκ Λιανγκ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v