Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Πάμε σε πλήρη αποκρατικοποίηση της Εμπορικής”

Την πλήρη αποκρατικοποίηση της Εμπορικής Τράπεζας προανήγγειλε από τη Νέα Υόρκη ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών μιλώντας στο συνέδριο ”Η Ελλάδα σε μια νέα εποχή: επιχειρηματικές και επενδυτικές ευκαιρίες και η ανάπτυξη της Ν.Α Ευρώπης”.

”Πάμε σε πλήρη αποκρατικοποίηση της Εμπορικής”
της Έλενας Λάσκαρη

Την πλήρη αποκρατικοποίηση της Εμπορικής Τράπεζας προανήγγειλε από τη Νέα Υόρκη ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών μιλώντας στο συνέδριο ”Η Ελλάδα σε μια νέα εποχή: επιχειρηματικές και επενδυτικές ευκαιρίες και η ανάπτυξη της Ν.Α Ευρώπης”.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η όποια κίνηση στην Εμπορική δεν θα γίνει νωρίτερα από το πρώτο τρίμηνο του επομένου έτους, χρόνος στον οποίο έχει προγραμματιστεί και η μείωση της συμμετοχής του δημοσίου στην ΑΤΕ από το 85% έως και στο 51%.

Ο υπουργός Οικονομίας στην ομιλία αναφερόμενος στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του επομένου έτους συμπεριέλαβε στα σχέδια της κυβέρνησης την εισαγωγή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και του διεθνούς αερολιμένα Ελ. Βενιζέλος στη Σοφοκλέους.

Κατά τα λοιπά στην ομιλία του, την οποία παρακολούθησαν εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας της Νέας Υόρκης, ο υπουργός ανέφερε ότι με την πλήρη αποκρατικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας και την περαιτέρω αποκρατικοποίηση των Ελληνικών Πετρελαίων, ξεκίνησε μία νέα γενιά αποκρατικοποιήσεων, οι οποίες απέδωσαν έσοδα ύψους 1,9 δισ. δολαρίων, ενώ η περαιτέρω αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ και του ΟΤΕ απέφεραν στο Δημόσιο έσοδα της τάξης των 2,5 δισ. δολαρίων.

Για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ο υπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα έχει μπει σε μία νέα εποχή και υπογράμμισε ότι τα οφέλη για τους επενδυτές από τη δραστηριοποίησή τους στην ελληνική αγορά μπορούν να είναι σημαντικά.

”Διαθέτουμε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από σταθερότητα αλλά και πολλές επιχειρηματικές ευκαιρίες. Ευκαιρίες στο χώρο της ενέργειας, της αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας, του τουρισμού, του χρηματοπιστωτικού τομέα και γενικότερα του τομέα των υπηρεσιών. Θα ήθελα για άλλη μια φορά να τονίσω ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ενθαρρύνει τις επενδύσεις, να περιορίσει τα αντικίνητρα για την επιχειρηματική δραστηριότητα και να εξασφαλίσει την εφαρμογή κανόνων διαφάνειας.

Έχουμε πλήρη επίγνωση των ευκαιριών που ανοίγονται μπροστά μας και οδηγούμε την ελληνική οικονομία σε μία νέα πορεία”. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός στο ρόλο της Ελλάδας στη Ν.Α. Ευρώπη.

Όπως είπε: ”η Ελλάδα δεν είναι απλώς μία οικονομία 10 εκατομμυρίων ατόμων στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης. Είναι κεντρικός πόλος στην ανάπτυξη μίας ευρύτερης περιοχής, περίπου 160 εκατομμυρίων ατόμων. Οι ελληνικές επενδύσεις συνεισφέρουν στην ανάπτυξη των οικονομιών της Ν.Α. Ευρώπης. Σε λιγότερα από 10 χρόνια, οι άμεσες ελληνικές επενδύσεις στη Ν.Α. Ευρώπη ξεπέρασαν τα 10 δισ. δολάρια.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν έντονη παρουσία στην ευρύτερη περιοχή και οι εργασίες τους αναπτύσσονται με διψήφιους ρυθμούς κάθε χρόνο, βοηθώντας έτσι τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Η Ελλάδα δεν αποτελεί μόνο μία πύλη για επενδύσεις στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά και μία πύλη για τις επιχειρήσεις της περιοχής προς τις διεθνείς αγορές κεφαλαίων. Την πύλη μέσω της οποίας μπορούν να χρηματοδοτήσουν και να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v