Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα παρέμβαση ΣΑΤΠΕ στην κόντρα ΟΤΕ - Teledome

Απάντηση στην ανακοίνωση του ΟΤΕ αναφορικά με την παρέμβαση του Συνδέσμου Αδειοδοτημένων Τηλεπικοινωνιακών Παρόχων Ελλάδος (ΣΑΤΠΕ) στη διαδικασία επίλυσης διαφοράς μεταξύ της Teledome και ΟΤΕ ενώπιον της ΕΕΤ δίνει ο Σύνδεσμος.

Νέα παρέμβαση ΣΑΤΠΕ στην κόντρα ΟΤΕ - Teledome
Απάντηση στην ανακοίνωση του ΟΤΕ αναφορικά με την παρέμβαση του Συνδέσμου Αδειοδοτημένων Τηλεπικοινωνιακών Παρόχων Ελλάδος (ΣΑΤΠΕ) στη διαδικασία επίλυσης διαφοράς μεταξύ της Teledome και ΟΤΕ ενώπιον της ΕΕΤ δίνει ο Σύνδεσμος.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, οι λόγοι παρέμβασής του προκύπτουν σαφέστατα από το κείμενο της παρέμβασης, η οποία κοινοποιήθηκε εγγράφως στους αρμόδιους και άμεσα εμπλεκόμενους στη διαδικασία επίλυσης διαφοράς.

Επισημαίνει ότι ο ΟΤΕ αποσιωπά σκόπιμα αυτούς τους λόγους οι οποίοι, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, απέχουν παρασάγγας από τους ισχυρισμούς του περί λειτουργίας του Συνδέσμου ως ”καρτέλ των τηλεπικοινωνιακών παρόχων προς διαμόρφωση κοινής πολιτικής εναντίον του ΟΤΕ” και ”επιθυμίας του Συνδέσμου να λάβει γνώση των επιχειρηματικών δεδομένων της Teledome”.

Παράλληλα, τονίζει ότι στο πλαίσιο της πρακτικής του Συνδέσμου, και των διαφανών και ισότιμων διαδικασιών που ακολουθεί αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι έχει ήδη κοινοποιήσει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού το κείμενο της παρέμβασης προκειμένου να σχηματίσει ιδία άποψη επί της σχετικής παρεμβάσεως.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, η παρέμβαση είναι καθ’ όλα σύννομη δεδομένου ότι:

1. Η εν λόγω επίλυση διαφοράς σχετικά με τη σύμβαση διασύνδεσης μεταξύ ΟΤΕ και Teledome έχει γίνει δυνάμει του άρθρου 9 του ΠΔ 165/99, στο οποίο δεν αναφέρεται τίποτα περί μη άσκησης παρεμβάσεων.

2. Όσον αφορά τη διασύνδεση, σύμφωνα με το άρθρο 9 του ΠΔ 165/99, η ΕΕΤΤ οφείλει να λαμβάνει υπ’ όψιν της μία σειρά από επιταγές της κοινοτικής νομοθεσίας που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν:

* Την ανάγκη τόνωσης της ανταγωνιστικής αγοράς

* Την ανάγκη να διασφαλισθεί η δίκαιη και σωστή ανάπτυξη μίας εναρμονισμένης ευρωπαϊκής αγοράς τηλεπικοινωνιών

* Τις αρχές της αμεροληψίας και της αναλογικότητας

3. Στην κλήση προς εμφάνιση στην ακρόαση για τη συγκεκριμένη επίλυση διαφοράς εφαρμόζεται ο Κανονισμός Ακροάσεων της ΕΕΤΤ. Σύμφωνα με τον κανονισμό η διαδικασία ακρόασης ρυθμίζεται κατ’ αναλογία προς τις σχετικές διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

4. Με βάση τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, άρθρο 80, τρίτος, ο οποίος έχει έννομο συμφέρον να νικήσει κάποιον από τους διαδίκους σε δίκη που εκκρεμεί μεταξύ αυτών, έχει δικαίωμα να ασκήσει πρόσθετη παρέμβαση για να υποστηρίξει τον διάδικο αυτόν, έως την έκδοση αμετάκλητης απόφασης.

5. Το δικαίωμα παρέμβασης στηρίζεται και στο άρθρο 20.2. του Συντάγματος, ”Το δικαίωμα της προηγούμενης ακρόασης του ενδιαφερομένου ισχύει και για κάθε διοικητική ενέργεια ή μέτρο που λαμβάνεται σε βάρος των δικαιωμάτων ή συμφερόντων του”.

6. Σε κάθε περίπτωση, σε όλες τις ακροάσεις για καταγγελίες έχουν γίνει παγίως δεκτές παρεμβάσεις, και το δικαίωμα παρέμβασης έχει αναγνωρισθεί και με απόφαση του Διοικητικού Εφετείου. Επιπλέον, παρέμβαση επιτρέπεται σε οιαδήποτε επίλυση διαφοράς, ενώπιον των αστικών και διοικητικών δικαστηρίων, σε οιονδήποτε βαθμό δικαιοδοσίας.

Από τα παραπάνω, αναφέρει ο ΣΑΤΠΕ, καθίσταται σαφές ότι ο Σύνδεσμος έχει έννομο συμφέρον να ασκήσει παρέμβαση στη διαδικασία επίλυσης διαφοράς μεταξύ ΟΤΕ και Teledome.

Η πρωτοβουλία αυτή υλοποιείται προκειμένου να ακουστούν οι θέσεις του πριν τη διαμόρφωση νέου συμβατικού κειμένου σύμβασης διασύνδεσης, το οποίο θα ισχύσει για όλα τα μέλη του (δυνάμει της αρχής της ισότητας και αναλογικότητας).

Παράλληλα, τα θέματα που θίγονται αφορούν σημαντικά ζητήματα του κλάδου καθώς η έλλειψη επικαιροποιημένου θεσμικού πλαισίου για τη διασύνδεση, δηλαδή Υποδείγματος Προσφοράς Διασύνδεσης, αλλά και η μη εφαρμογή του ισχύοντος στο σύνολό του, δηλαδή του Υποδείγματος Προσφοράς Διασύνδεσης 2003, για το οποίο ο Σύνδεσμος έχει ήδη καταθέσει καταγγελία στην ΕΕΤΤ και αναμένει τη σχετική ακρόαση – δημιουργεί την πεποίθηση ότι μέσω αυτής της διαδικασίας θα προκύψει ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, χωρίς να έχει δοθεί η δυνατότητα στην αγορά να εκφέρει την άποψή της επ’ αυτού.

Ο Σύνδεσμος αναπτύσσει τη δράση του πάντοτε μέσα στα όρια του θεσμικού πλαισίου του δικαίου των τηλεπικοινωνιών και του ανταγωνισμού και ρητώς αποδοκιμάζει εναρμονισμένες πρακτικές. Πρακτικές οι οποίες λειτουργούν εις βάρος ενός εκ των στόχων του που συνδέεται με την υπεράσπιση και προώθηση σε θεσμικό και νομοθετικό επίπεδο του ελεύθερου και υγιούς ανταγωνισμού στον χώρο των τηλεπικοινωνιών και των ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

Ο Σύνδεσμος, σεβόμενος τις αρχές δικαίου και τους θεσμούς, αναμένει την απόφαση της ΕΕΤΤ σχετικά με το εάν η παρέμβασή του υπέρ της Teledome κατά τη διαδικασία επίλυσης διαφοράς μεταξύ ΟΤΕ και της τελευταίας θα γίνει δεκτή ή όχι και καλεί τον ΟΤΕ να πράξει το ίδιο, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v