Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤτΕ: Πρόστιμα σε 13 ιδρύματα για ξέπλυμα χρήματος

Πρόστιμα σε 13 πιστωτικά ιδρύματα για παραβάσεις που αφορούν ξέπλυμα χρήματος επέβαλε η Τράπεζα της Ελλάδος. Για τον ίδιο λόγο, ο πέλεκυς της ΤτΕ έπεσε και σε 7 εταιρίες ανταλλακτηρίων συναλλάγματος, ενώ σε μία από αυτές επιβλήθηκε η ποινή της προσωρινής αναστολής της άδειας λειτουργίας της.

ΤτΕ: Πρόστιμα σε 13 ιδρύματα για ξέπλυμα χρήματος
του Γιώργου Μαντέλα

Πρόστιμα σε 13 πιστωτικά ιδρύματα για παραβάσεις που αφορούν ξέπλυμα χρήματος επέβαλε η Τράπεζα της Ελλάδος. Συγκεκριμένα, η αιτιολογία αφορά ”παραβάσεις σχετικά με τη μη τήρηση διατάξεων που αφορούν στην πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες”.

Για τον ίδιο λόγο, ο πέλεκυς της ΤτΕ έπεσε και σε 7 εταιρίες ανταλλακτηρίων συναλλάγματος, ενώ σε μία από αυτές επιβλήθηκε η ποινή της προσωρινής αναστολής της άδειας λειτουργίας της. Παράλληλα, σε άλλα εννέα πιστωτικά ιδρύματα επιβλήθηκαν πρόστιμα που αφορούν στην κακή ενημέρωση των πελατών σχετικά με όρους τραπεζικών συμβάσεων, μεταβολής του επιτοκίου και γενικότερα ενημέρωσής τους αλλά και εξυπηρέτησης μέσα στα προβλεπόμενα χρονικά περιθώρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό που η ΤτΕ παρεμβαίνει για τους παραπάνω λόγους και επιβάλει πρόστιμα.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΤτΕ οι κυρώσεις έχουν ως εξής:



Στο πλαίσιο αυτό επεβλήθησαν κυρώσεις με τη μορφή προστίμων υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου ή ατόκων καταθέσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων στην ΤτΕ, έχουν ως εξής :

α) Σε 9 πιστωτικά ιδρύματα άτοκη κατάθεση συνολικού ύψους 10.466.000 ευρώ για παραβάσεις που αφορούν τη μη τήρηση των κανόνων διαφάνειας των συναλλαγών και ιδίως :

* την ενημέρωση και παροχή προθεσμίας για την αποδοχή ή μη από το συναλλασσόμενο του τροποποιούμενου όρου στις περιπτώσεις μονομερούς τροποποίησης όρων τραπεζικών συμβάσεων.

* τη διαμόρφωση, σύμφωνα με τις ειδικές προβλέψεις της εν λόγω Πράξης, της ρήτρας περί μεταβολής του κυμαινομένου επιτοκίου.

* την ανάρτηση πινάκων σε εμφανή σημεία του καταστήματος και τη διάθεση ενημερωτικών φυλλαδίων.

* την παροχή έγγραφης απάντησης εντός της οριζόμενης προθεσμίας.

β) Σε 13 πιστωτικά ιδρύματα άτοκη κατάθεση συνολικού ύψους 8.773.000 ευρώ και σε 7 εταιρίες ανταλλακτηρίων συναλλάγματος πρόστιμο υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου συνολικού ύψους 31.000 ευρώ και προσωρινή αναστολή της άδειας λειτουργίας μιας εταιρείας εξ αυτών, για παραβάσεις σχετικά με τη μη τήρηση διατάξεων που αφορούν στην Πρόληψη και Καταστολή της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

γ) Σε 3 πιστωτικά ιδρύματα πρόστιμο υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου συνολικού ύψους 40.000 ευρώ, για παραβάσεις που αφορούν την καθυστέρηση παράδοσης στην αρμόδια αστυνομική αρχή αμφιβόλου γνησιότητας χαρτονομισμάτων ευρώ (ΠΔ/ΤΕ 2484/2001).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v