Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βολές κατά ΟΤΕ από ΣΑΤΠΕ σε ΕΕΤΤ

Στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) προσέφυγε ο ΣΑΤΠΕ καταγγέλλοντας την ανυπαρξία Υποδείγματος Προσφοράς Διασύνδεσης (ΥΠΔ) για τα έτη 2004 και 2005 και την παράλειψη του ΟΤΕ να καταρτίσει ΥΠΔ.

Βολές κατά ΟΤΕ από  ΣΑΤΠΕ σε ΕΕΤΤ
Στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) προσέφυγε ο ΣΑΤΠΕ καταγγέλλοντας την ανυπαρξία Υποδείγματος Προσφοράς Διασύνδεσης (ΥΠΔ) για τα έτη 2004 και 2005 και την παράλειψη του ΟΤΕ να καταρτίσει ΥΠΔ.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, βάσει της τηλεπικοινωνιακής νομοθεσίας ο ΟΤΕ, ως οργανισμός με σημαντική ισχύ στην αγορά, έχει υποχρέωση να καταρτίζει και να υποβάλλει προς έγκριση στην ΕΕΤΤ ετησίως Υπόδειγμα Προσφοράς Διασύνδεσης (ΥΠΔ).

Σύμφωνα με την καταγγελία του Συνδέσμου, παρά την υποχρέωση του αυτή, ο ΟΤΕ δεν έχει καταρτίσει και υποβάλει στην ΕΕΤΤ σχετικό ΥΠΔ ούτε για το έτος 2004 ούτε και για το τρέχον έτος 2005. Το πιο πρόσφατο ΥΠΔ, το οποίο καταρτίστηκε από τον ΟΤΕ και ενεκρίθη από την ΕΕΤΤ είναι το ΥΠΔ του 2003, το οποίο και παραμένει σε ισχύ μέχρι σήμερα με τις πολλαπλές τροποποιήσεις που έχουν επέλθει τα τελευταία 2 έτη.

Το γεγονός αυτό επιτρέπει στον ΟΤΕ να εκμεταλλεύεται το θεσμικό πλαίσιο διασύνδεσης που ηθελημένα είναι παρωχημένο από πλευράς του, καθώς του προσφέρει τη δυνατότητα να διαπραγματεύεται κατά το δοκούν τις επιμέρους συμβάσεις διασύνδεσης με τους εναλλακτικούς παρόχους. Με τον τρόπο αυτό, ο ΟΤΕ έχει ήδη δημιουργήσει στην αγορά ένα de facto ΥΠΔ, το οποίο δεν φέρει την έγκριση της ΕΕΤΤ κι ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον ΣΑΤΠΕ, είναι αυθαίρετο και παράνομο.

Ο ΣΑΤΠΕ επισημαίνει ότι αυτό συνιστά ρητή παράβαση των υποχρεώσεων που φέρει ο ΟΤΕ σύμφωνα με το νόμο και ειδικά σύμφωνα με τις αρχές αμεροληψίας και διαφάνειας, δημιουργεί στρέβλωση της αγοράς, ενισχύει τη σημαντική ισχύ του Οργανισμού σε αυτή και κυρίως αποβαίνει εις βάρος του καταναλωτή, ο οποίος δεν απολαμβάνει την ποιότητα και την ποσότητα των υπηρεσιών που θα απολάμβανε εάν το ΥΠΔ ήταν πιο εκσυγχρονισμένο και επίκαιρο.

Ο ΟΤΕ, αρνούμενος να προσαρμοστεί στις νόμιμες υποχρεώσεις του δημιουργεί ασάφεια και αβεβαιότητα του ισχύοντος νομικού και ρυθμιστικού πλαισίου για τη διασύνδεση και καθυστερεί την είσοδο νέων, αλλά και την ανάπτυξη των υφιστάμενων παρόχων στην αγορά. Ταυτόχρονα, αποτελεί ανατρεπτικό παράγοντα για επενδύσεις των εταιριών στην αγορά διασύνδεσης, γεγονός που επηρεάζει, τόσο τους εναλλακτικούς παρόχους, όσο και εν γένει την οικονομία.

Τέλος, ο ΣΑΤΠΕ σημειώνει ότι ”ο ΟΤΕ παρανομεί εκ του ασφαλούς, χωρίς ο ίδιος να υφίσταται οιαδήποτε δυσμενή οικονομική συνέπεια ή άμεση κύρωση, γεγονός που του επιτρέπει να συνεχίσει την ίδια παράνομη συμπεριφορά”.

Ο Σύνδεσμος προέβη στη συγκεκριμένη ενέργεια, προασπιζόμενος τα συμφέροντα των εταιρειών-μελών του αλλά και του καταναλωτή και ζητά η Επιτροπή να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου η τηλεπικοινωνιακή αγορά να αποκτήσει ένα νέο ΥΠΔ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v