Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο διάλογος Γ. Αλογοσκούφη με 39 θεσμικούς στη Wall

Η κυβέρνηση ανεβάζει τον στόχο του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων για το 2006 σε 1,5 – 1,6 δισ. ευρώ δήλωσε ο Γιώργος Αλογοσκούφης, απαντώντας, μεταξύ άλλων, σε ερωτήσεις εκπροσώπων 39 εξειδικευμένων funds στη διάρκεια road show που διοργανώθηκε στη Νέα Υόρκη. Τι είπε για Αγροτική, Εμπορική - Credit Agricole, ΔΕΗ, Εθνική, Ελ. Βενιζέλος, Ταμιευτήριο. Ανταπόκριση από τη Νέα Υόρκη.

Ο διάλογος Γ. Αλογοσκούφη με 39 θεσμικούς στη Wall
της Ελενας Λάσκαρη - Ανταπόκριση από τη Νέα Υόρκη

Σε έσοδα της τάξεως των 1,5–1,6 δισ. ευρώ στοχεύει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του 2006 στο οποίο περιλαμβάνονται και οι επόμενες κινήσεις σε Αγροτική – Εμπορική χωρίς όμως να έχει προστεθεί περαιτέρω αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ.

Σε road show που διοργανώθηκε στη Νέα Υόρκη ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης απάντησε στις ερωτήσεις εκπροσώπων 39 εξειδικευμένων funds, οι οποίες επικεντρώθηκαν κυρίως στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Στο road show έγινε ενημέρωση για τις εξελίξεις σε τρία μέτωπα.

* Πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων – επενδύσεις σε μετοχές. Πέραν των επόμενων κινήσεων στις αποκρατικοποιήσεις οι ερωτήσεις των ξένων επικεντρώθηκαν και στα επόμενα βήματα εξυγίανσης των επιχειρήσεων που έχουν ήδη αποκρατικοποιηθεί όπως για παράδειγμα ο ΟΤΕ.

Μετά και την προτροπή του CEO του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης John Thain, για εισαγωγή της ΔΕΗ στη Wall Street, ο υπουργός Οικονομίας διευκρίνισε ότι δεν είναι στις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης η συρρίκνωση της συμμετοχής του δημοσίου στην επιχείρηση.

”Δεν τίθεται θέμα περαιτέρω αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ”, δήλωσε κατηγορηματικά ο υπουργός και απέδωσε την αναφορά του κ. Thain στη σημασία και την εμπιστοσύνη που αποδίδουν οι ξένοι στην επιχείρηση. ”Δείχνει πόσο σημαντική επιχείρηση είναι η ΔΕΗ”, συμπλήρωσε ο υπουργός.

Στον τραπεζικό τομέα, το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στην Εμπορική, την Αγροτική, αλλά και στην Εθνική Τράπεζα, και ειδικότερα στο ενδεχόμενο αποχώρησής της από τη θυγατρική της στις ΗΠΑ, την Atlantic Bank.

Σχετικά με την τελευταία ο υπουργός παρέπεμψε στη διοίκηση της Τράπεζας καθώς όπως είπε ”η Εθνική είναι ιδιωτική τράπεζα”.

Για την Εμπορική, όπως είπε ο υπουργός Οικονομίας, ”μετά την επίλυση του ασφαλιστικού, υπάρχουν πολύ καλύτερες δυνατότητες και πρώτη μας επιλογή είναι η Credit Agricole, από την οποία και θα ξεκινήσουμε”.

Όσον αφορά στην Αγροτική ”μετά την αύξηση κεφαλαίου υπάρχουν τα περιθώρια για μείωση της συμμετοχής του δημοσίου, όχι όμως κάτω από το 51%”.

Αρμόδιο κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας τονίζει ότι τόσο η Αγροτική όσο και η Εμπορική έχουν συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του επομένου έτους, εκτός ”κι αν παρουσιαστεί κάποια ευκαιρία”.

Στην ατζέντα των αποκρατικοποιήσεων του επομένου έτους περιλαμβάνονται επίση η εισαγωγή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και του διεθνούς αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.



* Επενδύσεις σε ομόλογα: Το ενδιαφέρον των ξένων επικεντρώθηκε στις μακροοικονομικές εξελίξεις και ιδίως στις προοπτικές ανάπτυξης και μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος. Η διεύρυνση του ελλείμματος στο 6,6% του ΑΕΠ το 2004 δυσχεραίνει τους στόχους συμμόρφωσης με το Σύμφωνο Σταθερότητας αλλά εκτιμάται από τον υπουργό Οικονομίας ότι δεν δημιουργεί πρόβλημα.

”Η αναθεώρηση δεν αλλάζει τους στόχους μας. Εκτιμούμε ότι φέτος το έλλειμμα θα υποχωρήσει στο 3,7%-3,7% του ΑΕΠ και για το επόμενο έτος στοχεύουμε σε έλλειμμα 2,8%”, συμπλήρωσε ο υπουργός. Στο μέτωπο αυτό, τα ξένα funds παραμένουν σε στάση επιφυλακής.



* Άμεσες επενδύσεις. Οι κλάδοι του τουρισμού και της ενέργειας συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον ενώ η Ελλάδα ως πύλη εισόδου στα Βαλκάνια ήταν το ισχυρό χαρτί του Γ. Αλογοσκούφη, ο οποίος δέχθηκε αρκετές ερωτήσεις για τις μειώσεις των φορολογικών συντελεστών των εταιρικών κερδών και το νέο επενδυτικό νόμο.

Η τοποθέτηση του υπουργού έκλεισε με τη διαπίστωση ότι ”αν η Ιρλανδία ήταν το οικονομικό θαύμα της τελευταίας εικοσαετίας, υπάρχουν οι προϋποθέσεις η ευρύτερη περιοχή της Ν.Α Ευρώπης να αποτελέσει το οικονομικό θαύμα της επόμενης εικοσαετίας”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v