Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤτΕ: Πιθανό πλαφόν στις χορηγήσεις προς ιδιώτες

Αποφασισμένη να γυρίσει σελίδα σε ό,τι αφορά το δανεισμό των ελληνικών νοικοκυριών από τα πιστωτικά ιδρύματα είναι η Τράπεζα της Ελλάδας, καθώς εξετάζεται το ενδεχόμενο να μπει πλαφόν στο ύψος των χορηγήσεων προς τους ιδιώτες.

ΤτΕ: Πιθανό πλαφόν στις χορηγήσεις προς ιδιώτες
των Έλενα Λάσκαρη - Γιώργου Μαντέλα

Αποφασισμένη να γυρίσει σελίδα σε ό,τι αφορά το δανεισμό των ελληνικών νοικοκυριών από τα πιστωτικά ιδρύματα είναι η Τράπεζα της Ελλάδας.

Όπως γίνεται γνωστό από τη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται ο διοικητής της κ. Νίκος Γκαργκάνας, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ, εξετάζεται το ενδεχόμενο να μπει πλαφόν στο ύψος των χορηγήσεων προς τους ιδιώτες.

Το πλαφόν αυτό θα βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με το μηνιαίο εισόδημα των νοικοκυριών και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες θα συνδυάζεται με το ύψος της μηνιαίας δόσης.

Συγκεκριμένα, δεν θα επιτρέπεται σε καμία οικογένεια να πληρώνει το μήνα δόση μεγαλύτερη από το 30% του εισοδήματός της. Ακόμη κι αθροιστικά, στην περίπτωση δηλαδή που τα δάνεια είναι περισσότερα του ενός, αυτό το 30% δεν θα επιτρέπεται να καταστρατηγείται.

Όπως εκτιμάται, αυτό είναι το ανώτατο όριο που μπορεί να ”σηκώσει” ως οικονομικό βάρος ένα μέσο νοικοκυριό, ενώ η καταστρατήγησή του μπορεί να οδηγήσει στην υπερχρέωση.

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, η Τράπεζα της Ελλάδας ανησυχεί σφόδρα για την οικονομική κατάσταση πολλών νοικοκυριών, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι τις ανησυχίες της αυτές η διοίκηση της ΤτΕ τις μοιράσθηκε και με το προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, με το οποίο συναντήθηκε στα μέσα της περασμένης εβδομάδας.

”Δεν λέει κανείς ότι τα νοικοκυριά δεν πρέπει να δανείζονται. Πρέπει όμως να λαμβάνουν υπ’ όψιν ότι τα επιτόκια δεν θα παραμείνουν σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα για πάντα και ο οικονομικός κύκλος δεν έχει... εξαφανιστεί σε καμία χώρα, γεγονός που σημαίνει ότι δεν γνωρίζουμε αν και για πόσο τα εισοδήματα θα εξακολουθήσουν να αυξάνονται με τον ίδιο ρυθμό”, τόνισε ο κ. Γκαργκάνας.

Εξάλλου, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος απηύθυνε προειδοποιήσεις και προς την πλευρά των πιστωτικών ιδρυμάτων, τα οποία αν και έχουν κάνει μεγάλες προβλέψεις και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ”βρίσκεται στην καλύτερη φάση του”, θα πρέπει να λάβουν συμπληρωματικά μέτρα έναντι του κινδύνου.

Η ΤτΕ προκειμένου να προστατεύσει τράπεζες και δανειολήπτες προτίθεται να αναθέσει στην ICAP τη διενέργεια νέας έρευνας, η οποία θα αποτυπώνει το βαθμό υπερχρέωσης των νοικοκυριών σε σχέση με το εισόδημά τους, με στόχο να διαπιστωθεί ποια από τα νοικοκυριά που έχουν δανειστεί εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν μελλοντικά αδυναμία αποπληρωμής των δανείων τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v