Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απόφαση ΥΠΑΝ για Λιγνιτικό Τέλος

Τη νέα υπουργική απόφαση για την κατανομή, διάθεση και καταβολή του Τέλους Ανάπτυξης Βιομηχανικών Περιοχών Παραγωγής Ηλεκτρικού Ρεύματος από Λιγνιτικούς Σταθμούς (Λιγνιτικό Τέλος), υπέγραψε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Σιούφας.

Απόφαση ΥΠΑΝ για Λιγνιτικό Τέλος
Τη νέα υπουργική απόφαση για την κατανομή, διάθεση και καταβολή του Τέλους Ανάπτυξης Βιομηχανικών Περιοχών Παραγωγής Ηλεκτρικού Ρεύματος από Λιγνιτικούς Σταθμούς (Λιγνιτικό Τέλος), υπέγραψε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Σιούφας.

Το προσχέδιο της υπουργικής απόφασης αρχικά διαμορφώθηκε ύστερα από διαβούλευση δύο φάσεων, που έγινε με ευθύνη του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Γιώργου Σαλαγκούδη και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης κ. Νίκου Στεφάνου αντίστοιχα.

Στις δύο φάσεις της διαβούλευσης έλαβαν μέρος βουλευτές όλων των κομμάτων, περιφερειάρχες, νομάρχες, δήμαρχοι καθώς και πρόεδροι των Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) των δικαιούχων περιοχών.

Το Τέλος Βιομηχανικών Περιοχών Παραγωγής Ρεύματος θεσπίστηκε με τον Ν.2446/96 (ΦΕΚ 276/Α/96) για τη χρηματοδότηση συγκεκριμένων έργων υποδομής, ανάπτυξης και προστασίας στους Νομούς Κοζάνης, Φλώρινας και Αρκαδίας με το 0,4% του ετήσιου κύκλου εργασιών της ΔΕΗ, ενώ ο τρόπος διάθεσης των κονδυλίων διαμορφώθηκε με υπουργική απόφαση που εκδόθηκε το 1998.

Μετά το πέρας της δεύτερης φάσης της διαβούλευσης, που ξεκίνησε στις 3 Αυγούστου 2005 με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων, εκδόθηκε η σχετική απόφαση με την οποία μεταξύ άλλων διαμορφώνεται ένα σύγχρονο, αντικειμενικό και αποτελεσματικό σύστημα διάθεσης και κατανομής του λιγνιτικού τέλους που εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 17.000.000 ευρώ και θα διανέμεται ετησίως σε 28 Δήμους και 7 Κοινότητες στους Νομούς Κοζάνης, Φλώρινας και Αρκαδίας,

Πιο συγκεκριμένα, με την υπουργική απόφαση, μεταξύ άλλων, προβλέπεται:

* Η ορθολογική κατανομή, διάθεση και καταβολή του Τέλους σε κάθε δικαιούχο Νομό μέσω της διάθεσης του 65% του ποσού κάθε Νομού στους ενεργειακούς του δήμους και του 35% στους μη ενεργειακούς δήμους και κοινότητες.

* Η ορθολογική κατανομή του τέλους μεταξύ των ενεργειακών δήμων κάθε Νομού με τη θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων όπως η καθαρή παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια, οι απαλλοτριωθείσες εκτάσεις και ο αριθμός των κατοίκων.

* Η όσο το δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση του τέλους μέσω των Ειδικών Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (Ε.Α.Π.) κάθε Νομού. Με την υπουργική απόφαση δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα σε συγκεκριμένα και σημαντικά έργα (άνω των 300.000 ευρώ) για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων όπως:

α) η ανάπτυξη των δικαιούχων Ο.Τ.Α. και Ν.Α., σύμφωνα με τις αναπτυξιακές κατευθύνσεις που καθορίζουν τα οικεία Νομαρχιακά Συμβούλια και εγκρίνονται από τις αντίστοιχες Περιφέρειες.

β) η αναβάθμιση και αποκατάσταση του περιβάλλοντος, πέραν των υποχρεώσεων της ΔΕΗ.

γ) η καλυτέρευση της ποιότητας ζωής και στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

δ) η δημιουργία υποδομών στα πλαίσια της στρατηγικής της ανάπτυξης.

ε) η ανάπτυξη επιχειρήσεων από τους Ο.Τ.Α. σε συνεργασία με άλλους φορείς και την στήριξη της ανταγωνιστικότητας σε όλους τους τομείς της παραγωγής (πρωτογενή, δευτερογενή, τριτογενή), με την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της κάθε περιοχής και

στ) η τόνωση της οικονομίας και την μείωση της ανεργίας.

Η θέσπιση σύγχρονων και πρωτοπόρων αξόνων διάρθρωσης των Ε.Α.Π. όπως:

α) Μελέτες προετοιμασίας Ε.Α.Π..

β) Περιβάλλον και Ποιότητα Ζωής

γ) Υποδομές και δημιουργία επιχειρήσεων, με συμμετοχή δικαιούχων Ο.Τ.Α., καθώς και ίδρυση εταιριών ειδικού σκοπού, που προβλέπονται στο νέο Νόμο για τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα που ψηφίστηκε πρόσφατα.

δ) Εκπαίδευση, Έρευνα και Νέες Τεχνολογίες

ε) Έργα πολιτισμού, με αναπτυξιακό χαρακτήρα

στ) Τεχνική Υποστήριξη και Δημοσιοποίηση.

* Η συνεχής παρακολούθηση της πορείας και της απορροφητικότητας των Ε.Α.Π. μέσω δεκαπενταμελούς Επιτροπής Παρακολούθησης σε κάθε Νομό με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων φορέων.

* Ο καθορισμός των φορέων υλοποίησης των Ε.Α.Π. κατά σειρά προτεραιότητας.

* Ο τρόπος ελέγχου, πιστοποίησης και εκταμίευσης των εκτελούμενων έργων μέσω της Επιτροπής Ελέγχου των Έργων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v