Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλογοσκούφης: Στο 2005 οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις

Τη σημασία που είχε για τα έσοδα του δημοσίου το placement του ΟΠΑΠ υπογράμμισε ο κ. Αλογοσκούφης, ο οποίος σε συνέντευξή του στα ”Νέα” υποστήριξε ότι οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις θα λάβουν χώρα μέσα στο 2005. Τι ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου για Εμπορική, Τ.Τ., Ελ. Βενιζέλος.

Αλογοσκούφης: Στο 2005 οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις
της Έλενας Λάσκαρη

To 80% του ετήσιου στόχου εσόδων από αποκρατικοποιήσεις πέτυχε το οικονομικό επιτελείο μέσω του placement του ΟΠΑΠ που απέφερε στα ταμεία του δημοσίου ποσό κοντά στα 1,3 δισ. ευρώ, όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, στο πλαίσιο της συνεδρίασης της επιτροπής για τη στρατηγική της Λισσαβόνας.

Υπενθυμίζεται ότι στον προϋπολογισμό για φέτος έχουν εγγραφεί έσοδα αποκρατικοποιήσεων της τάξεως του 1,6 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο αναμένεται να υπερκεραστεί στο βαθμό που προχωρήσουν στα σχέδια δια διάθεση νέου πακέτου μετοχών του ΟΤΕ.

Στις 4 Αυγούστου λήγει το ομολογιακό δάνεια, μετατρέψιμο σε μετοχές του ΟΤΕ , το οποίο θα ”πληρώσει” το δημόσιο αυξάνοντας το ποσοστό του στο μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού κατά 10% . Στο ποσοστό αυτό θα πρέπει να προστεθεί και ένα επιπλέον 3% που περιήλθε στον έλεγχο του δημοσίου μετά από λήξη ομολογιακού δανείου πέρυσι το καλοκαίρι.

Παρ’ ότι δεν έχουν ανακοινωθεί συγκεκριμένες κυβερνητικές πρωτοβουλίες , ”όταν κριθούν ώριμες οι συνθήκες” όπως τονίζει αρμόδιο στέλεχος , το οικονομικό επιτελείο θα προχωρήσει στη διάθεση νέου πακέτου του ΟΤΕ , χωρίς να συζητείται σε καμία περίπτωση παραχώρηση του management.

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής για τη στρατηγική της Λισσαβόνας ο υπουργός Οικονομίας αναφέρθηκε στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ήδη έχει υλοποιήσει η κυβέρνηση ( εργασιακό, ασφαλιστικό τραπεζών, φορολογικό, αναπτυξιακός νόμος) αλλά και στα επόμενα βήματα που αφορούν την ψήφιση του ν/σ για τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, την εισαγωγή συστήματος αξιολόγησης στο δημόσιο, την αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας των ΔΕΚΟ, την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας , τον εξορθολογισμό της φορολογίας στα ακίνητα αλλά και την αναμόρφωση του πτωχευτικού δικαίου.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας αρνούμενοι να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο αναφορικά με τα πλάνα της κυβέρνησης για εισηγμένες επιχειρήσεις δήλωναν στη συνέχεια ότι ποσοστό 25-30% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου θα εισαχθεί στο Χ.Α. το πρώτο τρίμηνο του 2006, αλλά ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες ανάμεσα στη διοίκηση τους συμβούλους αποκρατικοποίησης.

Για την εισαγωγή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ”Ελ. Βενιζέλος” στο Χ.Α. τα σχέδια επίσης αφορούν το πρώτο εξάμηνο του 2006 καθώς θα απαιτηθούν, σύμφωνα με αρμόδιο στέλεχος, τουλάχιστον 2-3 μήνες ακόμα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τη Hochtief.

Για την Εμπορική Τράπεζα αποκλείεται οποιαδήποτε κίνηση περαιτέρω αποκρατικοποίησης μέχρι να λυθεί το θέμα του ασφαλιστικού της, ενώ η διάθεση πακέτου μετοχών 10% της Αγροτικής φαίνεται εφικτή εντός του 2005.

Εξάλλου, ο υπουργός σε σημερινή του συνέντευξη στα Νέα, εκφράζει τη θέση ότι το μεγάλο κύμα των μεταρρυθμίσεων θα ολοκληρωθεί το 2005.

”Από εκεί και πέρα θα πρέπει να λειτουργήσει ένα σταθερό περιβάλλον, ώστε να αποδώσουν οι μεταρρυθμίσεις, να δούμε και να κρίνουμε τα αποτελέσματά τους”, είπε ο υπουργός.

Ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι δεν σχεδιάζεται άμεσα κάποια μείωση της φορολογίας των φυσικών προσώπων και ότι κάτι τέτοιο παραπέμπεται στον προϋπολογισμό του 2007.

Για τον προϋπολογισμό του 2006, ο υπουργός είπε πως η κατεύθυνση είναι να μην υπάρξουν νέα μέτρα, πλην αυτών που έχουν ήδη ανακοινωθεί. ”Τώρα εάν δούμε ότι την εποχή της κατάρτισης του προϋπολογισμού θα χρειαστεί να υπάρξουν κάποιες μικρού χαρακτήρα προσαρμογές στη φορολογία, αυτό δεν το έχω αποκλείσει και το λέω ρητά πως δεν το έχω αποκλείσει”, συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στην Ολυμπιακή, ο κ. Αλογοσκούφης, χωρίς να αποκλείσει την πιθανότητα η εταιρία να κλείσει στο επόμενο διάστημα, τόνισε πως ο διαγωνισμός είναι σε κρίσιμο στάδιο και ότι δεν επιθυμεί να πει τίποτα που θα έθετε σε κίνδυνο τις διαπραγματεύσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v