Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα παρέμβαση Έβερτ για Ασφαλιστικό

Δήλωση σχετική με το Ασφαλιστικό των τραπεζών έκανε ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μ. Έβερτ. Σύμφωνα με τον κ. Έβερτ, από την παρατήρηση ορκωτών λογιστών που ήλεγξαν τον ισολογισμό του 2004 προκύπτει ότι η τράπεζα προεξοφλεί αλλαγή στο καθεστώς του ταμείου.

Νέα παρέμβαση Έβερτ για Ασφαλιστικό
Δήλωση σχετική με το Ασφαλιστικό των τραπεζών έκανε ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Έβερτ.

Σε σημερινή γραπτή ανακοίνωση ο κ. Έβερτ επισημαίνει ότι οι ορκωτοί λογιστές που ήλεγξαν τον ισολογισμό του 2004 της Alpha Bank (δημοσιοποιήθηκε τον Φεβρουάριο) αναφέρουν στις παρατηρήσεις τους: ”Η τράπεζα έχει δεσμευτεί να καλύψει τα αναλογιστικά ελλείμματα του Ταμείου Ασφαλίσεως Προσωπικού των υπαλλήλων της πρώην ALPHA Τράπεζας Πίστεως.

Η τράπεζα θα ανακοινώσει το ακριβές ύψος των ασφαλιστικών της υποχρεώσεων μετά το τέλος των διαβουλεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν σε μεταβολές στο καθεστώς λειτουργίας των ασφαλιστικών ταμείων των τραπεζών. Σύμφωνα με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα το ποσό που θα προκύψει θα μεταφερθεί απευθείας στην Καθαρή Θέση”.

Σύμφωνα με τον κ. Έβερτ, από αυτή την παρατήρηση των ορκωτών λογιστών προκύπτει ότι ενώ η Alpha Bank ”έχει βεβαιωμένη υποχρέωση καθορισμένων παροχών, ωστόσο δεν καταγράφει το ποσό της υποχρέωσης αυτής στον ισολογισμό της, συγχρόνως προεξοφλεί αλλαγή στο καθεστώς του ταμείου, και αυτό τέσσερις μήνες πριν από την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό των εργαζομένων στα πιστωτικά ιδρύματα”.

Και η ανακοίνωση Έβερτ καταλήγει με την ερώτηση: ”Με τι στοιχεία προεξοφλεί με βεβαιότητα η τράπεζα, τέσσερις μήνες πριν απο την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, ότι θα γίνει ρύθμιση;”.

- Πώς σχολιάζει η κυβέρνηση

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, γιατί οι τράπεζες δεν έχουν εγγράψει στους ισολογισμούς τους για το 2004 τις υποχρεώσεις τους προς τα επικουρικά ταμεία ασφάλισης των εργαζομένων τους, ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης έκανε την ακόλουθη δήλωση:



”Είναι γνωστό σε όλους ότι από το Φθινόπωρο του 2004 βρισκόταν σε εξέλιξη ο διάλογος μεταξύ των τραπεζών, των εργαζομένων σε αυτές και της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ασφαλιστικών τους ταμείων.



Οι τράπεζες, οι οποίες είχαν ειδικά επικουρικά ταμεία, δεν ανέγραψαν στους ισολογισμούς τις σχετικές υποχρεώσεις, αναμένοντας την κατάληξη του διαλόγου.



Ο διάλογος έχει καταλήξει, η κυβερνητική ρύθμιση είναι στη Βουλή και οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να εγγράψουν τις υποχρεώσεις τους στα ασφαλιστικά ταμεία μετά και τη λήξη της παράτασης που έχει δοθεί μέχρι τις 15 Ιουλίου για τη δημοσίευση των ισολογισμών τους. Τα ζητήματα αυτά ήταν γνωστά σε όλους τους ενδιαφερόμενους.”

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος περιορίστηκε να δηλώσει ότι δεν τίθεται θέμα επιλεκτικής ενημέρωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v