Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ν. Γκαργκάνας: Παράλογες οι αμφιβολίες για το ευρώ

Παράλογη και απορριπτέα χαρακτήρισε ο κ. Ν. Γκαργκάνας, την πιθανολόγηση ότι το μέλλον της ζώνης του ευρώ είναι αμφίβολο, τονίζοντας ότι η εφαρμογή ενιαίας νομισματικής πολιτικής κοινής για όλους υπήρξε μέχρι στιγμής πολύ επιτυχημένη.

Ν. Γκαργκάνας: Παράλογες οι αμφιβολίες για το ευρώ
Παράλογη και απορριπτέα χαρακτήρισε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και μέλος του Δ.Σ της ΕΚΤ, Νικόλαος Γκαργκάνας, την πιθανολόγηση ότι το μέλλον της ζώνης του ευρώ είναι αμφίβολο, τονίζοντας ότι η εφαρμογή ενιαίας νομισματικής πολιτικής κοινής για όλους υπήρξε μέχρι στιγμής πολύ επιτυχημένη, εξασφαλίζοντας σταθερότητα των τιμών.

Όπως επισήμανε ο κ. Γκαργκάνας, στην ομιλία του στα πλαίσια της συνάντησης του Euro 50 Group στην Τράπεζα της Ελλάδος, οι πρόσφατες εξελίξεις στην ΕΕ απλά επιβεβαιώνουν ότι σε μια νομισματική ένωση χρειάζεται μεγαλύτερος ανταγωνισμός από ότι σε ανεξάρτητες νομισματικές περιοχές. Παράλληλα υπογράμμισε πως η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στις αγορές και η τήρηση αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων δεν αποτελούν πολυτέλεια για τα μέλη μιας νομισματικής ένωσης, αλλά βασική ανάγκη.

Εξάλλου, ο Διοικητής της ΤτΕ επισήμανε πως η συμμετοχή σε μια νομισματική ένωση μπορεί να επιφέρει αφ’ εαυτής αλλαγές στη διάρθρωση της οικονομίας και τις οικονομικές επιδόσεις εκ των υστέρων, μέσω τουλάχιστον δύο διαύλων: αφενός της αυξημένης αξιοπιστίας και αφετέρου του εμπορίου και της χρηματοοικονομικής ολοκλήρωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v