Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα το αδιέξοδο σε ΕΕ

Η αδυναµία λήψης απόφασης για τον προϋπολογισµό της ΕΕ για την περίοδο 2007-2013 αναµένεται να επηρεάσει ουσιαστικά τις εισροές πόρων από την ΕΕ στην Ελλάδα µετά το 2008, υπογραμμίζει η Αlpha Bank στο Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων. Ευνοϊκός προβλέπεται ο αντίκτυπος από τα χαµηλά επιτόκια και από τη διολίσθηση του ευρώ. Τα σημεία - κλειδιά.

Alpha: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα το αδιέξοδο σε ΕΕ
Η αδυναµία λήψης απόφασης για τον Προϋπολογισµό της ΕΕ για την περίοδο 2007-2013 αναµένεται να επηρεάσει ουσιαστικά τις εισροές πόρων από την ΕΕ στην Ελλάδα µετά το 2008, υπογραμμίζει η Αlpha Bank στο Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων, με ημερομηνία 22 Ιουνίου.

Παράλληλα ευνοϊκός προβλέπεται ο αντίκτυπος στην Ελλάδα από τα χαµηλά επιτόκια και από τη διολίσθηση του ευρώ, αφού τα τελευταία έτη η Ελλάδα υφίστατο τις αρνητικές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα από την ανατίμηση του κοινού νομίσματος, αναφέρεται στο δελτίο.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της Alpha Bank, μετά το 2008 ενδέχεται να έχουν επανακαθοριστεί τόσο οι εισπράξεις πόρων της χώρας µας από τα διαρθρωτικά ταµεία όσο και οι εισπράξεις από τις αγροτικές επιδοτήσεις (αν για παράδειγµα ικανοποιηθεί το αίτηµα της Μεγ. Βρετανίας για ουσιαστική μείωση των αγροτικών επιδοτήσεων).

Πάντως, για την τρέχουσα περίοδο το πιο βασικό για την ελληνική οικονοµία είναι η οµαλή υλοποίηση του Γ΄ ΚΠΣ, µε την ολοκλήρωση των έργων και των επιχειρησιακών προγραµµάτων που είναι ενταγµένα σε αυτό. Προέχει, επίσης, συνεχίζει η Alpha Bank, η ενεργοποίηση και ανάπτυξη των Συµπράξεων Δηµοσίου-Ιδιωτικού Τοµέα (ΣΔΙΤ) στην κατασκευή των δηµοσίων έργων.

Στη συνέχεια, ο έγκαιρος προγραµµατισµός και η σωστή ιεράρχηση των έργων που θα ενταχθούν στο Δ΄ ΚΠΣ µπορεί να συµβάλουν στην αποκόµιση της µεγαλύτερης δυνατής ωφέλειας από αυτό το πρόγραµµα, ακόµα και µε µειωµένες επιχορηγήσεις από την ΕΕ.

Επίσης, στον αγροτικό τοµέα το πιο σηµαντικό ήταν και είναι να ενισχυθεί η επιχειρηµατικότητα και να εντατικοποιηθεί η εκµετάλλευση των συγκριτικών πλεονεκτηµάτων της χώρας µας για πραγµατικά ανταγωνιστική παραγωγή ποιοτικών γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.

Αυτή η στρατηγική µπορεί να συµβάλει στη βιώσιµη ανάπτυξη και παραγωγική απασχόληση στον αγροτικό τοµέα επ’ ωφελεία και της ελληνικής οικονοµίας γενικότερα, τονίζεται στο δελτίο της Alpha Bank.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v