Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η νομοθετική ρύθμιση για την εθελουσία στον ΟΤΕ

Κατατέθηκαν σήμερα το απόγευμα στη Βουλή οι διατάξεις που αφορούν θέματα ασφάλισης του προσωπικού των Πιστωτικών Ιδρυμάτων και συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις του προσωπικού του ΟΤΕ.

Η νομοθετική ρύθμιση για την εθελουσία στον ΟΤΕ
Κατατέθηκαν σήμερα το απόγευμα στη Βουλή οι διατάξεις που αφορούν θέματα ασφάλισης του προσωπικού των Πιστωτικών Ιδρυμάτων και συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις του προσωπικού του ΟΤΕ.

Με τις διατάξεις που αφορούν το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα του ΟΤΕ, μετά από τη συμφωνία της Διοίκησης με τους εργαζόμενους του Οργανισμού, εξασφαλίζεται το μέλλον του Οργανισμού και δημιουργούνται θετικές προοπτικές για την οικονομία, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομίας.

Με τη συμφωνία της Διοίκησης και των εργαζομένων γίνεται μία μεγάλη διαρθρωτική αλλαγή στην οικονομία, αναφέρεται χαρακτηριστικά.



---Η προσθήκη για την εθελουσία στον ΟΤΕ

Άρθρο

Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις προσωπικού ΟΤΕ

1. Στο μόνιμο Προσωπικό του ΟΤΕ που σύμφωνα με τις διατάξεις του ισχύοντος Γενικού Κανονισμού Προσωπικού του ΟΤΕ απολύεται αυτοδίκαια και υποχρεωτικά μέχρι 31-12-2012 και συνταξιοδοτείται μέχρι την ίδια ημερομηνία από το ΤΑΠ-ΟΤΕ, το οποίο επιθυμεί να υπαχθεί στις διατάξεις του παρόντος άρθρου, αναγνωρίζεται τόσος πλασματικός χρόνος ασφάλισης, όσος απαιτείται για το σκοπό θεμελίωσης δικαιώματος άμεσης λήψης σύνταξης.

Για τον υπολογισμό του αναγνωριζόμενου χρόνου το προσωπικό θεωρείται ως υπηρετούν μέχρι τη συμπλήρωση του προς απόλυση ορίου ηλικίας ή του πραγματικού χρόνου υπηρεσίας που προβλέπονται από το Γενικό Κανονισμό Προσωπικού ΟΤΕ ή των προϋποθέσεων άμεσης λήψης σύνταξης κατά τις ισχύουσες διατάξεις. Ο αναγνωριζόμενος χρόνος εξικνείται μέχρι την επέλευση της πρώτης χρονικά εκ των ανωτέρω περιπτώσεων.

2. Το μόνιμο Προσωπικό του ΟΤΕ που εμπίπτει στις διατάξεις του παρόντος άρθρου και επιθυμεί να υπαχθεί σε αυτές, πρέπει να υποβάλει έγγραφη αίτηση

απόλυσης εντός προθεσμίας τριών (3) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος άρθρου. Η ανωτέρω αίτηση δεν ανακαλείται, με την επιφύλαξη των διατάξεων της παραγράφου 5 του παρόντος άρθρου.

Η απόλυση συντελείται εντός προθεσμίας δώδεκα (12) μηνών από τη λήξη της προαναφερόμενης προθεσμίας.

3. Η απόφαση αναγνώρισης και υπολογισμού του αναγνωριζόμενου χρόνου μέχρι τη συμπλήρωση του προς απόλυση ορίου ηλικίας ή του πραγματικού χρόνου υπηρεσίας που προβλέπονται από το Γενικό Κανονισμό Προσωπικού ή των προϋποθέσεων άμεσης συνταξιοδότησης κατά τις ισχύουσες διατάξεις, εκδίδεται από το ΤΑΠ-ΟΤΕ.

Ανάλογη απόφαση αναγνώρισης πλασματικού χρόνου ασφάλισης εκδίδεται από το Ταμείο Αρωγής Προσωπικού ΟΤΕ, για τους Κλάδους Επικουρικής Ασφάλισης και Αρωγής.

Κάθε απόφαση αναγνώρισης πρέπει να μνημονεύει το κόστος που αφορά στις εισφορές εργοδότη και εργαζομένου και την εκτίμηση του κόστους που αφορά στις συντάξεις για τους αντίστοιχους κλάδους κατά τα οριζόμενα στις παραγράφους 1 και 2 του παρόντος.

Ο κατά τα ανωτέρω αναγνωριζόμενος χρόνος ασφάλισης λογίζεται ως πραγματικός χρόνος Κύριας και Επικουρικής Ασφάλισης (Κλάδος Επικουρικής Ασφάλισης και Κλάδος Αρωγής) και συνυπολογίζεται για τη θεμελίωση δικαιώματος άμεσης λήψης σύνταξης καθώς και για τον υπολογισμό του ποσού της Κύριας Σύνταξης, της Επικουρικής Σύνταξης και της Εφάπαξ Χορηγίας. ΟΙ αντιστοιχούσες εισφορές υπολογίζονται κατά περίπτωση με βάση τις τακτικές αποδοχές όπως αυτές διαμορφώνονται κατά τον τελευταίο μήνα εξόδου του εργαζόμενου.

Στις ανωτέρω περιπτώσεις, μετά την αναγνώριση του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης, η θεμελίωση του δικαιώματος άμεσης λήψης σύνταξης κατά πλάσμα δικαίου λογίζεται συντελούμενη την επομένη της απόλυσης, οι δε παροχές λόγω συνταξιοδότησης αρχίζουν έκτοτε να καταβάλλονται.

4. α) Η δαπάνη που θα προκύψει για κάθε αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης για το σύνολο των εισφορών εργαζομένων και εργοδότη καθώς και το αντίστοιχο ποσό που θα προκύπτει από τις συντάξεις που θα χορηγήσει το ΤΑΠ-ΟΤΕ βαρύνουν τον ΟΤΕ και το Ελληνικό Δημόσιο. Η συνεισφορά του Ελληνικού Δημοσίου συνίσταται στην υποχρέωση εξωχρηματιστηριακής μεταβίβασης άνευ ανταλλάγματος στο ΤΑΠ – ΟΤΕ μετοχών αντιστοιχουσών σε ποσοστό 4% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ. Ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών εξουσιοδοτείται να υπογράψει τις σχετικές συμβάσεις με τις οποίες θα συντελείται η άνω μεταβίβαση και θα καθορίζονται τα δικαιώματα του Ελληνικού Δημοσίου σε σχέση με τις μετοχές αυτές, περιλαμβανομένου του δικαιώματος προαίρεσης αγοράς και πώλησης αυτών στην τιμή κλεισίματος της μετοχής την ημέρα της εξωχρηματιστηριακής μεταβίβασης, του δικαιώματος ψήφου και του δικαιώματος προτίμησης σε περίπτωση αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ. Η υπόλοιπη δαπάνη που προκύπτει από την εφαρμογή της παρούσας περίπτωσης βαρύνει τον ΟΤΕ.

β) Το σύνολο των εισφορών εργαζομένων και εργοδότη για κάθε αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης καθώς και το ποσό που προκύπτει από τις συντάξεις που θα χορηγήσει ο Κλάδος Επικουρικής Ασφάλισης του Ταμείου Αρωγής για τον προαναφερόμενο χρόνο βαρύνει τον ΟΤΕ.

γ) Το σύνολο των εισφορών των εργαζομένων για κάθε αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης στον Κλάδο Αρωγής του Ταμείου Αρωγής βαρύνει τον ΟΤΕ. Η δαπάνη που θα προκύψει για την άμεση καταβολή των χορηγιών του Κλάδου Αρωγής του Ταμείου Αρωγής θα καλυφθεί με την χορήγηση μακρόχρονου δανείου από τον ΟΤΕ στο εν λόγω Ταμείο.

Σε ρητή εφαρμογή των οριζομένων στις ανωτέρω περιπτώσεις καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Μεταφορών και Επικοινωνιών και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, μετά ειδική οικονομική μελέτη του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, ο τρόπος απόδοσης της επιβάρυνσης αυτής στους οικείους ασφαλιστικούς φορείς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την ολοκλήρωση της εθελουσίας εξόδου.

5. Σε περίπτωση που παρά την προσθήκη του αναγνωριζόμενου πλασματικού χρόνου, ο απολυθείς δεν θεμελιώνει δικαίωμα άμεσης λήψης σύνταξης, η γενόμενη απόλυση ανακαλείται και ο απολυθείς επανέρχεται στην υπηρεσία από την οποία αποχώρησε λόγω απολύσεως εντός μηνός από της κοινοποιήσεως σ’ αυτόν του σχετικού εγγράφου. Ο χρόνος που ο κατά τα ανωτέρω απολυθείς παραμείνει εκτός υπηρεσίας δεν είναι χρόνος πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v