Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το πλήρες σχέδιο για το Ασφαλιστικό των τραπεζών

Θέτοντας το δίλημμα στους εργαζομένους της Εμπορικής ”ή θα υπαχθείτε στο νέο επικουρικό ταμείο ή το Δημόσιο δεν θα χρηματοδοτήσει ενδεχόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου”, οι υπουργοί Οικονομίας και Απασχόλησης παρουσίασαν τη νομοθετική ρύθμιση για το Ασφαλιστικό των τραπεζών. Οι βασικές παράμετροι - λεπτομέρειες της ρύθμισης για Εμπορική, Αγροτική, Εθνική και Alpha Bank.

Το πλήρες σχέδιο για το Ασφαλιστικό των τραπεζών
της Ελενας Λάσκαρη

Θέτοντας το δίλημμα στους εργαζομένους της Εμπορικής Τράπεζας ”ή θα υπαχθείτε στο νέο επικουρικό ταμείο ή το Δημόσιο δεν θα χρηματοδοτήσει ενδεχόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου”, οι υπουργοί Οικονομίας και Απασχόλησης παρουσίασαν τις βασικές διατάξεις για την επίλυση του Ασφαλιστικού των τραπεζών.

Οι δύο υπουργοί τόνισαν ότι η λύση που παρουσιάζεται είναι η καλύτερη δυνατή και εάν δεν υπήρχε, τότε η Αγροτική και η Εμπορική θα κινδύνευαν με κατάρρευση.

Ειδικότερα, η ρύθμιση προβλέπει την ένταξη των υπαλλήλων της Εθνικής και της Αγροτικής από την 1η/1/2006 στο ΙΚΑ, κάλυψη των ελλειμμάτων του ΙΚΑ που θα προκύψουν από το κράτος, σύγκλιση των εισφορών στα αντίστοιχα ισχύοντα του ΙΚΑ, για τους μεν εργαζόμενους από την 1η/1/2006, για τους δε εργοδότες σταδιακά εντός 5ετίας και αρχής γενομένης από την 1η/1/2006.

Για την επικουρική σύνταξη, όλο το προσωπικό των τραπεζών της χώρας ασφαλίζεται στο ΕΤΕΑΜ με τις εξής διαφοροποιήσεις:

* Οι νέοι εργαζόμενοι από 1ης/1/2005 με τους όρους και τις προϋποθέσεις του ΕΤΕΑΜ.

* Οι ασφαλισμένοι από 1ης/1/1993 και μετά με τους όρους και προϋποθέσεις του ΕΤΕΑΜ, αλλά για το χρονικό διάστημα που έχουν καταβάλει εισφορές πέραν των προβλεπομένων από το ΕΤΕΑΜ καταβάλλεται ειδική συνταξιοδοτική παροχή από το νέο ταμείο που δημιουργείται στο ΕΤΑΤ.

* Οι ασφαλισμένοι μέχρι 31/12/1992 ασφαλίζονται στο ΕΤΕΑΜ με τους όρους και τις προϋποθέσεις αυτού, τόσο ως προς τις προκαταβαλλόμενες εισφορές όσο και ως προς τις προϋποθέσεις και τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων. Η διαφορά επί των εισφορών στις επικουρικές συντάξεις καταβάλλεται από το νέο ταμείο.

* Οι εργαζόμενοι των Εμπορικής, Αγροτικής και Alpha ασφαλισμένοι μέχρι τις 31/12/1992, που δικαιούνται ειδικές παροχές τη λαμβάνουν από το ΕΤΑΤ.

* Για τους ήδη συνταξιούχους προβλέπεται μεταφορά τους στο ΕΤΕΑΜ,

Η χρηματοδότηση του ΕΤΕΑΜ θα γίνεται με εισφορές εργοδοτών -εργαζομένων, 3% από κάθε πλευρά.

Το ποσό των εργοδοτών για την κάλυψη της δαπάνης που προκαλείται στο ΕΤΕΑΜ από τη συνταξιοδότηση των ήδη συνταξιούχων καταβάλλεται σταδιακά σε διάστημα 10 ετών.

Όσον αφορά το ΕΤΑΤ (Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων), έχει μορφή Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, υπάγεται στο υπουργείο Απασχόλησης, χορηγεί τις ειδικές προς συνταξιοδοτικές παροχές, καθώς και τις διαφορές των ποσών σύνταξης που προκύπτουν από την εφαρμογή των καταστατικών διατάξεων του ΕΤΕΑΜ και των οικείων επικουρικών ταμείων ασφάλισης των τραπεζοϋπαλλήλων.

Επιπλέον το ΕΤΑΤ εισπράττει τις εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων και τις αποδίδει στο ΕΤΕΑΜ.

Η χρηματοδότηση του ΕΤΑΤ θα γίνει από εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων από την περιουσία των επικουρικών ταμείων και τις προσόδους περιουσίας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, οι τράπεζες είναι αυτές που θα πληρώσουν το κόστος και η όποια συμβολή του κράτους θα περιοριστεί στην κύρια σύνταξη και σε πιθανή αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των κρατικών τραπεζών.

Η ρύθμιση θα κατατεθεί εντός των ημερών στη Βουλή.

Ερωτηθείς ο υπουργός Οικονομίας για το ενδεχόμενο περαιτέρω αποκρατικοποίησης της Εμπορικής Τράπεζας απέφυγε να απαντήσει, ενώ δήλωσε πως ”είναι πρόωρο να πούμε οτιδήποτε σε σχέση με τις αποκρατικοποιήσεις”.

Διευκρίνισε, πάντως, ότι στο βαθμό που αποφασιστεί αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εμπορικής, θα δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους μετόχους να λάβουν μέρος σε αυτήν.

* To πλήρες κείμενο της ομιλίας Γ. Αλογοσκούφη δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτιικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v