Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενστάσεις Κομισιόν για Ασφαλιστικό τραπεζών

Στις ενστάσεις των Βρυξελλών (πέραν των αντιδράσεων της ΟΤΟΕ) προσκρούει η επικείμενη κυβερνητική ρύθμιση για την επίλυση του Ασφαλιστικού των τραπεζών. Ποιο ενδεχόμενο συζητά αύριο η κυβερνητική επιτροπή. Τι πιστεύει κορυφαίο στέλεχος του υπ. Οικονομίας.

Ενστάσεις Κομισιόν για Ασφαλιστικό τραπεζών
της Έλενας Λάσκαρη

Στις ενστάσεις των Βρυξελλών (πέραν των αντιδράσεων της ΟΤΟΕ) προσκρούει η κυβερνητική ρύθμιση για την επίλυση του Ασφαλιστικού των τραπεζών, καθώς σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η Κομισιόν έχει εγείρει ζήτημα ασυμβατότητας με το κοινοτικό δίκαιο στο σκέλος που αφορά την κρατική χρηματοδότηση.

Η νομοθετική ρύθμιση την οποία έχουν καταρτίσει τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Απασχόλησης τίθεται προς έγκριση στην αυριανή συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής με ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής του όρου που προβλέπει τη χρηματοδότηση του νέου ταμείου επικουρικής ασφάλισης κατά τα δύο τρίτα από τις τράπεζες και κατά το ένα τρίτο από το Δημόσιο.

Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομίας ανάφερε σήμερα ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποσυρθεί το σκέλος της χρηματοδότησης από το Δημόσιο και οι τράπεζες να κληθούν να επωμιστούν συνολικά το κόστος χρηματοδότησης του νέου

ταμείου.

Δεν θέλουμε να μπούμε σε περιπέτειες με την Ευρωπαϊκή Ένωση και σε μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις” σχολίαζε το ίδιο στέλεχος, παραπέμποντας για οριστικές αποφάσεις στη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής.

Το θέμα συζητήθηκε σήμερα σε σύσκεψη που είχαν ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης και ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Π. Παναγιωτόπουλος.

Στη νέα πρόταση που θα υποβληθεί αύριο στην Κυβερνητική Επιτροπή δεν θα υπάρχει καμία τροποποίηση αναφορικά με τη μορφή του νέου επικουρικού ταμείου, καθώς θα εξακολουθήσει να ισχύει η πρόταση για συγκρότηση επικουρικού ταμείου με τη μορφή νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου.

Στις τράπεζες, θα δίνεται η δυνατότητα να ενταχθούν σε αυτό το ταμείο εντός περιθωρίου 3 μηνών.

---- Οι τελευταίες σκέψεις για την εθελουσία στον ΟΤΕ



Το οικονομικό επιτελείο φαίνεται αποφασισμένο να κινηθεί στην ίδια κατεύθυνση στο βαθμό που προκύψει εμπλοκή με την Κομισιόν για το θέμα της χρηματοδότησης της εθελουσίας εξόδου στον ΟΤΕ. Δηλαδή, να αναλάβει το πλήρες κόστος ο ίδιος ο οργανισμός.

Πάντως, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας εκτιμά ένα τέτοιο ενδεχόμενο ως περιορισμένο, δεδομένου ότι το δημόσιο εξακολουθεί να ελέγχει σημαντικό ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο του οργανισμού (μετά τη λήξη του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου το καλοκαίρι το ποσοστό του δημοσίου θα ανέρχεται στο 47,7%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v