Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προθεσμία Αλογοσκούφη σε ΟΤΟΕ έως την Παρασκευή

”Το νέο ενιαίο επικουρικό ταμείο στο οποίο θα ασφαλίζονται οι εργαζόμενοι στις τράπεζες θα καλύπτει μόνον όλους όσοι έχουν προσληφθεί μέχρι το 1992. Οι προσληφθέντες από το 1993 και μετά θα ενταχθούν στο ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ”.

Προθεσμία Αλογοσκούφη σε ΟΤΟΕ έως την Παρασκευή
των Έλενα Λάσκαρη - Γιώργου Μαντέλα

”Το νέο ενιαίο επικουρικό ταμείο στο οποίο θα ασφαλίζονται οι εργαζόμενοι στις τράπεζες θα καλύπτει μόνον όλους όσοι έχουν προσληφθεί μέχρι το 1992. Οι προσληφθέντες από το 1993 και μετά θα ενταχθούν στο ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ”.

Αυτό ξεκαθάρισε στην ΟΤΟΕ ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης, ο οποίος σημείωσε επίσης ότι το νέο ταμείο θα είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), θα χρηματοδοτείται κατά τα 2/3 από τράπεζες και κατά το 1/3 από το κράτος.

Στο νέο ταμείο θα μπορούν να μπαίνουν όσες τράπεζες το επιθυμούν και τη σχετική απόφαση θα λαμβάνουν οι ίδιοι οι μέτοχοι κατά τη διάρκεια γενικών συνελεύσεων.

Η αρχή, σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνει από την Εμπορική και την Αγροτική Τράπεζα και σε δεύτερη φάση εκτιμάται ότι το ίδιο θα πράξουν Εθνική, Alpha Bank και Πειραιώς.

Ο κ. Αλογοσκούφης έδωσε προθεσμία έως την ερχόμενη Παρασκευή στην ΟΤΟΕ για να απαντήσει στα προαναφερθέντα.

”Παρότι υπάρχουν μικρά περιθώρια διαλόγου ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές, αν αυτός ο διάλογος δεν καταλήξει, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αναλάβει πρωτοβουλία για την επίλυση του Ασφαλιστικού”, δήλωσε ο Γ. Αλογοσκούφης μετά τη συνάντηση με την ΟΤΟΕ, τονίζοντας ότι το σημερινό καθεστώς ασφάλισης δημιουργεί μεγάλες αποκλίσεις σε σχέση με τους υπόλοιπους εργαζομένους.

Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, ενθάρρυνε το διάλογο, που κράτησε έξι μήνες, αλλά οδηγήθηκε σε αδιέξοδο.

”Εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια, ο διάλογος δεν μπορεί να γίνεται για το διάλογο, για να περνάει η ώρα”.

Το χρονικό περιθώριο της κάθε τράπεζας για ένταξη στο νέο Ταμείο προβλέπεται να είναι τρεις μήνες από την ψήφιση του σχετικού νόμου.



Ο υπουργός κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι επιχειρεί χειραγώγηση του συνδικαλιστικού κινήματος, ενώ ερωτηθείς για το αν η κυβέρνηση βρίσκεται σε πόλεμο με τα συνδικάτα δήλωσε:

”Η κυβέρνηση είναι ξεκάθαρη, θέλουμε συναινετικές λύσεις. Αν κάποιοι θέλουν να κάνουν πόλεμο με την κοινωνία, ας τον κάνουν”.

Από την άλλη, η ΟΤΟΕ δηλώνει ”επί ποδός πολέμου” μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας.

Ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ, Δημήτρης Τσουκαλάς, έκανε λόγο για προσχηματικό διάλογο, που έβγαλε στην επιφάνεια μεθοδευμένο εκβιασμό από τους εργοδότες, και διεμήνυσε στην κυβέρνηση ότι οι 100.000 των υπαλλήλων δεν θα αφήσουν να περάσει το ”κατασκεύασμα”.

Βγαίνοντας δε από τη συνάντηση, ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ δήλωσε ότι δεν θα περάσει η μεθόδευση κυβέρνησης και εργοδοτών.

Ο κ. Τσουκαλάς χαρακτήρισε το ταμείο ”κοστούμι” και ”αδειανό πουκάμισο”.

Η συνάντηση των εργαζομένων της Εμπορικής με τον Γ. Αλογοσκούφη ματαιώθηκε.

---------Συνάντηση ΟΤΟΕ με ΠΑΣΟΚ

Συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τη γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, είχε σήμερα το προεδρείο της ΟΤΟΕ.

Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, Ευάγγελος Βενιζέλος, υπεύθυνος Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, και Βαγγέλης Παπαχρήστος, υπεύθυνος για τη Διαβούλευση και τη Συνεργασία με τους Θεσμικούς και Κοινωνικούς Εταίρους, καθώς και η Εύη Χριστοφιλοπούλου, συντονίστρια του τομέα Κοινωνικών Υποθέσεων της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ.



Μετά το τέλος της συνάντησης, η κ. Ξενογιαννακοπούλου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι είναι αναγκαία η ενιαία αντιμετώπιση του Ασφαλιστικού των τραπεζών, με τρόπο που θα εξασφαλίζεται η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του στη βάση των αναγκαίων αναλογιστικών μελετών, χωρίς να θίγονται τα ασφαλιστικά δικαιώματα και χωρίς να μετακυλίεται το κόστος στο ΙΚΑ και στο κοινωνικό σύνολο.

Επισήμανε δε ότι το ΠΑΣΟΚ θα αντιταχθεί σε κάθε προσπάθεια μονομερούς νομοθετικής ρύθμισης του θέματος, η οποία θα παραβιάζει την αυτονομία των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

---- Δήλωση Γ. Αλογοσκούφη μετά τις συναντήσεις

Μετά τις συναντήσεις που είχε με τα Προεδρεία της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και της ΟΤΟΕ, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

”Η αντιμετώπιση του ασφαλιστικού προβλήματος των τραπεζών επιβάλλεται από την ανάγκη διασφάλισης της καταβολής των συντάξεων και γενικότερα της διασφάλισης της εύρυθμης λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας. Αυτό είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή.

Το σημερινό κοινωνικοασφαλιστικό καθεστώς των τραπεζοϋπαλλήλων χαρακτηρίζεται από πολλούς και διαφορετικούς φορείς κοινωνικής ασφάλισης, καθένας από τους οποίους έχει το δικό του καθεστώς. Ο κατακερματισμός αυτός έχει οδηγήσει στη δημιουργία σημαντικών ανισοτήτων μεταξύ των τραπεζοϋπαλλήλων τόσο όσον αφορά στην καταβολή των εισφορών όσο και ως προς τη χορήγηση των παροχών, αλλά και σε προβλήματα βιωσιμότητας των ταμείων. Επιπλέον, υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις σε σχέση με το τι ισχύει για τους υπόλοιπους εργαζομένους.

Η Κυβέρνηση ενθάρρυνε τον διάλογο μεταξύ τραπεζών και τραπεζοϋπαλλήλων, προκειμένου να υπάρξει μία συναινετική λύση στα ζητήματα που ανακύπτουν. Ο διάλογος διήρκεσε περισσότερο από έξι μήνες, αλλά σήμερα φαίνεται ότι έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Στο διάλογο που προηγήθηκε, η Κυβέρνηση ενημερώθηκε για όλες τις διαστάσεις του προβλήματος και τις απόψεις των κοινωνικών εταίρων. Τις λαμβάνει υπόψη, όπως λαμβάνει υπόψη και το ευρύτερο κοινωνικό συμφέρον, καθώς και τις ανάγκες της οικονομίας.

Παρότι υπάρχουν ακόμη μικρά χρονικά περιθώρια για να έχει αποτέλεσμα ο διάλογος, αν δεν έχει αυτός κατάληξη τις επόμενες μέρες, η Κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αναλάβει πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση του ασφαλιστικού προβλήματος των τραπεζών. Η Κυβέρνηση θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της στο χρονικό περιθώριο που έχει προαναγγελθεί. Η κυβερνητική πρωτοβουλία κινείται στο πλαίσιο του νόμου 3029/2002, που προβλέπει τη σταδιακή ένταξη των επικουρικών ταμείων στο ΕΤΕΑΜ, και θα έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

Θα δημιουργηθεί ένα ενιαίο επικουρικό ταμείο για τους τραπεζοϋπαλλήλους, που θα έχει τη μορφή ΝΠΔΔ και στο οποίο θα μπορούν να ενταχθούν οι εργαζόμενοι όποιας τράπεζας το επιθυμεί.

• Το κόστος της χρηματοδότησης αυτού του ταμείου θα καλυφθεί κατά τα 2/3 από τις τράπεζες που θα εντάσσονται στο ταμείο και κατά το 1/3 από την αύξηση της επιχορήγησης του Δημοσίου προς το ΙΚΑ.

• Οι όροι συνταξιοδότησης των εργαζομένων που έχουν προσληφθεί πριν από το 1992 δεν επηρεάζονται. Οι όροι συνταξιοδότησης για τους νέους εργαζομένους θα προσαρμοστούν σε ό,τι ισχύει για τους υπόλοιπους εργαζομένους της χώρας που είναι ασφαλισμένοι στο ΕΤΕΑΜ.

Η εναλλακτική λύση, να αντιμετωπιστεί το ασφαλιστικό πρόβλημα μόνο για την Εμπορική Τράπεζα, θα ήταν αποσπασματική και δεν θα αντιμετώπιζε συνολικά το πρόβλημα.

Θέλω να τονίσω ότι η Κυβέρνηση εξάντλησε τα χρονικά όρια για την επίτευξη συναινετικής λύσης. Όμως, ο διάλογος δεν μπορεί να γίνεται για το διάλογο και θα πρέπει να καταλήγει σε αποτελέσματα, από τα οποία εξαρτάται το μέλλον χιλιάδων ασφαλισμένων και της ίδιας της οικονομίας. Προχωρούμε σε μεταρρυθμίσεις και αλλαγές όχι για τους λίγους, αλλά για τους πολλούς. Σε μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που θα βελτιώσουν την πορεία της οικονομίας και θα διασφαλίσουν την κοινωνική συνοχή.

Θα ήθελα, επίσης, να κάνω και μία πολιτική παρατήρηση. Έχουμε δει τις τελευταίες μέρες το φαινόμενο να επιχειρείται από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να χειραγωγηθεί το συνδικαλιστικό κίνημα. Η συμφωνία που πέτυχαν οι εργαζόμενοι με τη διοίκηση στον ΟΤΕ καταγγέλθηκε, και επιχειρήθηκε να τιμωρηθούν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, οι οποίοι κατέληξαν σε αυτή τη συμφωνία. Και τώρα βλέπουμε, με τη σκλήρυνση της στάσης κάποιας μερίδας των συνδικαλιστών της ΟΤΟΕ, οι οποίοι υπαναχώρησαν και από ζητήματα που είχαν συμφωνήσει στο παρελθόν, να επαναλαμβάνεται το φαινόμενο της κομματικής χειραγώγησης του συνδικαλιστικού κινήματος. Η άποψή μας είναι ότι το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να λειτουργεί αυτόνομα. Ασφαλώς οι εργαζόμενοι και οι εκπρόσωποί τους έχουν και τις πολιτικές και τις κομματικές τοποθετήσεις τους. Ωστόσο, δεν μπορεί να λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο για κομματικούς σκοπούς, παραγνωρίζοντας το μέλλον της κοινωνίας, το μέλλον της οικονομίας και της χώρας”.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ΟΤΟΕ έκανε λόγο για ”πόλεμο”.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η Κυβέρνηση επιδιώκει συναινετικές λύσεις, επιδιώκει το διάλογο. Αν κάποιοι θέλουν να κάνουν πόλεμο με την κοινωνία, ας τον κάνουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v