Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα αύξηση ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών

Σημαντική αύξηση εμφάνισε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο α΄ τρίμηνο του 2005 και διαμορφώθηκε στα 3.829 εκατ. ευρώ. Αύξηση του ελλείμματος παρατηρήθηκε και σε επίπεδο μήνα. Το Μάρτιο το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 1.820 εκατ. ευρώ.

Νέα αύξηση ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών
Αύξηση κατά 1.651 εκατ. ευρώ έναντι του 2004 εμφάνισε στο τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2005 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και διαμορφώθηκε σε 3.829 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η εξέλιξη αυτή αντικατοπτρίζει την άνοδο του εμπορικού ελλείμματος (κατά 723 εκατ. ευρώ), τον περιορισμό του πλεονάσματος του ισοζυγίου των μεταβιβάσεων και την αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου των εισοδημάτων. Αντίθετα, το πλεόνασμα του ισοζυγίου των υπηρεσιών αυξήθηκε κατά την περίοδο αυτή, όχι όμως τόσο ώστε να αντισταθμίσει τη μη ευνοϊκή εξέλιξη των άλλων ισοζυγίων.

Σε επίπεδο μήνα, το μήνα Μάρτιο το εμπορικό έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 1.820 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 838 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη δυσμενέστερη εξέλιξη όλων των επιμέρους ισοζυγίων, κυρίως όμως στη μεγάλη μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου των μεταβιβάσεων και στη σημαντική αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου των εισοδημάτων.

Σε ό,τι αφορά το Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών, το Μάρτιο του 2005 οι χρηματικές ροές που αφορούσαν τις άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό από κατοίκους και στην Ελλάδα από μη κατοίκους διαμορφώθηκαν σε σχετικώς χαμηλά επίπεδα. Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου, η ύψους 2.131 εκατ. ευρώ καθαρή εκροή ήταν αποτέλεσμα κυρίως της εκροής κεφαλαίων κατοίκων για τοποθετήσεις σε ομόλογα έκδοσης μη κατοίκων.

Όσον αφορά τις ”λοιπές” επενδύσεις, σημειώθηκε σημαντική εισροή κεφαλαίων μη κατοίκων, κυρίως για καταθέσεις και τοποθετήσεις σε repos και παράλληλα, μεγάλη εισροή κεφαλαίων λόγω μείωσης των καταθέσεων και των τοποθετήσεων εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων και θεσμικών επενδυτών σε repos στο εξωτερικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v