Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πακέτο μέτρων για περιορισμό κατανάλωσης ρεύματος

Άμεση ανάγκη για τον περιορισμό της αέργου ισχύος προκειμένου να διασφαλιστεί η αξιοπιστία του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας διαπιστώνει το πόρισμα της Επιτροπής που συστήθηκε με εντολή του υπουργού Ανάπτυξης, και η οποία λειτούργησε υπό την καθοδήγηση του γ.γ. Νίκου Στεφάνου.

Πακέτο μέτρων για περιορισμό κατανάλωσης ρεύματος
της Χρύσας Λιάγγου

Άμεση ανάγκη για τον περιορισμό της αέργου ισχύος προκειμένου να διασφαλιστεί η αξιοπιστία του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας διαπιστώνει το πόρισμα της Επιτροπής που συστήθηκε με εντολή του υπουργού Ανάπτυξης, και η οποία λειτούργησε υπό την καθοδήγηση του γ.γ. Νίκου Στεφάνου.

Η επιτροπή παρέδωσε το πόρισμα πριν από 1,5 μήνα και σήμερα δημοσιοποιήθηκε από το ΥΠΑΝ παράλληλα, με ένα πακέτο βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Πρώτο μέτρο για τον περιορισμό της ζήτησης αέργου ισχύος, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας είναι η εγκατάσταση άμεσα και μέχρι τα τέλη Ιουνίου στα κτίρια του ευρύτερου δημοσίου τομέα συσκευών αντιστάθμισης της αέργου ισχύος, ώστε να βελτιωθεί ο συντελεστής ισχύος (Συν Φ).

Το μέτρο έχει εγκριθεί ήδη από το υπουργικό συμβούλιο και τον πρωθυπουργό και έχει υπογραφεί ήδη η κοινή υπουργική απόφαση από τους συναρμόδιους υπουργούς για την άμεση εφαρμογή του, προκειμένου να λειτουργήσει μέσα στο Ιούλιο που αναμένονται οι μεγάλες αιχμές του ηλεκτρικού συστήματος.

Προτείνεται επίσης, η θεσμοθέτηση υποχρέωσης των πελατών μέσης τάσης της ΔΕΗ, έναντι απλών τιμολογιακών κινήτρων που ισχύουν σήμερα, για τη βελτίωση του συντελεστή της αέργου ισχύος.

Βελτίωση του συντελεστή αέργου ισχύος προτείνεται και για τα μέσα μεταφοράς, καθώς επίσης και για τους σταθμούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Όπως και στις εταιρίες που διαθέτουν καταψύκτες και ψυγεία σε υπαίθρια και μη σημεία πώλησης των προϊόντων.

Άμεσα θα ξεκινήσει επίσης οργανωμένη διαφημιστική καμπάνια μέσω ΜΜΕ για τους καταναλωτές χαμηλής τάσης (οικιακούς), με στόχο την τοποθέτηση απλών αντισταθμιστικών μηχανημάτων στους ηλεκτρικούς πίνακες των κατοικιών.

Τα παραπάνω μέτρα θα έχουν άμεση εφαρμογή το θέρος του 2005 και στο βαθμό που δεν αποδώσουν, προβλέπεται ακόμη η ηλεκτρική αποσύνδεση των αγροτικών συγκροτημάτων άρδευσης, τις μεσημεριανές ώρες καθώς επίσης και η μείωση ή διακοπή λειτουργίας συγκεκριμένων φορτίων που περιλαμβάνουν κινητήρες τις ώρες της μέγιστης θερινής αιχμής.

Με το πακέτο αυτό μέτρων το υπουργείο Ανάπτυξης επιχειρεί να διασφαλίσει την αξιοπιστία του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας και να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο για ένα πιθανό black out μέσα στο καλοκαίρι, διάστημα που παρατηρείται η μεγαλύτερη ζήτηση σε ηλεκτρική ενέργεια.

Με βάση το πόρισμα για την άεργο ισχύ, προτείνονται και μέτρα μεσομακροπρόθεσμης απόδοσης, αφού δεν μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα για φέτος.

Σε αυτά περιλαμβάνονται προμήθεια εξοπλισμού κλιματιστικών μηχανημάτων, μέχρι 100KW για κτίρια του ευρύτερου δημόσιου τομέα με προδιαγραφές της Ε.Ε.

Συστηματικός έλεγχος της αγοράς των ηλεκτρικών συσκευών και ιδιαίτερα των κλιματιστικών (ψυκτικών, κλπ) σε σχέση με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές ασφάλειας και ενεργειακής απόδοσης.

Βελτίωση των προδιαγραφών των κλιματιστικών οικιακών συσκευών. Αυτό σημαίνει ότι τα κλιματιστικά που θα αγοράζονται στο μέλλον θα πρέπει να φέρουν σήμανση της Πιστοποίησης προδιαγραφών της Ε.Ε.

Επέκταση της πολιτικής περί αέργου ισχύος και στη χαμηλή τάση σε όλους τους καταναλωτές του βιομηχανικού και εμπορικού τριτογενή τομέα.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι θα αλλάξουν όλοι οι σημερινοί μετρητές ηλεκτρικού ρεύματος και θα αντικατασταθούν με μετρητές που θα μπορούν να μετρούν και την άεργο ισχύ και μακροπρόθεσμα θα υπάρχει αντίστοιχη χρέωση στα οικιακά τιμολόγια.

Τέλος, αντικατάσταση των συμβατικών ενεργοβόρων κεντρικών κλιματιστικών μονάδων με μονάδες που χρησιμοποιούν για τη λειτουργία τους ως καύσιμο το φυσικό αέριο.

* Η άεργος ισχύς είναι μη παραγωγική ισχύς η οποία είναι αναγκαία για τη λειτουργία ορισμένων ευρέως διαδεδομένων φορτίων αλλά επιβαρύνει τη λειτουργία των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Όσο περισσότερο άεργος ισχύς καταναλώνεται τόσο δυσχεραίνεται η μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα ευστάθειας στο σύστημα.

Υπολογίζεται ότι το ετήσιο κόστος από την απώλεια αέργου ισχύος σήμερα ανέρχεται σε 75 εκατ. ευρώ.

Η μεγαλύτερη κατανάλωση αέργου ισχύος γίνεται από τα κλιματιστικά μηχανήματα και για το λόγο αυτό το σύστημα εμφανίζει τα μεγαλύτερα προβλήματα ευστάθειας τους θερινούς μήνες κατά τους οποίους τα κλιματιστικά λειτουργούν αδιαλείπτως.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v