Στις 10/6 οι δεσμευτικές προσφορές για ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ

Παρατείνεται για τις 10 Ιουνίου, η προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για την πώληση των ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.

Στις 10/6 οι δεσμευτικές προσφορές για ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ
Παρατείνεται για τις 10 Ιουνίου,  η προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για την πώληση των ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.

Νωρίτετα το Euro2day, μετέδιδε ότι στην τελική ευθεία έχει μπει ο διαγωνισμός για την πώληση της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ.

Το δ.σ. του ΤΑΙΠΕΔ βρισκόταν σε συνεδρίαση προκειμένου να εγκρίνει το τελικό κείμενο της συμφωνίας πώλησης (Sale and Purchase Agreement-SPA).

Για το περιεχόμενο του, ως γνωστόν, υπήρξε έντονη παρέμβαση της ρωσικής Gazprom, απευθείας στον Πρωθυπουργό, μέσω των συχνών επισκέψεων του Αλεξέι Μίλερ στο Μαξίμου, προκειμένου να προσαρμοστούν οι όροι στις απαιτήσεις που έθετε η ρωσική εταιρεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρείται δεδομένη μία παράταση της ημερομηνίας κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών, η οποία κανονικά λήγει την προσεχή Τετάρτη 29 Μαΐου. Ο λόγος είναι ότι βάσει της διαδικασίας του διαγωνισμού μεταξύ της αποστολής του SPA στους υποψήφιους επενδυτές και της ημερομηνίας κατάθεσης των προσφορών, πρέπει να μεσολαβούν τουλάχιστον 15 ημέρες. Έτσι ως πιθανότερη ημερομηνία θεωρείται η Παρασκευή 7 Ιουνίου.

Σε ό,τι αφορά στα αιτήματα που έθεσε η ρωσική εταιρεία, προκειμένου να συμφωνήσει στην κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς, ήταν η μείωση του ποσοστού της εγγυητικής επιστολής καλής εκτέλεσης επί του τιμήματος, το οποίο μειώθηκε σε 10% από 20%, η αποδέσμευση της εταιρείας από υποχρεώσεις, έναντι της μη ολοκλήρωσης της συναλλαγής στην περίπτωση που η ΕΕ θέσει σημαντικούς περιοριστικούς όρους για την εξαγορά της ΔΕΠΑ από τη ρωσική εταιρεία, και η εφαρμογή της διαδικασίας locked box για ποσό έως και 200 εκατομμυρίων ευρώ, εφ΄όσον μέχρι το τέλος του 2014 δεν καταβληθούν στη ΔΕΠΑ οι οφειλές των πελατών της.

Με βάση τη διαδικασία αυτή (locked box), η απομείωση του τιμήματος που θα συμφωνηθεί, μπορεί να φτάσει μέχρι το παραπάνω ποσό στην περίπτωση διατήρησης χρεών και όχι για το σύνολο των χρεών που πλησιάζουν τα 500 εκατομμύρια.

Ωστόσο η ρωσική εταιρεία δεν δέχτηκε να υπάρξει στο κείμενο της συμφωνίας αναφορά σε μειώσεις τιμών του φυσικού αερίου, θέμα που έθεσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στον Αλεξέι Μίλερ, καθώς ο τελευταίος σύμφωνα με πληροφορίες ο τελευταίος περιορίστηκε σε προφορικές διαβεβαιώσεις.

Ας σημειωθεί ότι το σύνολο της ελληνικής μεταποίησης έχει επανειλημμένα θέσει στην Κυβέρνηση το πρόβλημα του υψηλού κόστους προμήθειας φυσικού αερίου, το οποίο σε ένα βαθμό οφείλεται στη φορολογία, αλλά και στις τιμές με τις οποίες που πουλούν οι Ρώσοι το αέριο στην Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v