Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο ΣτΕ αίτημα ακύρωσης αποφάσεων για στρ. σχολές

Να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες αποφάσεις του υπουργού Εθνικής Αμύνης αναφορικά με τις εισαγωγικές εξετάσεις στις στρατιωτικές σχολές, ζητούν 7 απόστρατοι.

Στο ΣτΕ αίτημα ακύρωσης αποφάσεων για στρ. σχολές
Συζητήθηκε στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η αίτηση επτά απόστρατων αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων με την οποία ζητούν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες αποφάσεις του υπουργού Εθνικής Αμύνης, με τις οποίες το 2011 επετράπη η συμμετοχή στις εισαγωγικές εξετάσεις των Στρατιωτικών Σχολών υποψηφίων οι οποίοι είχαν μεν την ελληνική ιθαγένεια χωρίς όμως να είναι Έλληνες το γένος.

Οι στρατιωτικοί υποστηρίζουν ότι παραβιάζονται τα άρθρα 4 και 110 του Συντάγματος, καθώς σύμφωνα με αυτά αποκλείεται η φοίτηση στις Στρατιωτικές Σχολές σε όσους έχουν την ελληνική ιθαγένεια χωρίς να είναι Έλληνες το γένος. Περαιτέρω αναφέρουν οτι παραβιάζεται ο κανονισμός της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, σύμφωνα με την οποία δικαίωμα συμμετοχής στους επίμαχους διαγωνισμούς έχουν οι Έλληνες το γένος.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς που προβάλλονται στην αίτηση «την ελληνική ιθαγένεια αιτούνται πολίτες χωρών, με τις οποίες η πατρίδα μας μέχρι το πρόσφατο παρελθόν ευρίσκετο σε εμπόλεμη κατάσταση και κάποιες εξ αυτών (Αλβανία, Σκόπια, Τουρκία) εξακολουθούν να διατηρούν και να διατυπώνουν εδαφικές διεκδικήσεις εναντίον μας».

Συνεπώς, όπως επισημαίνουν οι στρατιωτικοί, «με δεδομένο ότι οι αποκτώντες την ελληνική υπηκοότητα, δεν έχουν αποκτήσει ταυτόχρονα και ελληνική εθνική συνείδηση, δεν είναι βέβαιον ότι σε περίπτωση ανάγκης υπερασπίσεως του Ελληνικού κράτους, σε περίπτωση εμπλοκής της Ελλάδας σε ένοπλη σύγκρουση με ξένη χώρα, αυτοί οι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί δεν θα προσχωρήσουν εις τον στρατό της χώρας εξ ης κατάγονται».

Η απόφαση της Ολομέλειας αναμένεται να εκδοθεί προσεχώς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v