Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δηλώσεις τέλος για μισθωτούς και συνταξιούχους

Νέο τρόπο φορολόγησης για όσους έχουν εισοδήματα από μία πηγή, αλλά και αύξηση της προκαταβολής φόρου για τους επιτηδευματίες και τις επιχειρήσεις φέρνει ο προωθούμενος κώδικας φορολογίας εισοδήματος.

Δηλώσεις τέλος για μισθωτούς και συνταξιούχους
Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι που έχουν εισόδημα από μία και μόνο πηγή δεν θα υποβάλλουν φορολογική δήλωση, με βάση το προσχέδιο του νέου κώδικα φορολογίας εισοδήματος, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής.

Όπως σημειώνεται, με το προσχέδιο του νέου κώδικα καθιερώνεται νέο σύστημα υπολογισμού της μηνιαίας παρακράτησης φόρου στους μισθούς και στις συντάξεις. Ειδικότερα, η παρακράτηση δεν θα γίνεται πλέον με τον μαθηματικό τύπο, αλλά με ποσοστό ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.

Στη νέα κλίμακα, που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2014, θα επιβάλλονται κλιμακωτά απευθείας συντελεστές φορολόγησης από 1% έως και 42% στις μηνιαίες αποδοχές άνω των 800 ευρώ.

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με την Καθημερινή, αυξάνεται η προκαταβολή φόρου στο 90% για όλους τους επιτηδευματίες και τις επιχειρήσεις, καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος επί των ακινήτων, ενώ οι αποζημιώσεις θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ.

Επιπλέον, οποιαδήποτε εφάπαξ καταβολή, επιμίσθιο ή παροχές σε χρήμα, πέραν του μηνιαίου μισθώματος, θα υπόκειται σε παρακράτηση φόρου με συντελεστή 42%.

Τέλος, σύμφωνα με την Καθημερινή, όσοι αποκτούν εισόδημα από περισσότερους του ενός εργοδότες ή αποκτούν περιστασιακό εισόδημα, μπορούν να υποβάλλουν δήλωση πριν από την 1η Απριλίου προκειμένου να αξιώνουν επιστροφή φόρου εισοδήματος, ενώ δεν θα δίνονται επιστροφές φόρων κάτω των 50 ευρώ.


Διαψεύδει το ΥΠΟΙΚ

Από το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνεται ότι και για τα νέα σημερινά δημοσιεύματα που αναφέρονται στον νέο φορολογικό νόμο ισχύει η διάψευση του Σαββάτου 18/5/2013, δηλαδή ότι είναι παντελώς αναληθή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v