Μεταλλευτικές: Καμπανάκι για βιωσιμότητα

Καμπανάκι για τη βιωσιμότητα των ελληνικών μεταλλευτικών επιχειρήσεων κρούει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων Ελευθέριος Φαίδρος. Τι ζητά από την κυβέρνηση για την επιβίωση του κλάδου.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Μεταλλευτικές: Καμπανάκι για βιωσιμότητα
Τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητα των ελληνικών μεταλλευτικών επιχειρήσεων κρούει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων Ελευθέριος Φαίδρος, με αφορμή τη γενική συνέλευση των μελών του.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, «αδρανή, δοµικά υλικά, βιοµηχανικά ορυκτά που στήριζαν παραδοσιακά την ελληνική βιοµηχανία έχουν φτάσει στο ναδίρ ζήτησης και κατά συνέπεια παραγωγής, καθιστώντας την επιβίωση των εταιρειών του τοµέα αυτού ιδιαίτερα προβληµατική».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η εικόνα του κλάδου για το 2013 θα είναι μάλλον ελαφρά χειρότερη από το 2012, κυρίως λόγω των επιπέδων τιμών στις διεθνείς αγορές, με προοπτικές ανόδου των τιμών από το 2014 και μετά.

Σε ό,τι αφορά την εσωτερική αγορά, οι πωλήσεις του κλάδου βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση, κυρίως στα προϊόντα που σχετίζονται άμεσα με την οικοδομική δραστηριότητα.

Το μεγάλο παράπονο του κλάδου, όπως το μετέφερε ο κ. Φαίδρος στη Γ.Σ.  του ΣΜΕ, είναι ότι ενώ έχει εξαγγελθεί από την κυβέρνηση εδώ και έναν χρόνο η Εθνική Πολιτική Αξιοποίησης των Ορυκτών Πρώτων Υλών, η οποία περιλαμβάνει συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες, στην πραγματικότητα δεν έχει γίνει τίποτε στην κατεύθυνση αυτή.

Όπως τόνισε, «έναν χρόνο µετά και ακόµη περιµένουµε την πλήρη εφαρµογή του νέου νόµου 4014/2011 περί περιβαλλοντικής αδειοδότησης έργων, περιµένουµε µείωση γραφειοκρατίας, άρση των πολλαπλών διοικητικών εµποδίων για να υλοποιηθούν νέες επενδύσεις στον κλάδο (π.χ. στα πολυµεταλλικά µεταλλεία της Βόρειας Ελλάδος), περιµένουµε νέο σύγχρονο λατοµικό νοµοσχέδιο, σωστή αντιµετώπιση των Ορυκτών Πρώτων Υλών από τον χωροταξικό σχεδιασµό της χώρας».

«Αντί αυτών, βρεθήκαµε αντιµέτωποι µε την επιβολή διπλάσιων ανώτατων ορίων µισθωµάτων στους δηµόσιους µεταλλευτικούς χώρους και στην προσπάθεια εδραίωσης πρόσθετων τελών στις οριστικές ιδιωτικές παραχωρήσεις, σε µια ιδιαίτερα κρίσιµη φάση επιβίωσης των µεταλλευτικών επιχειρήσεων».

Στις αρχαιρεσίες που ακολούθησαν τη γενική συνέλευση των μελών του ΣΜΕ, πρόεδρος επανεξελέγη για δεύτερη θητεία ο κ. Φαίδρος.

Στο Δ.Σ. του Συνδέσμου μετέχουν επίσης οι εξής: Αθνάσιος Κεφάλας (S&B), Ματθαίος Κωνσταντινίδης (Δελφοί Δίστομον), Κων. Σάλτας (Ιντερμπετόν), Παντελής Βετούλας (Ελληνικοί Λευκόλιθοι), Πλούταρχος Τάτσης (Αλουμίνιον), Μιχάλης Στεφανάκης (S&B), Γεώργος Μαρκόπουλος, Γερ. Αποστολόπουλος (ΛΑΡΚΟ), Γεώργιος Γεωργιάδης (ΚΥΒΟΣ Α.Ε.), Θεόφιλος Ζαμπετάκης (Ελληνικοί Λευκόλιθοι), Παν. Νικολακάκος (ΔΕΗ) και Ελένη Κοντόρη (ΕΛΜΙΝ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v