Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fitch: Αναβαθμίζει ETE, Alpha, Πειραιώς,Eurobank

Σε αναβάθμιση των αξιολογήσεων των Εθνικής Τράπεζας, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank σε Β- από CCC προχώρησε ο Fitch εν συνεχεία αναβάθμισης της Ελλάδας. Το outlook των αξιολογήσεων των τραπεζών είναι σταθερό.

Fitch: Αναβαθμίζει ETE, Alpha, Πειραιώς,Eurobank
Σε αναβάθμιση των αξιολογήσεων των Εθνικής Τράπεζας, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank σε Β- από CCC προχώρησε ο Fitch εν συνεχεία αναβάθμισης της Ελλάδας. Επίσης, αναβαθμίζει τους δείκτες βραχυπρόθεσμης αξιολόγησης σε Β από C και τις αξιολογήσεις βιωσιμότητας σε b- από f.  

Οι αναβαθμίσεις των αξιολογήσεων αντανακλούν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά και ένα πιο σταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα, που οδήγησε και σε αναβάθμιση της χώρας σε Β- από CCC, με σταθερό outlook.

Το outlook των αξιολογήσεων των τραπεζών είναι επίσης σταθερό, αντανακλώντας την στενή του σύνδεση με την αξιολόγηση χώρας, σημειώνει.

Με την ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου τις επόμενες εβδομάδες και λαμβάνοντας υπόψη και τις πρόσφατες εξαγορές, οι pro forma δείκτες EBA για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών εκτιμάται ότι θα διαμορφώνονται πάνω από 8% για την Εθνική, στο 10,9% για τη Eurobank, στο 13,9% για την Alpha (εξαιρουμένης της πρόσφατης επαναγοράς τίτλων) και στο 14,3% για την Τράπεζα Πειραιώς.


Οι δείκτες βιωσιμότητας

Η αναβάθμιση των δεικτών βιωσιμότητας αντανακλά, εκτός της ανακεφαλαιοποίησης και του βελτιωμένου περιβάλλοντος, και την επιστροφή των καταθέσεων, καθώς και την επαναποκτηθείσα πρόσβαση στη ρευστότητα της ΕΚΤ. Ωστόσο, η χρηματοδότηση και η ρευστότητα των τραπεζών παραμένουν ιδιαίτερα ευάλωτες και εξαρτημένες από τη χρηματοδότηση από την κεντρική τράπεζα.

Οι δείκτες για την Alpha και την Πειραιώς καταδεικνύουν το βελτιωμένο δίκτυο καταστημάτων και τα μερίδια αγοράς μετά τις εξαγορές. Ιδίως η Πειραιώς, είναι πλέον η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα με βάση το ενεργητικό και η πρώτη με βάση το εγχώριο μερίδιο αγοράς, με 29% σε χορηγήσεις και καταθέσεις. 
 
Η Εθνική είναι πλέον η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα με βάση το μερίδιο αγοράς καταθέσεων (22% στις καταθέσεις και 18% στα δάνεια), ακολουθούμενη από την Alpha (20% στις καταθέσεις και 24% στις χορηγήσεις). Μετά την ακύρωση της συγχώνευσης με την ΕΤΕ, η Eurobank έχει χάσει έδαφος και πλέον είναι η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, με μερίδιο 12% στις καταθέσεις και 16% στα δάνεια. Σύμφωνα με τη Fitch, η Εurobank θα κληθεί να δημιουργήσει αξία εάν παραμείνει ανεξάρτητη, δεδομένου του μικρότερου μεγέθους και δικτύου καταστημάτων.

Οι δείκτες της Εθνικής και της Eurobank ωφελούνται από τη γεογραφική διασπορά. Ιδίως για την Εθνική, η κερδοφόρος Finansbank έχει καλές προοπτικές εσωτερικής παραγωγής κεφαλαίων. Αυτό, σε συνδυασμό με την καλύτερη ποιότητα ενεργητικού και τις συγκριτικά χαμηλότερες προβλέψεις για μελλοντικές επισφάλειες, με βάση την άσκηση της Black Rock, μετριάζει τους πιο αδύναμους κεφαλαιακούς δείκτες της τράπεζας. Οι πωλήσεις ενεργητικού και οι ασκήσεις επαναγοράς τίτλων αναμένεται να βελτιώσουν σημαντικά τους κεφαλαιακούς δείκτες της Εθνικής έως τον Ιούνιο. 

Ωστόσο, οι δείκτες βιωσιμότητας των τραπεζών συνεχίζουν να αντανακλούν το ρίσκο μεγαλύτερων πιέσεων σε ποιότητα ενεργητικού και κερδοφορία, που εάν δεν περιοριστούν, ενδέχεται να οδηγήσουν σε νέες κεφαλαιακές ανησυχίες.

Επίσης, οι τράπεζες είναι αντιμέτωπες με ρίσκα ενοποίησης και διοικητικών αναδιαρθρώσεων (ιδίως η Alpha και η Πειραιώς) ενώ οι οικονομικές συνθήκες αναμένεται να παραμείνουν αδύναμες, με τη Fitch να προβλέπει ύφεση 4,3% το 2013 και ήπια ανάκαμψη από το 2014. 

Η Fitch εκτιμά ότι οι κεφαλαιακοί δείκτες των τραπεζών θα παραμείνουν υπό πίεση και το 2013, καθώς θα συνεχίσει να επιδεινώνεται τόσο η κερδοφορία, όσο και η ποιότητα ενεργητικού. Ωστόσο, οι κεφαλαιακές πιέσεις ενδέχεται να υποχωρήσουν αμέσως μετά, εκτός εάν επιμείνουν οι συνθήκες ύφεσης στην εγχώρια οικονομία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v