Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Χείρα βοηθείας" σε ιδιωτικοποίηση ΔΕΠΑ το δάνειο

Η ΔΕΗ θα μπορέσει να διευθετήσει τις οφειλές της προς τους διαχειριστές των δικτύων, αυτοί με τη σειρά τους θα πληρώσουν τους ανεξάρτητους παραγωγούς ώστε οι τελευταίοι να πληρώσουν τις οφειλές τους στη ΔΕΠΑ

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Χείρα βοηθείας σε ιδιωτικοποίηση ΔΕΠΑ το δάνειο
«Ανάσα» στη ΔΕΗ και εμμέσως και στη ΔΕΠΑ θα προσφέρει η εκταμίευση των 190 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) προς τη ΔΕΗ που ανακοινώθηκε σήμερα.

Και αυτό γιατί η ΔΕΗ θα μπορέσει να διευθετήσει τις οφειλές της προς τους διαχειριστές των δικτύων (ΑΔΜΗΕ και ΛΑΓΗΕ) και αυτοί με τη σειρά τους θα πληρώσουν τους ανεξάρτητους παραγωγούς για την ενέργεια που πρόσφεραν στο σύστημα ώστε οι τελευταίοι να πληρώσουν τις οφειλές τους στη ΔΕΠΑ.

Με τον τρόπο αυτό κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι θα αρθεί το αδιέξοδο στην αγορά ηλεκτρισμού και θα αρθούν κάποια εμπόδια στην ιδιωτικοποίηση της τελευταίας, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Στο σημερινό κονδύλι, αν συνυπολογιστούν και τα 95 εκατ. ευρώ που είχαν εκταμιευθεί από την ΕΤΕπ πριν από λίγες εβδομάδες, τότε ανεβαίνει το ποσό που θα εκταμιεύσει η ΔΕΗ στα 285 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό είναι υπόλοιπο από δάνεια που είχαν υπογραφεί με τη ΔΕΗ στο παρελθόν.

Σημειώνεται ότι σήμερα η ΕΤΕπ ανακοίνωσε ότι 190 εκατ. ευρώ χορηγούνται στη ΔΕΗ για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και απόδοσης στην Ελλάδα. Οι σχετικές επενδύσεις θα συμβάλουν στον εκσυγχρονισμό, την επέκταση και την αύξηση της απόδοσης των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρισμού στο σύνολο της χώρας και θα επιτρέψουν, μεταξύ άλλων, την αποδοτική εκμετάλλευση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Καλύπτουν όλο το φάσμα από την υψηλή τάση των 400kV ως τη χαμηλή τάση και περιλαμβάνουν πολυάριθμα έργα που εντάσσονται στα διευρωπαϊκά δίκτυα ενέργειας. Για τον λόγο αυτόν υποστηρίζονται από την ΕΤΕπ με χρηματοδότηση συνολικού ύψους 950 εκατ. ευρώ, η οποία εγκρίθηκε από την Τράπεζα το 2009 και χορηγείται σε δόσεις τα τελευταία χρόνια. Το παρόν δάνειο των 190 εκατ. ευρώ αποτελεί την τελευταία δόση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v