ΟΕΥ: Αντιδρά για νέα δομή οικονομικής διπλωματίας

Αντιτίθενται οι διπλωματικοί υπάλληλοι ΟΕΥ στην υπαγωγή στο ΥΠΑΝ του κλάδου της οικονομικής διπλωματίας και της προώθησης των ελληνικών συμφερόντων στο εξωτερικό.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
ΟΕΥ: Αντιδρά για νέα δομή οικονομικής διπλωματίας
Τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενο επιστροφής στις πρακτικές του παρελθόντος, δηλαδή της πολυφωνίας και του πολυκερματισμού των υπηρεσιών στην προώθηση των ελληνικών οικονομικών συμφερόντων στο εξωτερικό, κρούουν οι διπλωματικοί υπάλληλοι Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων οι οποίοι αντιτίθενται στη μεταφορά του κλάδου από το Υπουργείο Εξωτερικών στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Αν και τάσσονται υπέρ των προτάσεων της ομάδας των Ολλανδών εμπειρογνωμόνων της Task Force περί της δημιουργίας ενός ενιαίου σχήματος για τον καλύτερο συντονισμό της οικονομικής διπλωματίας της χώρας, θεωρούν ότι η μεταφορά στο υπουργείο Ανάπτυξης θα αποτελέσει τροχοπέδη στη προσπάθεια.

Την ίδια ώρα οι διπλωματικοί υπάλληλοι ΟΕΥ αν και έχουν ζητήσει να συναντηθούν με τον υπουργό Ανάπτυξης αυτό δεν έχει γίνει εφικτό λόγω φόρτου εργασίας. Μέσω της συνάντησης αυτής που επιδιώκουν είναι να ξεκαθαρίσει ποιο θα είναι το πλαίσιο και πως θα λειτουργήσει το σχήμα.

Σημειώνεται ότι οι προτάσεις – υποδείξεις των Ολλανδών όσον αφορά στην οργάνωση των νέων δομών εστιάζονται στη συγκέντρωση όλων των αρμοδιοτήτων που έχουν σχέση με τις επενδύσεις και τις εξαγωγές σε ένα ενιαίο σχήμα, λόγω της έλλειψης συντονισμού των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων στο εσωτερικό της χώρας. Το σχήμα αυτό περιλαμβάνει την ενοποιημένη μονάδα χάραξης πολιτικής που θα συγκεντρώνει όλες τις αρμοδιότητες της Οικονομικής Διπλωματίας την οποία πρότειναν να υπαχθεί είτε στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, είτε στο ΥΠΕΞ είτε στο ΥΠΑΝ.

Παράλληλα προτάθηκε να συσταθεί δημόσιος οργανισμός που θα προκύψει από τη συγχώνευση του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου και του Invest in Greece ο οποίος θα εφαρμόζει την σχεδιασθείσα στρατηγική, ασκώντας μόνο προωθητικό ρόλο.

Όπως ανέφεραν το μεσημέρι της Τετάρτης εκπρόσωποι των ΟΕΥ, μετά την παρουσίαση της έκθεσης (6/12/2012) συμφωνήθηκε η έναρξη της διαδικασίας για τη δημιουργία του οδικού χάρτη. Όμως στις 9 Ιανουαρίου ο υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε αιφνίδια, όπως ειπώθηκε από τους διπλωματικούς υπαλλήλους, και πριν υποβληθούν τα τελικά συμπεράσματα των Ολλανδών την μεταφορά του κλάδου ΟΕΥ και των αρμοδιοτήτων του στο ΥΠΑΝ.

Όπως σημείωσαν διπλωματικοί υπάλληλοι ΟΕΥ, ο κλάδος ΟΕΥ υποστηρίζει διαχρονικά ότι η οικονομική διπλωματία θα πρέπει να είναι στις πρώτες προτεραιότητες στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής. Για τον λόγο αυτό οι ΟΕΥ προτείνουν τον μετασχηματισμό της υφιστάμενης Γενικής Γραμματείας ΔΟΣ & ΑΣ του υπουργείου Εξωτερικών, σε συντονιστική μονάδα χάραξης πολιτικής για την εξωστρέφεια και την οικονομική διπλωματία.
 
Εναλλακτικά δε προτείνουν την υπαγωγή της στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, ενώ εισηγήθηκαν την ενίσχυση, σε μέσα και προσωπικό των γραφείων ΟΕΥ, σε συγκεκριμένες αγορές σύμφωνα με τις προτεραιότητας επί τη βάσει εθνικού σχεδίου για την υποστήριξη της εξωστρέφειας, συγκεκριμένων ανταγωνιστικών κλάδων προϊόντων σε αγορές – στόχους.

Οι ίδιοι αντιτίθενται στο σενάριο που θέλει να δημιουργείται μια Ανώνυμη Εταιρεία η οποία θα χαράσσει την πολιτική και θα την εφαρμόζει, καθώς εκτιμούν ότι θα είναι ασαφές το καθεστώς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v