Ερευνα πετρελαίου:Τελειώνει η α΄ φάση συζητήσεων

Με καθυστέρηση μηνών ξεκίνησε η διαδικασία διαπραγμάτευσης μεταξύ Δημοσίου και εταιρειών που προκρίθηκαν για τις έρευνες σε Ιωάννινα, Πατραϊκό Κόλπο και Κατάκολο. Ενδιαφέρον και για άλλες περιοχές.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Ερευνα πετρελαίου:Τελειώνει η α΄ φάση συζητήσεων
Με καθυστέρηση μηνών ξεκίνησε η διαδικασία διαπραγμάτευσης μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και των εταιρειών που προκρίθηκαν για την πραγματοποίηση ερευνών σε Ιωάννινα, Πατραϊκό Κόλπο και Κατάκολο.

Η διαπραγμάτευση θα γίνει με βάση τις προτάσεις που έκαναν οι ενδιαφερόμενες εταιρείες στο σχέδιο συμφωνίας (model agreement), το οποίο συμπλήρωσαν και απέστειλαν στην επιτροπή διαπραγμάτευσης πριν από περίπου 3 μήνες.

Η όλη διαδικασία του διαγωνισμού open door χαρακτηρίζεται από πολύ αργούς ρυθμούς. Ο διαγωνισμός για τις τρεις περιοχές που παραχωρούνται για έρευνα ξεκίνησε πριν από περίπου έναν χρόνο, τον Ιούλιο του 2012, όταν κατατέθηκαν οι προσφορές, αλλά αυτές ανοίχτηκαν τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου.

Πριν από λίγους μήνες οι υποψήφιες εταιρείες παρουσίασαν στη 17μελή επιτροπή του ΥΠΕΚΑ τα σχέδιά τους για την έρευνα και την εκμετάλλευση των περιοχών. Στη συνέχεια, η επιτροπή ενέκρινε τις εταιρείες που θα περάσουν στο δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού και απέστειλε το σχέδιο συμφωνίας, ζητώντας από αυτές να κάνουν συμπληρώσεις και παρατηρήσεις.

Η διαδικασία αυτή ολοκληρώθηκε πριν από περίπου τρεις μήνες και την περασμένη εβδομάδα εκλήθησαν από την επιτροπή διαπραγμάτευσης, επικεφαλής της οποίας είναι ο γ.γ. του ΥΠΕΚΑ Κώστας Μαθιουδάκης, να προσέλθουν για διαπραγμάτευση. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, κάθε μέρα θα εξετάζονται οι προτάσεις για μία περιοχή. Έτσι:

* Χθες εξετάστηκαν οι προτάσεις των κοινοπραξιών Εnergean oil and Gas, Trajan Oil and Gas Limited, Schlumberger και ΕΛΠΕ, Edison International, Melrose Resources Plc. για τον Πατραϊκό.

* Σήμερα Τετάρτη εξετάζονται οι προτάσεις των κοινοπραξιών Energean Oil and Gas, Trajan Oil and Gas Limited, Schlumberger και Grekoil Energy Ventures για το Κατάκολο.

* Την Πέμπτη θα εξεταστούν οι προτάσεις των κοινοπραξιών Energean Oil and Gas, Petra Petroleum, Schlumberger και Chariot Oil and Gas για τα Ιωάννινα.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται ότι η επιτροπή θα ζητήσει από τους συμμετέχοντες τη βελτίωση των όρων που προτείνουν στο σχέδιο συμφωνίας, κάτι που ορισμένες ζητούν να γίνει εγγράφως, με κλειστούς φακέλους, και όχι με την ανταλλαγή ηλεκτρονικών μηνυμάτων, προκειμένου να διασφαλιστεί η διαφάνεια της διαδικασίας.

Εν τω μεταξύ, και σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, υπήρξε εμπλοκή με την αξιολόγηση των εταιρειών που προκρίθηκαν, καθώς εταιρεία που αποκλείστηκε από τον διαγωνισμό για τα Ιωάννινα, και συγκεκριμένα η Arctic Hunter, κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα κατά της επιλογής της Chariot, η οποία ωστόσο δεν έχει εξεταστεί ακόμη.


Ενδιαφέρον και για άλλες περιοχές

Ενδιαφέρον και για άλλες περιοχές, και συγκεκριμένα για τον Θερμαϊκό Κόλπο και τον κόλπο Ορφανού, έχει εκδηλώσει η ισραηλινή Ratio σε συνεργασία με την ελληνική Εnergean.

Το ενδιαφέρον εκφράστηκε εγγράφως, ενώ όπως είναι γνωστό οι δύο συγκεκριμένες περιοχές είναι από τις πλέον πετρελαιοπιθανές.

Μάλιστα, για τον Θερμαϊκό επρόκειτο το 1981 να υπογραφεί σύμβαση έρευνας και εκμετάλλευσης με τη Shell, η οποία ωστόσο ανεστάλη οριστικά με την ανάληψη της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με την ισχύουσα κοινοτική νομοθεσία, σε περίπτωση επίσημης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για μία περιοχή, η εκάστοτε κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να απαντήσει. Αν αρνηθεί, μπορεί να αιτιολογήσει την άρνησή της επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφάλειας ή προστασίας του περιβάλλοντος.

Σε περίπτωση που δεχτεί την πρόταση, θα πρέπει να δημοσιεύσει στην εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων το ενδιαφέρον για έρευνα στη συγκεκριμένη περιοχή και να θέσει χρονικό όριο μέσα στο οποίο μπορεί και όποιος άλλος επιθυμεί να εκδηλώσει ενδιαφέρον, οπότε στη συνέχεια ακολουθεί μία οιονεί διαγωνιστική διαδικασία, η οποία μπορεί να καταλήξει σε υπογραφή σύμβασης.

Ωστόσο, στην περίπτωση των δύο εταιρειών δεν υπήρξε καμία απάντηση, παρότι οι προτάσεις τους παρουσιάστηκαν σε κυβερνητικά στελέχη που εμπλέκονται στα θέματα ερευνών σε θαλάσσιες περιοχές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v