Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διπλή έρευνα εισαγγελίας για λαθρεμπόριο-Ντυναν

Σε διπλή έρευνα προχωρά η εισαγγελία αναφορικά με το λαθρεμπόριο τσιγάρων αλλά και την κακοδιαχείρηση στο Ερρίκος Ντυνάν.

Διπλή έρευνα εισαγγελίας για λαθρεμπόριο-Ντυναν
Σε διπλή έρευνα προχωρά η εισαγγελία αναφορικά με το λαθρεμπόριο τσιγάρων αλλά και την κακοδιαχείρηση στο Ερρίκος Ντυνάν.

Λαθρεμπόριο τσιγάρων

Εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσε δημοσίευμα της εφημερίδας " Καθημερινή" για εκτεταμένο λαθρεμπόριο τσιγάρων που γίνεται στους δρόμους της Αθήνας, απ΄το οποίο σύμφωνα με στοιχεία της γενικής γραμματείας διαφάνειας χάνονται κάθε χρόνο πάνω από 800 εκατομμύρια ευρώ για το κρατικό ταμείο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα το λαθρεμπόριο γίνεται στο κέντρο της Αθήνας και μάλιστα απέναντι από τα γραφεία της Δημοτικής αστυνομίας.

Ερρίκος Ντυνάν 

Την παρέμβαση της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών προκάλεσε δημοσίευμα της ίδια εφημερίδας η οποία δημοσίευσε έκθεση από την οποία προκύπτει κακοδιαχείριση στα οικονομικά του Ερρίκος Ντυνάν.

Σύμφωνα με την έκθεση παρά το γεγονός οτι όπως προκύπτει από τα στοιχεία το έσοδα του νοσοκομείου μειώνονται, το "Ερρίκος Ντυνάν" εμφανίζεται μέσα σε μία τετραετία να τετραπλασιάζει τον αριθμό των δωρεάν νοσηλευόμενων σε αυτό. Σημειωτέον οτι το «Ερρίκος Ντυνάν», το ανήκει στο ίδρυμα, Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ), ο οποίος, μεταξύ άλλων, πρέπει να περιθάλπει απόρους.

Σύμφωνα με την έκθεση για τη «Διερεύνηση των όρων αποδοτικότητας του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν», που συντάχθηκε τον Μάιο του 2010 από την ερευνητική ομάδα του καθηγητή Λυκούργου Λιαρόπουλου (Σ. Πασάλογλου, Κ. Τσαβαλιάς), υπάρχουν τουλάχιστον «περίεργα ευρήματα»: Παρατηρείται σειρά ειδικών συμβάσεων με Ταμεία που σχετίζονται με δικαστικούς, υπαλλήλους διοικητικών δικαστηρίων, απόστρατους αξιωματικούς της αστυνομίας και άλλες ομάδες, που νοσηλεύονται «με έκπτωση».

Το ίδιο προβλέπεται και για τον ΕΔΟΕΑΠ, για τους οποίους έχει καθοριστεί ειδικός «τιμοκατάλογος», όπως και για τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών.

Τέλος για το Σώμα Ορκωτών Λογιστών προβλέπεται έκπτωση 25% «στο τιμολόγιο των ιδιωτών». Ο αριθμός των «δωρεάν νοσηλευθέντων» εκτοξεύθηκε από 2,1% του συνόλου το 2005 σε 11% (2.300 περιστατικά, δηλαδή) το 2009.

Η διαχείριση του νοσοκομείου μέσα στη γενικευμένη κρίση είχε ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με την ελεγκτική εταιρεία Grant Thornton, να εμφανίσει το Κοινωφελές Ίδρυμα Ερρίκος Ντυνάν αρνητικό κεφάλαιο κίνησης 71,7 εκατομμύρια ευρώ στο τέλος του 2010 και βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις ένα χρόνο αργότερα, που είχαν αυξηθεί στα 143 εκατομμύρια (έναντι 21 εκατομμυρίων ευρώ στο τέλος του 2001 με την είσοδο της χώρας στο ευρώ).

Η ελεγκτική εταιρεία σημειώνει ότι «οι υποχρεώσεις προς άμεση κάλυψη» ήταν «διπλάσιες των άμεσα εισπρακτέων απαιτήσεων, ενώ ο χρόνος πληρωμής των προμηθευτών είχε ανέλθει από τις 497 ημέρες το 2009 στις 569 ημέρες το 2010.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v