Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δίκη Άκη: Απορρίφθηκαν όλες οι ενστάσεις

Όλες τις ενστάσεις των κατηγορουμένων στη δίκη Άκη απέρριψε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Δεκτή μόνο η ένσταση του Γεωργουλάκη να μη ληφθεί υπόψη η κατάθεσή του στην Κύπρο για την υπόθεση.

Δίκη Άκη: Απορρίφθηκαν όλες οι ενστάσεις
Στην απόρριψη όλων των ενστάσεων των κατηγορουμένων προέβη το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ενώπιον του οποίου δικάζεται ο Άκης Τσοχατζόπουλος και 18 ακόμη συγκατηγορούμενοί του για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει απόφαση επί της ενστάσεως που κατέθεσε η υπεράσπιση της Βίκυς Σταμάτη, ότι δηλαδή μέρος της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα φέρεται να έγινε στην αλλοδαπή, και συγκεκριμένα στην Ελβετία όπου η κ. Σταμάτη διατηρούσε λογαριασμό.

Επίσης έκανε δεκτή την ένσταση του κατηγορούμενου κ. Γεωργουλάκη, ο οποίος ζήτησε να μη ληφθεί υπόψη η κατάθεση που είχε δώσει στην Κύπρο πριν καταστεί κατηγορούμενος για την ίδια υπόθεση.

Το δικαστήριο απέρριψε την ένσταση του Άκη Τσοχατζόπουλου σύμφωνα με την οποία το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα δεν υφίσταται, καθώς το βασικό αδίκημα της παθητική δωροδοκίας έχει παραγραφεί.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου, το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα μπορεί να αντιμετωπιστεί και αυτοτελώς.

Ως προς την ένσταση του Άκη Τσοχατζόπουλου για μη νόμιμη κλήτευσή του από το δικαστήριο, η απόφαση ήταν και πάλι απορριπτική καθώς έκριναν ότι η κλήτευση ήταν νόμιμη δεδομένου ότι είχε προηγηθεί αμετάκλητο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών.

Ως προς τις ακυρότητες της προδικασίας που αρκετοί εκ των κατηγορουμένων επικαλέστηκαν, το δικαστήριο απεφάνθη ότι αυτές έπρεπε να είχαν κριθεί σε προηγούμενο στάδιο και όχι ενώπιον του δικαστηρίου, ενώ τέλος ως προς την ποινική δίωξη που είχε ασκηθεί σε βάρος του Άκη Τσοχατζόπουλου για την ίδια υπόθεση, το δικαστήριο απεφάνθη ότι δεν είναι αρμοδιότητά του να την κρίνει.

Μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας επί των ενστάσεων, ακολούθησαν σύντομες τοποθετήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης.

Ο συνήγορος του κατηγορούμενου Νίκου Ζήγρα ζήτησε από το δικαστήριο να επαναφέρει στην τάξη τον συνήγορο υπεράσπισης της Βίκυς Σταμάτη, Αλέξη Κούγια, ο οποίος σε κάποια χρονική στιγμή αποκάλεσε τον εξάδελφο του πρώην υπουργού «μετανοούσα Μαγδαληνή».

«Η στάση του κατηγορούμενου είναι ίδια και απαράκλητη και δεν θα επηρεαστεί από επιθέσεις», είπε.

Οι συνήγοροι του Άκη Τσοχατζόπουλου επανέφεραν το αίτημα για κλήτευση στη δίκη των μελών του ΚΥΣΕΑ, που -όπως είπαν- ήταν αυτοί που έλαβαν τις αποφάσεις για την υπογραφή των συμβάσεων για τα εξοπλιστικά προγράμματα για τα οποία κατηγορείται ότι έλαβε μίζα ο πρώην υπουργός.

Επίσης, ζήτησαν την κλήτευση των πρώην υπουργών Άμυνας Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, καθώς και του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να εξεταστούν ως προς τους λόγους που δεν υλοποιήθηκαν οι συμβάσεις για τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Απαντώντας μάλιστα στην Εισαγγελέα, ο συνήγορος του Άκη Τσοχατζόπουλου Λεωνίδας Κοτσαλής υποστήριξε: «Είπατε ότι φυλάσσετε Θερμοπύλες. Να σας απαντήσουμε ότι κι εμείς το ίδιο κάνουμε και θα φροντίσουμε με κάθε τρόπο τη δίκαιη έκβαση της διαδικασίας. Είναι αυτονόητο ότι θα είμαστε σε κάθε στιγμή σε ετοιμότητα. Εδώ δικάζεται ένα πρόσωπο όχι τυχαίο, ένας πρώην υπουργός».


Ανακοίνωση του Αλέξη Κούγια

"Μετά την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, το οποίο δέχθηκε, ότι η μόνη βάσιμη, νομικά και ουσιαστικά, ένσταση, από όσες υπεβλήθησαν, είναι της εντολέως μας Βασιλικής Τσοχατζοπούλου, δηλώνουμε τα εξής:

Τόσο εγώ ο ίδιος προσωπικά, όσο και οι συνεργάτες μου, είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, αφού η μόνη ένσταση που δεν απερρίφθη αφορά την εντολέα μας Βασιλική Τσοχατζοπούλου.

Η απόφαση αυτή του Δικαστηρίου αποδυναμώνει στο μεγαλύτερο βαθμό το κατηγορητήριο που αφορά την εντολέα μας και τις επόμενες ημέρες ενώπιον του αρμοδίου Συμβουλίου Εφετών θα υποβάλουμε αίτηση άρσης της προσωρινής της κρατήσεως.

Η απόφαση αυτή, σε συνδυασμό με τα σοβαρά προβλήματα υγείας, που αποδεδειγμένα αντιμετωπίζει η κ. Τσοχατζοπούλου, καθώς και το γεγονός ότι, ένα παιδί ηλικίας 5 ετών μεγαλώνει σ’ ένα χωριό της Λοκρίδας με δύο υπερηλικιωμένους ανθρώπους, χωρίς την παρουσία μηδενός εκ των γονέων του, μας οπλίζει με την αισιοδοξία ότι η ως άνω αίτηση της κ. Τσοχατζοπούλου θα γίνει δεκτή".


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v