Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο τραπέζι της διακομματικής ο φόρος ακινήτων

Ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων επί τάπητος στη σημερινή διακομματική. Από τράπεζες και ΕΛΤΑ η πληρωμή φόρων και χρεών από την 1η Ιουνίου.

Στο τραπέζι της διακομματικής ο φόρος ακινήτων
Ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων, ο οποίος θα αντικαταστήσει από το 2014 τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας και το ειδικό τέλος που πληρώνουμε μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, θα απασχολήσει την προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Στην προηγούμενη συνεδρίαση πριν από το Πάσχα, αποφασίστηκε η πλήρης καταγραφή από την πλευρά των φορολογουμένων των αγροτεμαχίων, βοσκοτόπων και οικοπέδων που έχουν στην κατοχή τους και τα οποία βρίσκονται εκτός σχεδίου, προκειμένου να καταστεί δυνατή η εφαρμογή του νέου φόρου από τον επόμενο χρόνο.

Με βάση τα στοιχεία που θα δηλώσουν οι φορολογούμενοι, θα υπολογιστεί η φορολογητέα αξία των αγροτεμαχίων, καθώς και τα έσοδα που θα εισπραχθούν από την επιβολή του φόρου.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα δημιουργήσει μια ειδική εφαρμογή όπου θα δηλώνονται λεπτομερώς όλα τα αγροτεμάχια.

Στον πίνακα 2 του εντύπου Ε9 θα προστεθούν νέοι κωδικοί, όπου οι φορολογούμενοι θα πρέπει να αναγράψουν περισσότερα στοιχεία για τα ακίνητα που βρίσκονται εκτός σχεδίου. Για παράδειγμα, θα πρέπει να δηλώσουν εάν το ακίνητο βρίσκεται σε ορεινή, ημιορεινή ή πεδινή περιοχή, αν η έκταση είναι καλλιεργήσιμη κ.λπ.

Ο νέος τρόπος φορολόγησης των ακινήτων για το επόμενο έτος θα πρέπει να εξασφαλίζει έσοδα 3,2 δισ ευρώ και γι' αυτό γίνονται διάφορα σενάρια με τα αγροτεμάχια που θα φορολογηθούν, αλλά και για το ύψος του αφορολόγητου ορίου.

Αύριο Τετάρτη λήγει και η προθεσμία που έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικών για τη διόρθωση λαθών στα στοιχεία των ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων.

Εν όψει του υπολογισμού του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων (Ε.Ε.Τ.Α.) έτους 2013, όσοι πολίτες έχουν εντοπίσει λάθη σε στοιχεία ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου (επιφάνεια, τιμή ζώνης, παλαιότητα) πρέπει να υποβάλουν στον αρμόδιο δήμο αίτημα διόρθωσής τους μέχρι τη 15η Μαΐου 2013.

Αντίστοιχα, οι δήμοι όλης της χώρας υποχρεούνται στην αποστολή καταστάσεων με τα ορθά στοιχεία των ακινήτων (τιμή ζώνης, τετραγωνικά μέτρα, παλαιότητα) στο ΔΕΔΔΗΕ μέχρι την 31η Μαΐου 2013.


Λουκέτο στα ταμεία της εφορίας

Εν τω μεταξύ λουκέτο βάζουν από την 1η Ιουνίου τα ταμεία των εφοριών. Φόροι και χρέη των πολιτών θα πληρώνονται μετά την ημερομηνία αυτή μέσω των τραπεζών και των ΕΛΤΑ.

Σήμερα, η πληρωμή των βεβαιωμένων οφειλών γίνεται παράλληλα στις ΔΟΥ, στις τράπεζες και στα ΕΛΤΑ. Όμως, από την 1η Ιουνίου θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο στις τράπεζες και στα ΕΛΤΑ., πλην ιδιαίτερων περιπτώσεων κατόπιν έγκρισης του προϊσταμένου της εφορίας.

Η πληρωμή των οφειλών θα γίνεται με τη χρήση του μοναδικού κωδικού, ο οποίος ονομάζεται Ταυτότητα Οφειλής (Τ.Ο.) και Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής (ΤΡΟ) αντίστοιχα στα ΕΛΤΑ. ή σε κάθε τράπεζα, χωρίς να είναι απαραίτητη η διατήρηση λογαριασμού καταθέσεων από την πλευρά του οφειλέτη. Με τους κωδικούς αυτούς ο φορολογούμενος θα μπορεί να καταβάλλει είτε το σύνολο είτε μέρος της οφειλής του ή των δόσεων αποπληρωμής αυτής.

Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να πληροφορηθούν τους κωδικούς μέσω του δικτυακού τόπου της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), από το ειδοποιητήριο που θα λαμβάνουν από τη ΓΓΠΣ και από τις εφορίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v