Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣτΕ: Απορρίφθηκε το αίτημα της ΟΛΜΕ

Απορρίφθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας το αίτημα της ΟΛΜΕ για εκδοση προσωρινής διαταγής προκειμένου να ανασταλεί η απόφαση για την επίταξη των εκπαιδευτικών.

ΣτΕ: Απορρίφθηκε το αίτημα της ΟΛΜΕ
Απερρίφθη από τον αντιπρόεδρο του ΣτΕ αίτημα της ΟΛΜΕ για έκδοση προσωρινής διαταγής με την οποία να αναστέλλεται η απόφαση της επίταξης των εκπαιδευτικών προκειμένου να διεξαχθούν οι πανελλαδικές εξετάσεις.

Η κύρια προσφυγή θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας στις 7 Ιουνίου , ενώ η Ομοσπονδία έχει καταθέσει στο ανώτατο δικαστήριο και αίτηση αναστολής.

Στην προσφυγή επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι η επιστράτευση των εκπαιδευτικών είναι αντίθετη στο άρθρο 22 του Συντάγματος που απαγορεύει την αναγκαστική εργασία και στο άρθρο 23 του συνταγματικού χάρτη που προστατεύει τη συνδικαλιστική ελευθερία, ενώ παραβιάζει και σειρά διεθνών συμβάσεων.

Όπως επισημαίνουν οι εκπαιδευτικοί δεν υφίσταται «έκτακτη ανάγκη» όπως προβλέπει η νομοθεσία για την επιστράτευσή τους. Επιπλέον υπογραμμίζεται ότι οι αποφάσεις για την επιστράτευση των εκπαιδευτικών επικαλούνται αυθαίρετα και παντελώς αστήρικτα τον υποτιθέμενο κίνδυνο «δήθεν» πρόκλησης στην υγεία των υποψηφίων μαθητών.

«Η εκτελεστική εξουσία επιδεικνύοντας πρωτοφανή αδιαλλαξία δεν ενεργοποίησε καν οποιαδήποτε μορφή ουσιαστικού δημοσίου διαλόγου και ούτε επέδειξε διάθεση καλόπιστης διαπραγμάτευσης για την επίλυση των φλεγόμενων προβλημάτων του κλάδου και του δημοσίου σχολείου, προβλήματα που επιτείνονται με την απόφαση της Κυβέρνησης να προωθήσει στην παρούσα χρονική στιγμή διατάξεις για τις οποίες μόλις προ ολίγων μηνών μας διαβεβαίωνε ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστούν, αναγνωρίζοντας εμμέσως τον επιζήμιο χαρακτήρα τους», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην προσφυγή.

Η πολιτική επιστράτευση θα τεθεί σε ισχύ στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης -όπως ορίζει η απόφαση- και θα ισχύει και μετά τη λήξη των πανελλαδικών που ξεκινούν την Παρασκευή.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού επισημαίνουν για την πολιτική επιστράτευση των εκπαιδευτικών ότι «είναι ένας νομικά ορθός τρόπος και η κίνηση αυτή είναι πολιτικά επιβεβλημένη». Ο Αντώνης Σαμαράς, όπως αναφέρουν, με την απόφαση αυτή θέλησε να δώσει τέλος στα σενάρια «ομηρίας» των μαθητών και των οικογενειών τους σε περίπτωση που η ΟΛΜΕ προχωρούσε σε απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα στις εξετάσεις.

Ο μηχανισμός του υπουργείου Παιδείας, αλλά και οι νομαρχίες, που είναι επιφορτισμένες με το συντονισμό των πολιτικών επιστρατεύσεων, από το Σαββατοκύριακο βρίσκονται σε επιφυλακή για την ομαλή διεκπεραίωση των διαδικασιών.

Πηγές του υπουργείου Παιδείας εμφανίζονται ικανοποιημένες από το χρονοδιάγραμμα των εργασιών και διαβεβαιώνουν ότι όλα θα είναι έτοιμα στην ώρα τους για τις πανελλαδικές εξετάσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v