Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ακονίζονται μαχαίρια στη μάχη του ψωμιού

Από την Κύπρο εφορμά ο νέος ανταγωνιστής στον χώρο των αλυσίδων αρτοποιίας. Φουντώνει ο ανταγωνισμός στη σκιά της πρόσφατης μάχης για το bake off.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Ακονίζονται μαχαίρια στη μάχη του ψωμιού
Την ώρα που οι παραδοσιακοί αρτοποιοί συνεχίζουν να συγκρούονται με το υπουργείο Ανάπτυξης για το bake off και οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ ξανακτίζουν τις ζεστές γωνιές τους, μια νέα γενιά... μεταμοντέρνων αρτοποιείων - ζαχαροπλαστείων έχει κάνει την εμφάνισή της στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Τελευταία έλευση το Frank Ze Paul στη Δροσιά, που εγκαινίασε πρόσφατα ο κυπριακός όμιλος Imperial Trading Co. Ltd. συμφερόντων του L.P. Ellinas Group. Τα σχέδια του ομίλου δεν σταματούν στη Δροσιά, αντιθέτως σχεδιάζεται η ανάπτυξη της αλυσίδας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Στο πλαίσιο αυτό, ο όμιλος αναζητά ακίνητα για τη δημιουργία και άλλων καταστημάτων, με στόχο έως το τέλος του έτους να λειτουργούν δύο ακόμη σημεία στην Αττική. Θα ακολουθήσει επέκταση στην επαρχία, αλλά και στο εξωτερικό, με έμφαση σε περιοχές επιχειρηματικού ενδιαφέροντος του L.P. Ellinas Group, όπως η Ρουμανία και πιθανόν χώρες της Μ. Ανατολής.

Σημειώνεται ότι ο όμιλος Imperial Trading εξαγόρασε το brand από τους ιδιοκτήτες του ομώνυμου καταστήματος που λειτουργεί στο Π. Φάληρο -στο οποίο διατηρεί μετοχική συμμετοχή- και στο εξής αναπτύσσει αυτόνομα τα νέα καταστήματα, υπό το συγκεκριμένο brand.


Ο ανταγωνισμός

Του Frank Ze Paul, που έχει τον αέρα γαλλικής boulangerie, όπως και η boulangerie paul στην Πανεπιστημίου, έχουν προηγηθεί τα τελευταία χρόνια ουκ ολίγα οργανωμένα δίκτυα, με την αλυσίδα Βενέτη να αποτελεί το πλέον αναγνωρισμένο οργανωμένο brand στη συγκεκριμένη αγορά.

Η Βενέτης ξεκίνησε τη δραστηριότητά της το 1948, όταν στην Κηφισιά άνοιξε τις πόρτες του ο πρώτος Φούρνος Βενέτη. Σήμερα, μετά από 65 χρόνια, η εταιρεία δραστηριοποιείται σε κλειστές και ανοιχτές αγορές έχοντας αναπτύξει δίκτυο 62 σημείων διάθεσης προϊόντων άρτου, γλυκισμάτων και κάθε είδους προϊόντων αρτοποιίας, ζαχαροπλαστικής και άλλων σχετικών ειδών.

Από τις πλέον γνωστές αλυσίδες, αν και με μικρό σχετικά δίκτυο καταστημάτων -τέσσερα σημεία- είναι η αλυσίδα The Bakers, που έκανε την εμφάνισή της στην αγορά την άνοιξη του 2007.

Στη λίστα με τις οργανωμένες αλυσίδες αρτοποιείων βρίσκεται μεταξύ άλλων το Απολλώνιο, που ανήκει στην εισηγμένη στο Χ.Α. Καραμολέγκο, οι Αττικοί Φούρνοι που αναπτύσσονται ραγδαία και το Χωριάτικο.

Ανάλογη εικόνα και στη Θεσσαλονίκη, η οποία διαθέτει μεταξύ άλλων και την αλυσίδα Ble, η οποία σήμερα λειτουργεί τρία καταστήματα στη συμπρωτεύουσα, ένα εκ των οποίων είναι από τα πιο ωραία αρτοποιεία στην Ελλάδα. Το συγκεκριμένο κατάστημα στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό διατηρητέο κτίριο στη γωνία Αγ. Σοφίας και Γεωργίου Σταύρου. Την αρχιτεκτονική του Ble την υπογράφουν ο κορυφαίος μινιμαλιστής Claudio Silvestrin και η GiulΙana Salmaso, ενώ ο επιβλητικός ξυλόφουρνος σε σχήμα μετεωρικού μονόλιθου, ύψους 12 μέτρων -ο ψηλότερος στον κόσμο- είναι το σήμα κατατεθέν του Ble, μια κατασκευή της ομάδας Cob.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v