«Οι κοινωνικοί εταίροι να βρούμε λύση για ΕΓΣΣΕ»

Την ανάγκη οι κοινωνικοί εταίροι να βρουν από κοινού λύση στην επαναθεσμοθέτηση της υποχρεωτικής επέκτασης της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) τονίζει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

«Οι κοινωνικοί εταίροι να βρούμε λύση για ΕΓΣΣΕ»
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, με αφορμή τη λήξη στις 15 Μαΐου του τριμήνου της μετενέργειας της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας καθώς και 42 κλαδικών συμβάσεων, επισημαίνει την ανάγκη της σύμπραξης των θεσμοθετημένων κοινωνικών εταίρων για την εύρεση λύσης.

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΕΕ, επί του παρόντος η Συνομοσπονδία μπορεί να μετέχει σε μία συμφωνία εργασιακής ειρήνης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για την ανάσχεση της ανεργίας, την πάταξη της ανασφάλιστης και «μαύρης» εργασίας καθώς και την επιθυμία όλων να επιστρέψει η διαδικασία στην αρμοδιότητά τους και να επαναθεσμοθετηθεί η υποχρεωτική επέκταση της ΕΓΣΣΕ.

Η ΕΣΕΕ σημειώνει επίσης ότι οι θεσμοθετημένοι κοινωνικοί εταίροι, μέσω της δύναμης του κοινωνικού διαλόγου «καλούμαστε να βγούμε μόνοι μας από την προσπάθεια απομόνωσής μας και να παίξουμε ένα νέο, σύγχρονο και ουσιαστικό ρόλο, μαθαίνοντας από τα ιστορικά λάθη του παρελθόντος».

Κι αυτό γιατί, όπως τονίζει η Συνομοσπονδία, «το περιβάλλον όντως έχει αλλάξει από τα δικά μας λάθη και φοβίες και από την στιγμή που η -οποιαδήποτε- Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ισχύει μόνο για τους εργοδότες που την υπογράφουν, κινδυνεύουμε να βρεθούμε αντιμέτωποι με φαινόμενα αντιδράσεων και επιπλέον αποχωρήσεων μελών μας από τους Εμπορικούς Συλλόγους».

Δείτε την ανακοίνωση της ΕΣΕΕ στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό υλικό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v