Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βροχή ενστάσεων στη δίκη του Α. Τσοχατζόπουλου

Ξεκινά η δεύτερη συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου για τη δίκη Τσοχατζόπουλου και των 18 συγκατηγορουμένων του. Νόμιμη κρίθηκε η "παράσταση" του Δημοσίου. Οι θέσεις των κατηγορουμένων.

Βροχή ενστάσεων στη δίκη του Α. Τσοχατζόπουλου
Αύριο το πρωί στις 9:30 θα συνεχιστεί η δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου, καθώς οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων ολοκλήρωσαν τη διαδικασία υποβολής των ενστάσεων και αύριο το πρωί αναμένεται να αγορεύσουν επί του θέματος οι εισαγγελείς του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης του Άκη Τσοχατζόπουλου, κ. Λεωνίδας Κότσαλης και Γιάννης Νικολάου υπέβαλαν τις ενστάσεις επί της υπόθεσης. Ο κ. Κότσαλης υποστήριξε στο δικαστήριο ότι κακώς δικάζεται ο εντολέας υποβάλλοντας ένσταση για εξάλειψη του αξιόποινου της πράξης.

Συγκεκριμένα υποστήριξε ότι το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα δεν υφίσταται καθώς το βασικό αδίκημα της δωροδοκίας του πρώην υπουργού έχει εξαλείφει λόγω παραγραφής.

" Δεν φοβόμαστε την ελληνική δικαιοσύνη με κανένα τρόπο. Έχουμε εμπιστοσύνη στην ευθυκρισία των δικαστών" , είπε οκ. Κότσαλης ζητώντας εκ νέου να κληθούν από το δικαστήριο τα μελή του ΚΥΣΕΑ.

Από την πλευρά του ο έτερος συνήγορος κ.Νικολάου υπέβαλε ένσταση για ακυρότητα της διαδικασίας αλλά και της κλήτευσης του κατηγορουμένου, ενώ υπέβαλλε και ένσταση εκκρεμοδικίας λόγω της "διπλής" δίωξης που όπως είπε του είχε ασκηθεί από εισαγγελέα αλλά και τη βουλή για το ίδιο αδίκημα.


Νόμιμη η παράσταση πολιτικής αγωγής από Δημόσιο

Νόμιμη κρίθηκε από το Τριμελές Εφετείο κακουργημάτων η παράσταση πολιτικής αγωγής εκ μέρους του δημοσίου στην δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη με βασικό κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό Ακη Τσοχατζόπουλο.

Οι δικαστές απέρριψαν το αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης για αποβολή της πολιτικής αγωγής, κρίνοντας ότι το Δημόσιο υπέστη ζημιά από την έκνομη συμπεριφορά του Ακη Τσοχατζόπουλου.

Σημειώνεται ότι το αίτημα για την αποβολή του Δημοσίου από την διαδικασία υπεβλήθη από τους συνηγόρους υπεράσπισης των κατηγορουμένων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το αδίκημα της νομιμοποιήσης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα που αντιμετωπίζουν οι κατηγορούμενοι είναι σε άμεση συνάρτηση με αυτό της παθητικής δωροδοκίας του Ακη Τσοχατζόπουλου από το οποίο ωστόσο, όπως είπαν, δεν ζημιώθηκε το Δημόσιο.

Αντίθετη ήταν η άποψη των συνηγόρων πολιτικής αγωγής οι οποίοι δήλωσαν παράσταση διεκδικώντας για λογαριασμό του Δημοσίου ένα εκατομμύριο ευρώ από κάθε κατηγορούμενο (συνολικά 19 εκατομμύρια).

Επισημαίνεται το υπέρ της παράστασης του Δημοσίου τάχθηκαν η εισαγγελέας Γ. Αδηλίνη και ο αναπληρωτής της Π. Παναγιωτόπουλος. Οι δύο εισαγγελικοί λειτουργοί στις αγορεύσεις τους υποστήριξαν ότι το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα μπορεί να κριθεί αυτοτελώς.


Τουλάχιστον τέσσερις μήνες η δίκη

Μετά από δεκαπενθήμερη διακοπή, ο Ακης Τσοχατζόπουλος και 18 ακόμη άτομα μεταξύ των οποίων η σύζυγός του Βίκυ Σταμάτη και ο άλλοτε στενός του συνεργάτης Γιάννης Σμπώκος, κάθισαν και πάλι στο εδώλιο κατηγορούμενοι για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, το οποίο κατηγορείται ότι έλαβε ο πρώην υπουργός ως «μίζα» από τις συμβάσεις των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Η διατύπωση ενστάσεων πάντως, κυρίως εκ μέρους των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων, αναμένεται να διαρκέσει για αρκετές συνεδριάσεις ακόμα καθώς έχουν εγερθεί διαφορά νομικά ζητήματα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, παρά το γεγονός ότι έχουν δηλωθεί μόνο 18 μάρτυρες κατηγορίας, η δίκη αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον τέσσερις μήνες καθώς υπάρχουν πολλά έγγραφα, ενώ μακροσκελείς και επεισοδιακές αναμένεται να είναι οι απολογίες των 19 συνολικά κατηγορουμένων.


Οι αρχικές τοποθετήσεις των κατηγορουμένων

Απο την πρώτη συνεδρίαση οι συνολικά 19 κατηγορούμενοι, δια ζώσης ή μέσω των συνηγόρων τους έδωσαν μια πρόγευση της υπερασπιστικής γραμμής που θα ακολουθήσουν.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του Ακη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος αφού αρνήθηκε εκ νέου τα όσα του αποδίδονται, χαρακτήρισε το κατηγορητήριο «κατάπτυστο» και άφησε αιχμές για ύπαρξη πλεκτάνης σε βάρος του. «Αυτή η υπόθεση πέρασε από τόσα δικαστικά συμβούλια, ένα δεν πήρε θέση. Μήπως υπάρχει κάποια κεντρική κατευθυντήρια γραμμή του τρένου...».

Εν συνεχεία αναφέρθηκε στην σύζυγο και την κόρη του, που επίσης βρίσκονται προφυλακισμένες, όπως και εκείνος στις φυλακές Κορυδαλλού, ενώ ζήτησε να γίνει δεκτή η αίτηση αποφυλάκισης που έχει καταθέσει η Β. Σταμάτη. «Εχετε υποχρέωση να επιληφθείτε άμεσα της αίτησης αποφυλάκισης που κατέθεσε η γυναίκα μου. Εμένα ζητούσατε, εμένα κυνηγούσατε, φυλακίσατε την γυναίκα μου».

Ο εξάδελφος του πρώην υπουργού, Νίκος Ζήγρας, ο οποίος έχει καταθέσει στον ανακριτή στοιχεία σε βάρος συγκατηγορουμένων του, παραδέχθηκε και ενώπιον του δικαστηρίου την ενοχή του.

«Δηλώνω την ενοχή μου για τις κατηγορίες που έχω ομολογήσει κατά την απολογία μου στον ανακριτή. Στην υπόθεση με έχει εμπλέξει ο κ. Τσοχατζόπουλος. Ζητώ συγγνώμη, την κατανόηση και την επιείκεια σας...».

"Αποκαλυπτικός" πάντως , ως προς τον ρόλο του Ν. Ζηγρα σε αυτή την περίπτωση- εκτιμάται ότι θα είναι και ακόμα ένας κατηγορούμενος, ο Γ. Κωνσταντάτος, ο οποίος στην αρχική του τοποθέτηση στράφηκε κατά του εξαδέλφου του Ακη Τσοχατζόπουλου. "Ειμαι αθώος. Παγιδεύτηκα από την εμπιστοσύνη μου στο Ζήγρα.... Λέει ψέματα και εξαιτίας του έχω καταστρέψει την οικογένειά μου...", είπε στους δικαστές.

Και η συνέχεια αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον....

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v