Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φθηνότερο κατά 3,35% φέτος το πασχαλινό τραπέζι

Μειωμένο κατά 3,35% σε σχέση με πέρυσι θα είναι εφέτος το μέσο κόστος του πασχαλινού τραπεζιού, το οποίο υπολογίζεται περίπου στα 99 ευρώ έναντι 102 ευρώ το 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών της ΕΣΕΕ.

Φθηνότερο κατά 3,35% φέτος το πασχαλινό τραπέζι
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, όπως κάθε χρόνο, προέβη σε διερεύνηση του κόστους του φετινού πασχαλινού τραπεζιού, το οποίο όπως προκύπτει θα είναι χαμηλότερο σε σχέση με πέρυσι.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών για τα Σούπερ Μάρκετ και τις Λαϊκές αλλά και την Κεντρική Αγορά Αθηνών (Βαρβάκειος), τα κρεατικά εμφανίζονται φθηνότερα κατά 15,62% κατά μέσο όρο, ενώ οι τιμές των λαχανικών και των φρούτων κινούνται περίπου στα ίδια επίπεδα με την περυσινή περίοδο.

Ειδικότερα, για τα κρεατικά υπήρχε μεγάλη ζήτηση το φετινό Πάσχα στα ντόπια αμνοερίφια με μείωση της τιμής τόσο του νωπού αρνιού (8,06%) όσο και του κατσικιού (8,33%), ενώ τη μεγαλύτερη πτώση παρουσιάζουν το κοτόπουλο (26,30%) καθώς και η χοιρινή μπριζόλα (19,80%).

Οι τιμές στα λαχανικά παρουσιάζουν οριακή πτωτική τάση, με τα αγγούρια (30,91%) και τα κολοκυθάκια (39,45%) να εμφανίζουν τη μεγαλύτερη υποχώρηση, ενώ στον αντίποδα οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε σύγκριση με το 2012, παρατηρήθηκαν στις πατάτες (63,33%) και στις ντομάτες (53,04%).

Στα ίδια επίπεδα με την περυσινή εορταστική περίοδο κινούνται και τα επίπεδα των τιμών αναφορικά με διάφορα είδη Supermarket, όπως τα αναψυκτικά, τα αλκοολούχα ποτά, η φέτα, το ελαιόλαδο κ.ά.

Η τιμοληψία πραγματοποιήθηκε στις 22 Απριλίου 2012, ενώ ολοκληρώθηκε στις 29 του ίδιου μήνα και περιλαμβάνει προϊόντα που ανήκουν τόσο στην κατηγορία των λαχανικών - φρούτων όσο και σε αυτήν των κρεάτων.

Με βάση, λοιπόν, τα στοιχεία που προέρχονται από τιμοληψίες της ΕΣΕΕ σε Σούπερ Μάρκετ, Λαϊκές - Δημοτικές Αγορές και στην Κεντρική Αγορά Αθηνών, το μέσο κόστος του φετινού πασχαλινού τραπεζιού, υπολογίζεται περίπου στα 99 ευρώ (98,95) για μία πενταμελή οικογένεια, όντας μειωμένο κατά 3,35% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, όπου το αντίστοιχο κόστος του ανερχόταν στα 102 ευρώ (102,38), με τις τιμές των βασικών ειδών διατροφής (λαχανικά - κρεατικά) να εμφανίζουν πτωτική τάση η οποία προσεγγίζει το 7,85%.

Παράλληλα όμως με το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού, το ΙΝ.ΕΜ.Υ. διενήργησε έρευνα και για το κόστος των νηστίσιμων εδεσμάτων, τα οποία αποτελούν προϊόντα ευρείας κατανάλωσης κατά την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας καταδεικνύουν, πτώση των τιμών των εξεταζόμενων προϊόντων, η οποία μεσοσταθμικά κυμαίνεται στο 9,76% σε σύγκριση με τη περυσινή χρονιά.

Ειδικότερα, τα καλαμάρια είναι μειωμένα κατά 15,0% το κιλό (φρέσκα), η τιμή του φρέσκου χταποδιού καταγράφει πτώση 23,81%, ενώ και οι κατεψυγμένες γαρίδες υποχωρούν σε ένα ποσοστό του 25,0%,

Όσον αφορά στις τιμές των λοιπών προϊόντων που πλαισιώνουν το τραπέζι της Μεγάλης Εβδομάδας, υποχώρηση καταγράφουν ο ταραμάς (5,17%) και οι ελιές (9,10%), ενώ το τουρσί, οι φακές και τα κονσερβοποιημένα προϊόντα κινούνται στα περυσινά επίπεδα.

Συνοψίζοντας, συνάγεται το συμπέρασμα πως ο μέσος όρος μεταβολής των τιμών αναφορικά με τα κρεατικά και τα νηστίσιμα εδέσματα, μεταξύ των ετών 2013 και 2012, παρουσίασε μείωση κατά 12,7%, ενώ τα λαχανικά - φρούτα, όπως και τα διάφορα είδη Supermarket, δεν παρουσίασαν αξιοσημείωτες μεταβολές σε σχέση με τις περυσινές τιμές τους (-0,28%).

Δείτε τις μεταβολές στις τιμές των προϊόντων στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό υλικό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v