Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσφυγή στο ΣτΕ για μετακίνηση Ρομά στην Πέυκη

Ο δήμος Πεύκης ζητά να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική απόφαση του Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής με την οποία θα μεταφερθεί στην περιοχή του καταυλισμός Ρομά.

Προσφυγή στο ΣτΕ για μετακίνηση Ρομά στην Πέυκη
Προσφυγή κατά της μετεγκατάστασης του καταυλισμού των Ρομά από την περιοχή του Νομισματοκοποιού του Δήμου Χαλανδρίου κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο δήμος Λυκόβρυσης - Πεύκης.

Ο Δήμος ζητεί να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική, παράνομη, αναιτιολόγητη και αβάσιμη η από 21.2.2013 απόφαση του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής με την οποία θα μεταφερθεί στην περιοχή του ο ο καταυλισμός των Ρομά.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην προσφυγή, ο καταυλισμός θα μετεγκατασταθεί στην Πεύκη σε έκταση 4.660 τετραγωνικών μέτρων και σε χώρο που στεγάζονται τέσσερα ερευνητικά Ινστιτούτα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, τα οποία έχουν μοναδική και σπάνια Πανελλαδικά γενετική συλλογή.

Ο Δήμος Λυκόβρυσης-Πεύκης υποστηρίζει ότι η επίμαχη απόφαση του γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής δεν είναι νόμιμη, ούτε επαρκώς αιτιολογημένη, ενώ στηρίχθηκε επί εσφαλμένων προϋποθέσεων της αρμόδιας επιτροπής. Επιπλέον επισημαίνεται στην προσφυγή ότι υπάρχει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία δεν αποδέχεται την μετεγκατάσταση του καταυλισμού, καθώς δεν πληρούνται οι τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις του νόμου, ενώ δεν υπήρξε προηγούμενη ενημέρωση του επίμαχου Δήμου, όπως προβλέπει το Σύνταγμα και η νομοθεσία, προκειμένου να εκφράσει τις απόψεις του.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Δήμου Λυκόβρυσης -Πεύκης η μετεγκατάσταση του καταυλισμού συνιστά «εξαγωγή» του προβλήματος από τον έναν Δήμο στον άλλον, καθώς και διαιώνιση του προβλήματος, ενώ η δημιουργία νέου καταυλισμού εγκυμονεί κίνδυνο παραβατικότητας και ρατσιστικών αντιδράσεων.

Τέλος προτείνεται οι Ρομά να εγκατασταθούν σε διαμερίσματα όλων των Δήμων της Αττικής, έτσι ώστε να αποτραπεί η δημιουργία «καταυλισμού - γκέτο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v