ΣΦΕΕ: Όχι σε επιλεκτική τιμολόγηση νέων φαρμάκων

Την κάθετη αντίθεσή του με την προωθούμενη επιλεκτική τιμολόγηση μέρους μόνον των νέων φαρμάκων εκφράζει ο ΣΦΕΕ, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο δεν στηρίζεται σε καμία νομοθετική βάση.

ΣΦΕΕ: Όχι σε επιλεκτική τιμολόγηση νέων φαρμάκων
Με αφορμή τη σύγκλιση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων σήμερα με θέμα τα «Νέα Γενόσημα», ο ΣΦΕΕ δηλώνει την κάθετη αντίθεσή του με τη διαδικασία που πρόκειται να ακολουθηθεί, καθώς αναμένεται η επιλεκτική τιμολόγηση μέρους μόνον των νέων φαρμάκων (τα οποία εκκρεμούν εδώ και σχεδόν 2,5 χρόνια), η οποία άλλωστε δεν στηρίζεται σε καμία νομοθετική βάση.

Σύμφωνα με το άρθρο 10 παρ. 3 της Υπουργικής Απόφασης ΔΥΓ3(α)/οικ. 7789 (ΦΕΚ 94/Α/23.1.2013) «σε περίπτωση αίτησης για καθορισμό τιμής νέου φαρμάκου, η αρμόδια Υπηρεσία εκδίδει σχετικό Δελτίο Τιμών μέσα σε 90 ημέρες από την υποβολή αίτησης». Επισημαίνεται δε, ότι ανάλογη διάταξη προβλέπεται και από την Οδηγία 89/105/ΕΚ.

Η επιλεκτική τιμολόγηση κάποιων μόνο νέων φαρμάκων είναι παράνομη, καταχρηστική και δεν έχει καμία νομοθετική βάση. Αντιθέτως, δημιουργεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για συγκεκριμένες εταιρείες, των οποίων τα προϊόντα θα τιμολογηθούν και με τον τρόπο αυτό ευνοεί την αδιαφάνεια και δημιουργεί στρέβλωση στην αγορά καταπατώντας την αρχή της ίσης μεταχείρισης.

Ως εκ τούτου, ο ΣΦΕΕ απευθύνει έκκληση να τηρηθεί η κείμενη νομοθεσία και να απορριφθεί κάθε ενέργεια, η οποία θα παραβιάζει τις κείμενες διατάξεις. Διαφορετικά, οι φαρμακευτικές εταιρείες επιφυλάσσονται να διεκδικήσουν με κάθε νόμιμο τρόπο την αποκατάσταση της δικαιοσύνης και της ζημίας την οποία θα υποστούν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v