Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Πώς «κλειδώνουν» οι ΑΜΚ

Προς πλήρη κάλυψη των κεφαλαιακών τους αναγκών μέσω ΑΜΚ οδεύουν η Alpha και η Πειραιώς. Τι αναμένεται από την ΕΤΕ. Οι στόχοι και τα κρίσιμα στοιχεία ανά τράπεζα. Ενημερώνουν την ΤτΕ και οι μη συστημικές.

Τράπεζες: Πώς «κλειδώνουν» οι ΑΜΚ
Το πρώτο κρίσιμο «ταμείο» των προσπαθειών, που έχουν καταβάλει τους τελευταίους μήνες για τη συγκέντρωση ιδιωτικών κεφαλαίων, καλούνται να κάνουν, ως αύριο Τρίτη, συστημικές και μη τράπεζες.

Σύμφωνα με τη διαδικασία, ως τις 30 Απριλίου, οι διοικήσεις των τραπεζών υποχρεούνται να ενημερώσουν την Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τις δεσμεύσεις που έχουν συγκεντρώσει από ιδιώτες αναφορικά με τη συμμετοχή τους στις επικείμενες ΑΜΚ.

Βάσει των παραπάνω δεσμεύσεων, θα κριθεί αρχικώς αν επιτυγχάνεται ο στόχος της ελάχιστης συμμετοχής για τις συστημικές τράπεζες και αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την κάλυψη από ιδιώτες του συνόλου των κεφαλαιακών αναγκών των μη συστημικών τραπεζών.

Η Πειραιώς, η Εθνική και η Alpha εξασφάλισαν ή επιδιώκουν να εξασφαλίσουν δεσμεύσεις ιδιωτών για ποσά που ξεκινούν από 2 δισ. ευρώ και ανέρχονται σε 2,3 δισ. ευρώ, προκειμένου να διατηρήσουν τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα, λαμβάνοντας από το ΤΧΣ κεφάλαια της τάξεως των 25,5 δισ. ευρώ. Στον αντίποδα, οι μη συστημικές τράπεζες χρειάζονται περίπου 900 εκατ. ευρώ για να ανακεφαλαιοποιηθούν κατά 100% από ιδιώτες.

Τον χορό αναμένεται να ανοίξει, σήμερα, η Εθνική Τράπεζα καθώς, στη β΄ επαναληπτική γενική συνέλευση, η οποία έχει οριστεί για τη 1 το μεσημέρι, η διοίκησή της θα ενημερώσει τους μετόχους για το αν έχει εξασφαλίσει, με βάση υπογεγραμμένες δεσμεύσεις, το ποσό της ελάχιστης συμμετοχής των ιδιωτών και ως εκ τούτου, αν θα προχωρήσει σε αύξηση με μετρητά. Ακολούθως θα ενημερώσει σχετικώς και ΤΧΣ και ΤτΕ.

Θα ακολουθήσουν, αύριο, η Πειραιώς και η Alpha, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος θα ενημερωθεί και από τις διοικήσεις των μη συστημικών τραπεζών (Αττικής, Probank, FBB, Πανελλήνια) για την πορεία των αυξήσεων κεφαλαίου, που ολοκληρώνονται (Probank, FBB) ή έχουν δρομολογηθεί (Αττικής).

Η προσοχή της αγοράς έχει επικεντρωθεί στο αν η Εθνική, κόντρα σε όλα τα προγνωστικά, θα καταφέρει να συγκεντρώσει δεσμεύσεις για κεφάλαια ύψους τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ, ή, ακόμη περισσότερο, αν θα κάνει τη μεγάλη έκπληξη και βρει κεφάλαια που να ξεπερνούν τα 975,6 εκατ. ευρώ, φθάνοντας ως και το 1,17 δισ. ευρώ.

Το έτσι και αλλιώς μεγάλο ενδιαφέρον για τις κινήσεις της Εθνικής επέτεινε η πρόθεση της διοίκησής της να εισηγηθεί στο σώμα των μετόχων να αυξηθεί το ύψος της ΑΜΚ με μετρητά από 975,6 εκατ. ευρώ σε 1,17 δισ. ευρώ, ήτοι στο 12% των συνολικών κεφαλαιακών της αναγκών.

Με αυτήν την κίνηση η Εθνική ανεβάζει πήχη και προσδοκίες, καθώς υπονοεί την ύπαρξη αυξημένου ενδιαφέροντος από ιδιώτες για τη συμμετοχή στην αύξηση, παρά την αρνητική καθαρή θέση (2,1 δισ. ευρώ την 31η Δεκεμβρίου 2012) και την έλλειψη συνεργειών.

Τρεις είναι οι βασικές δεξαμενές από τις οποίες η Εθνική επιδίωξε να βρει ιδιωτικά κεφάλαια που θα συμμετάσχουν στην ΑΜΚ.

Η πρώτη είναι οι υφιστάμενοι μέτοχοι. Η οικογένεια Λάτση δεσμεύεται να ασκήσει το σύνολο των δικαιωμάτων που της αναλογούν και η Εκκλησία φέρεται τελικώς πρόθυμη να ασκήσει πάνω από το 50% των δικαιωμάτων της. Αν η τράπεζα πιάσει τον στόχο ελάχιστης συμμετοχής των ιδιωτών, εκτιμάται ότι τα δικαιώματά του θα τα ασκήσει και μεγάλο μέρος των μικροϊδιωτών.

Η δεύτερη δεξαμενή είναι τα μεγάλα πορτοφόλια. Έλληνες κατά κύριο λόγο επιχειρηματίες και δευτερευόντως ομογενείς, οι οποίοι δηλώνουν ότι προτίθενται να συμμετάσχουν στην ΑΜΚ, είτε οι ίδιοι, είτε οι εταιρείες τους, με ποσά από 3 ως 50 εκατ. ευρώ.

Και τέλος οι χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που συνεργάζονται χρόνια με την Εθνική, οι οποίες θα ήθελαν να παραμείνει σε ιδιωτικά, και κυρίως σε ελληνικά, το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Η ανάγκη δοκιμασμένων σχέσεων σε ένα περιβάλλον δραματικής συρρίκνωσης του αριθμού των τραπεζών και η ανησυχία για τις επόμενες λύσεις στις οποίες μπορεί να προσφύγει η Ευρώπη, μετά και το μοντέλο που επελέγη στην Κύπρο, δικαιολογούν, κατά τους ίδιους, την κίνησή τους.


Με την άνεση των 570 εκατ. και της καθαρής θέσης η Πειραιώς


Η Πειραιώς, μέσω των αλλεπάλληλων εξαγορών, κάλυψε το χάντικαπ της αρνητικής καθαρής θέσης, βελτίωσε τους δείκτες της (χορηγήσεις προς καταθέσεις στο 120%, δείκτης κάλυψης δανείων σε καθυστέρηση από συσσωρευμένες προβλέψεις στο 51%) και απέκτησε μέγεθος που υπόσχεται ικανοποιητικές συνέργειες.

Σήμερα, ο όμιλος διαθέτει pro forma καθαρή θέση της τάξεως των 800 εκατ. ευρώ και αποτελεί τη μεγαλύτερη, εν Ελλάδι, τράπεζα με ενεργητικό 102,6 δισ. ευρώ, καταθέσεις 54,8 δισ. ευρώ και καθαρές χορηγήσεις 67,4 δισ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, εξασφάλισε μέσω των εξαγορών κεφάλαια από ιδιώτες ύψους 570 εκατ. ευρώ και έγινε η πρώτη τράπεζα που υπερκάλυψε τον στόχο κάλυψης της ελάχιστης συμμετοχής των ιδιωτών (533 εκατ. ευρώ). Αύριο θα ενημερώσει το ΤΧΣ αν έχει συγκεντρώσει πρόσθετες δεσμεύσεις ύψους 163 εκατ. ευρώ από ιδιώτες ώστε η ΑΜΚ να ανέλθει στα 7,33 δισ. ευρώ και να μην προχωρήσει στην έκδοση CoCos.

Η επίτευξη pro forma καθαρής θέσης διευκολύνει τη συμμετοχή στην ΑΜΚ τόσο εγχώριων ιδιωτικών κεφαλαίων όσο και ξένων κεφαλαίων, κυρίως hedge funds και private equity funds.

Στόχος να κλειδώσουν 457,1 εκατ. για την Alpha

Τόσο η Πειραιώς όσο και η Alpha διαθέτουν, πέραν της αρνητικής καθαρής θέσης, και το προνόμιο αξιοσημείωτων συνεργειών, οι οποίες λειτουργούν ως ένα πρόσθετο μαξιλάρι κεφαλαιακής επάρκειας για το υπ' αριθμόν ένα φόβο: την πέραν των προβλέψεων αύξηση των επισφαλειών.

Και στις δύο τράπεζες τα μέχρι τούδε στοιχεία από τους πρώτους μήνες της φετινής χρονιάς είναι ενθαρρυντικά καθώς σύμφωνα με τις διοικήσεις τους ο ρυθμός δημιουργίας νέων δανείων σε καθυστέρηση επιβραδύνεται μετά την περσινή εκτόξευση και κινείται κάτω από την πρόβλεψη του ακραίου σεναρίου της BlackRock.

Στην περίπτωση της Alpha, η παραπάνω εξέλιξη δικαιολογεί την προσδοκία ότι η τράπεζα διαθέτει την απαραίτητη κεφαλαιακή υπερεπάρκεια ώστε να αντέξει πρόσθετες προβλέψεις και ζημίες έως και το τέλος του 2014. Δεν είναι τυχαίο ότι οι αναλυτές την ανακηρύσσουν ως την πιο ξεκάθαρη, με βάση τα νούμερα, περίπτωση ανακεφαλαιοποίησης.

Με καθαρή θέση 2,3 δισ. ευρώ σε ενοποιημένο επίπεδο και συνέργειες που μπορούν να φθάσουν και στα 350 εκατ. ευρώ ετησίως, το story της Alpha έχει ανταπόκριση σε εγχώριους και ξένους επενδυτές.

Όπως έχει γράψει το Euro2day, η τράπεζα έχει καλύψει μεγάλο μέρος του στόχου συμμετοχής των ιδιωτών και σύμφωνα με στελέχη ξένων επενδυτικών θα προχωρήσει και σε εγγύηση κάλυψης τυχόν αδιάθετων μετοχών, ώστε να κλειδώσει την ΑΜΚ με μετρητά ύψους 457,1 εκατ. ευρώ και να μην προχωρήσει στην έκδοση CoCos.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v