Φωτοβολταϊκά: Γλύτωσαν την εισφορά τα οικιακά

Τη γλύτωσαν τα οικιακά φωτοβολταϊκά από την επιβολή της έκτακτης εισφοράς, όπως έγραφε το euro2day. Δεν μειώνεται τελικώς ο φόρος στα αγροτικά. Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο για τις ΑΠΕ.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Φωτοβολταϊκά: Γλύτωσαν την εισφορά τα οικιακά
Τη γλύτωσαν τα οικιακά φωτοβολταϊκά από την επιβολή της έκτακτης εισφοράς, όπως έγραφε το euro2day, όπως και από αυξημένη εισφορά όσα τέθηκαν σε λειτουργία μεταξύ Νοεμβρίου και 31 Δεκεμβρίου 2012.

Επίσης μετριάσθηκε έναντι του αρχικού νομοσχεδίου η επιβάρυνση σε όσα λειτούργησαν ή θα λειτουργήσουν μέχρι την 30 Ιουνίου. Αντίθετα θα επιβαρυνθούν με υψηλότερο ποσοστό από το αρχικό, όσα λειτουργήσουν από την 1η Ιουλίου.

Τα παραπάνω προβλέπονται στις ειδικές διατάξεις του ΥΠΟΙΚ στο οποίο περιλήφθηκαν οι νέες ρυθμίσεις για την ειδική εισφορά των φωτοβολταϊκών.

Σημειώνεται ότι με αυτές επιχειρείται να μειωθεί το έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ, από το οποίο πληρώνονται οι παραγωγοί και έχουν προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις μεταξύ των επιχειρήσεων του κλάδου.

Σε ότι αφορά στις ρυθμίσεις για τις ΑΠΕ, σύμφωνα με το κείμενο, οι επιβαρύνσεις επί του τζίρου ορίζονται ως εξής:

· Ποσοστά 37% και 34% για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς που τίθενται σε δοκιμαστική λειτουργία ή ενεργοποιείται η σύνδεσή τους κατά το χρονικό διάστημα από 1 Ιανουαρίου του 2013 έως και 30 Ιουνίου του 2013 και για τις πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας που λαμβάνουν χώρα μετά την 1η Ιανουαρίου του 2013.

· Ποσοστά 42% και 40% για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς που τίθενται σε δοκιμαστική λειτουργία ή ενεργοποιείται η σύνδεσή τους μετά την 1η Ιουλίου του 2013.

Σημειώνεται τέλος, ότι το πρώτο ποσοστό (το υψηλότερο) της ειδικής εισφοράς, αφορά σε φωτοβολταϊκά που «κλείδωσαν» τιμή μέχρι και το Φεβρουάριο του 2012 και το δεύτερο (μικρότερο), αυτά που κλείδωσαν τιμή μετά τον Φεβρουάριο του 2012.


Τα αγροτικά

Στο αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου υπήρχε ειδική αναφορά για τα φωτοβολταϊκά των κατ΄επάγγελμα αγροτών, για τα οποία προβλεπόταν μικρή μείωση 2% της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Δεν υπάρχει όμως στο τελικό και έτσι για την κατηγορία αυτή, ισχύουν τα ίδια υψηλά ποσοστά, δηλαδή 37% και 34% επί του τζίρου εφ΄ όσον ενεργοποιήθηκε ή θα ενεργοποιηθεί η σύνδεσή τους από 1ης Ιανουαρίου 2013 μέχρι και 30 Ιουνίου 2013 και 42% και 40% από την 1η Ιουλίου 2013 και μετά.

Μετά την εξέλιξη αυτή αναμένεται να δοθεί "μαχη" στη Βουλή για το συγκεκριμένο θέμα, καθώς οι αγρότες υποστηρίζονται από τους βουλευτές της περιφέρειας, ενώ όπως είναι γνωστό για σήμερα Παρασκευή αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας έχουν ανακοινώσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Γεωργίας στην Πλατεία Βάθη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v