Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Hellastat: Μείωση ζήτησης για υπηρεσίες catering

Η ύφεση οδήγησε σε περαιτέρω υποχώρηση της ζήτησης για υπηρεσίες catering το 2011 και σε μείωση των εσόδων των εταιρειών του κλάδου, σύμφωνα με μελέτη της Hellastat.

Hellastat: Μείωση ζήτησης για υπηρεσίες catering
Περαιτέρω υποχώρηση εμφάνισε η ζήτηση για υπηρεσίες catering το 2011, λόγω της ύφεσης, ενώ μειωμένα ήταν τα έσοδα των εταιρειών του κάδου, σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη της Hellastat.

Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρεται στη μελέτη, η οικονομική ύφεση έχει έντονα αρνητική επίπτωση στη ζήτηση υπηρεσιών catering, καθώς οι εταιρείες περιορίζουν τα κονδύλια που διαθέτουν για συνεστιάσεις, εκδηλώσεις προώθησης και διαφήμισης κ.λπ. Παράλληλα, το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών έχει μειωθεί σημαντικά, οδηγώντας σε συγκράτηση των δαπανών για δεξιώσεις γάμων και βαφτίσεων.

Σημαντική πτώση έχει υποστεί και ο τομέας του αεροπορικού catering. Οι πτήσεις στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας δεικνύουν διαρκή πτώση, με τον αριθμό τους να μειώνεται σε 173.000 το 2011 (-9,6% έναντι του 2010), ενώ στο 11μηνο του 2012 η υποχώρηση εντάθηκε περαιτέρω σε 11,2% σε ετήσια βάση. Οι αεροπορικές εταιρείες περικόπτουν το κόστος των υπηρεσιών catering, μειώνοντας την ποικιλία ή την ποσότητα των παρεχόμενων γευμάτων. Η αναμενομενη σημαντική αύξηση της τουριστικής κίνησης το 2013 θα έχει ασφαλώς θετική επίδραση στον κλάδο.

Η επιβολή αυξημένου ΦΠΑ 23% στις επιχειρήσεις του κλάδου οδήγησε στην περαιτέρω πτώση της αγοράς, με αρκετές εταιρείες να έχουν πλέον καταστεί ζημιογόνες. Επιπλέον, ο τομέας του catering, όντας σε μεγάλο βαθμό B2B κλάδος, υφίσταται σημαντικές καθυστερήσεις αναφορικά με την είσπραξη των απαιτήσεων από τους πελάτες, τόσο ιδιωτικές εταιρείες, όσο και φορείς του Δημοσίου.

Θετικές προοπτικές εντοπίζονται στην επέκταση των συνεργασιών με ξενοδοχειακές μονάδες, ενώ ο κλάδος μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω μέσω του συνεδριακού τουρισμού, τομέας με περιορισμένη ακόμα δραστηριότητα στην Ελλάδα.

Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου

Στη μελέτη της Hellastat αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 42 επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν συνοψίζονται στα εξής: 

- Ο Κύκλος Εργασιών του εταιρειών catering του δείγματος το 2011 διαμορφώθηκε σε περίπου €300 εκ., έχοντας μειωθεί κατά 7,6% από το 2010. Το 74% των εταιριών υπέστησαν μειωμένες Πωλήσεις συγκριτικά με το προηγούμενο έτος, με τη μέση υποχώρηση ανά εταιρία να φτάνει το -10,7%. 

- Τα συνολικά λειτουργικά αποτελέσματα - εξαιρουμένης της σημαντικής βελτίωσης της OLYMPIC CATERING A.E. -, υποχώρησαν κατά 29%. Παράλληλα, τα ΚΠΦ σημείωσαν πτώση 42% έναντι του προηγούμενου έτους. 

- Το μέσο περιθώριο μικτών κερδών υποχώρησε κατά δύο περίπου μονάδες, σε 29,4%. Τα περιθώρια λειτουργικών και προ φόρων κερδών μειώθηκαν σημαντικά σε 5% και 0,7% αντίστοιχα. 

- Οι δείκτες γενικής και άμεσης ρευστότητας σχηματίστηκαν σε 1,26 και 1,14 αντίστοιχα. 

- Οι Απαιτήσεις εισπράχθηκαν κατά μέσο όρο σε διάστημα 4 μηνών. Το επαρκές διάστημα αποπληρωμής των προμηθευτών (6 μήνες) διαμόρφωσε τον Εμπορικό Κύκλο στις -37 ημέρες. 

- Ο δείκτης κεφαλαιακής μόχλευσης επιδεινώθηκε σε 2,4 προς 1 (ελληνική οικονομία: 0,9 προς 1). 

- Η μέση αποδοτικότητα Ιδίων Κεφαλαίων (RοΕ) το 2011 υποχώρησε σημαντικά στο 4,2%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v